Primark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Primark
Primark
The Headrow Primark in Leeds op 11 april 2011
The Headrow Primark in Leeds op 11 april 2011
Onderdeel van Associated British Foods
Oprichting 1969
Hoofdkantoor Vlag van Ierland Dublin, Ierland
Sleutelfiguren Arthur Ryan, voorzitter
Paul Marchant, Chief Executive
Werknemers 52.000
Sector detailhandel
Omzet 3,19 miljard (EUR)
Winst Gestegen 2.730 miljoen pond
Website http://primark.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Primark is een kledingketen, die 293 winkels in Ierland (waar de naam Penneys gebruikt wordt), het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Portugal en België heeft.[1] De onderneming heeft haar hoofdkantoor in Ierland en is een dochteronderneming van Associated British Foods (ABF). De eerste Primark opende zijn deuren in juni 1969 in Mary Street (Dublin). Al snel werden nog vier vestigingen geopend.

Verdere uitbreiding vond plaats in het Verenigd Koninkrijk, waar in 1972 vier winkels werden geopend in diverse voorsteden in Engeland. De eerste winkels op A-locaties waren in Derby en Bristol.

Marktpositie[bewerken]

Primark is een budgetkledingketen. Het bedrijf bestelt bij de goedkoopste leveranciers die kleding maken van eenvoudig ontwerp en simpele stoffen. Alles wordt verkocht onder een van de eigen merknamen.

Primark-merken[bewerken]

Alle goederen die in de winkels worden aangeboden zijn speciaal gemaakt in opdracht van het bedrijf. Zowel heren- als dameskleding kent een hoofdmerk. Daarnaast zijn er merken voor bepaalde soorten kleding.

Kritiek[bewerken]

In 2006 sloot Primark zich aan bij het Ethical Trading Initiative, een samenwerkingsverband waarin bedrijven, vakbonden en NGO's samen zouden werken aan de arbeidsrechten. ETI-leden zijn verplicht om te werken aan de implementatie van een gedragscode op basis van de kernwaardes van de International Labour Organisation.[2]

In december 2008 heeft de Britse liefdadigheidsinstelling War on Want een nieuw rapport gepubliceerd: "Fashion Victims II". Hierin staat dat de voorwaarden in de Bengaalse fabrieken die aan Primark leveren niet verbeterd zijn in de twee jaar nadat zij voor het eerst werden bezocht.[3]

Op 9 januari 2009 werd een leverancier door de ETI gedwongen om leveringen aan Primark stop te zetten. Dit was na een onderzoek van BBC/The Observer naar de werkomstandigheden bij een Britse leverancier. Het onderzoek betrof het vermeend gebruik van illegale immigranten op de arbeidsmarkt die minder betaald kregen dan het Verenigd Koninkrijk wettelijk minimumloon.[4]

Winkels[bewerken]

De grootste Primark-winkel bevindt zich aan Market Street in Manchester (Engeland), hij heeft een oppervlak van ruim 9.300 m2. Deze vestiging is in 2012 gerenoveerd en uitgebreid waarbij 4.600 m2 aan de winkel werd toegevoegd.[5]

Sinds 2006 zijn er ook Primark-winkels buiten Ierland en Groot-Brittannië geopend. De eerste winkel werd geopend in mei 2006 in Madrid (Spanje). De eerste winkel in Nederland ging in 2008 open in Rotterdam. In 2009 volgden winkels in Portugal, Duitsland en België.

In Nederland zijn winkels in Almere, Arnhem, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Hoofddorp, Nijmegen, Rotterdam (2), Venlo, Zaandam, en Zoetermeer. Winkels in Heerlen, Amsterdam, Dordrecht en Alkmaar staan op de planning voor 2015. Eind 2014 werd bekend dat er ook in Groningen een vestiging komt. Primark Amsterdam zal dan het grootste filiaal van de Benelux zijn met een oppervlakte van 8800 m2, verdeeld over 9 verdiepingen.

In totaal heeft Primark zo'n 52000 werknemers. In Nederland zijn dit er circa 4800.

Overzicht van aantal winkels
Sinds 11 december 2014
Land Aantal
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk 170
Vlag van Spanje Spanje 41
Vlag van Ierland Ierland 36
Vlag van Duitsland Duitsland 16
Vlag van Nederland Nederland 12
Vlag van Portugal Portugal 8
Vlag van Frankrijk Frankrijk 5
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk 3
Vlag van België België 2
Totaal 293
Bronnen, noten en/of referenties
  1. (en) "Company History" - geraadpleegd op 9 mei 2012
    (nl) "Geschiedenis van de Primark" - geraadpleegd op 9 mei 2012
  2. (en) "ETI Base Code" - geraadpleegd op 9 mei 2012
  3. (en) "Fashion Victims II" - geraadpleegd op 9 mei 2012
  4. (en) "Primark in storm over conditions at UK supplier" - geraadpleegd op 9 mei 2012
  5. (en) "Whats Happening in Manchester City Centre" - geraadpleegd op 9 mei 2012