Portaal:Steden/Uitgelicht stad BNL/31

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Station Assen
Station Assen

Assen is een gemeente en stad in het noorden van de Nederlandse provincie Drenthe, waarvan het de hoofdstad is. De oppervlakte van de gemeente is 89 km², het aantal inwoners was op 1 juni 2005 62.857.

In 1258 werd het nonnenklooster Sancta Maria de Campe of Mariënkamp verplaatst van Coevorden naar een dekzandrug op de plek waar nu het centrum van Assen ligt. Het grootste deel van de toen gegraven singels is later gedempt, maar de huidige straatnamen (Gedempte Singel, Noordersingel, Oostersingel en Zuidersingel) herinneren er nog aan. Het klooster werd in 1602 opgeheven, waarna het hoofdgebouw in gebruik werd genomen als vergaderplaats voor onder meer het College van Gedeputeerden. Later in de 17e eeuw ontstond er een echte nederzetting binnen de singels, ongeveer een cirkel met een doorsnede van 300 m. Pas laat in de 18e eeuw werd Assen uitgebreid tot buiten dit gebied. Het voorheen vrij onaanzienlijke Assen werd pas rond die tijd een aantrekkelijke woonplaats voor de welgestelden in de provincie. Voorbeelden van opmerkelijke woonhuizen zijn Huize Overcingel en het Witte Huis.

In opdracht van Lodewijk Napoleon, die Assen als zomerresidentie koos, werd het in 1807 een zelfstandige gemeente en in 1809 een stad. Waarmee het de jongste gemeente van Nederland met stadsrechten is. Het grootse stedenbouwkundige plan dat hij liet maken bleef nagenoeg onuitgevoerd. In 1814 werd Assen hoofdstad van Drenthe. Rond 1918 en na de Tweede Wereldoorlog werd een aantal grote woonwijken gebouwd. Even ten zuiden van Assen ligt het bekende TT-circuit.

Assen heeft een station, waarop zowel de intercity's als de stoptreinen op het traject Zwolle-Groningen stoppen. Ook is er een stadsbusnet.