Psilotum complanatum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Psilotum complanatum
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Psilotopsida
Orde: Psilotales
Familie: Psilotaceae
Geslacht: Psilotum
Soort
Psilotum complanatum
Sw. (1800)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Psilotum complanatum is een zeldzame varen uit de familie Psilotaceae die voorkomt in tropische gebieden in verschillende werelddelen.

Het is een zeer primitieve varen zonder echte wortels. Er zijn echter aanwijzingen dat de varen afstamt van voorouders met wortels, en dat die dus in de loop van de evolutie terug zijn verloren gegaan.

Naamgeving en etymologie[bewerken]

  • Engels: Flatfork fern

De botanische naam Psilotum is afgeleid van het Oudgriekse 'psilos' (naakt), naar de afwezigheid van allerlei organen die bij andere varens wel voorkomen. De soortaanduiding complanatum is afkomstig van het Latijn en betekent 'afgeplat', naar de afgeplatte stengels.

Kenmerken[bewerken]

De sporendragende plant of sporofyt van Psilotum complanatum is een kleine tot middelgrote epifytische plant, met tot 75 cm. lange, afhangende en herhaald Y-vormig vertakte stengels, in doorsnede breed afgeplat driehoekig. Ze hebben geen normale wortels maar een ondergrondse stengel of rizoom voorzien van bruine, haarachtige rhizoïden, die water en voedselstoffen opnemen met behulp van een mycorrhiza, een symbiose van wortels en schimmels. Ze bezitten ook geen echte bladeren, maar enaties, kleine, tot 2,5 mm lange schubachtige structuren zonder nerven, die in twee rijen langs de stengel zijn ingeplant.

De sporendoosjes of sporangia zijn geplaatst op kleine, tweelobbige sporofyllen. De sporen zijn micoscopisch klein en boonvormig, en worden verspreid door de wind.

De gametofyten zijn eveneens mycoheterotroof.

Habitat en verspreiding[bewerken]

Psilotum complanatum is een epifytische plant die vooral groeit op bemoste boomstammen of op andere epifyten in vochtige, tropische groenblijvende bossen van India, Maleisië, zuidelijk Zuid-Australië, de Fiji-eilanden, Mexico en Zuid-Amerika.

Bronnen, noten en/of referenties