Regenboogstadion

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Regenboogstadion
Regenboogstadion2.JPG
Plaats Vlag van België Waregem, België
Capaciteit 10.200
Bespelers SV Zulte Waregem
Portaal  Portaalicoon   Sport

Het Regenboogstadion is een voetbalstadion in Waregem. Het stadion is eigendom van Stad Waregem, maar de voetbalploeg SV Zulte Waregem gebruikt het stadion in erfpacht. De huidige veiligheidscapaciteit bedraagt 10.200 plaatsen waarvan ongeveer 7.000 zitplaatsen en zo'n 3.000 staanplaatsen. Er bestaan plannen om de capaciteit van het stadion in de nabije toekomst te vergroten. Het terrein wordt ook wel "aan de Gaverbeek" genoemd, omwille van de ligging vlak bij de Gaverbeek.

Stadsgenoot Racing Waregem speelt soms bij een risicomatch in het Regenboogstadion.

Geschiedenis[bewerken]

Het stadion dankt zijn naam aan het Wereldkampioenschap wielrennen op de weg in 1957. De renners reden via de grote brug over de Waregemse vijvers het stadion binnen. Rik Van Steenbergen reed er als eerste over de aankomstlijn en kreeg er de regenboogtrui. Vroeger was het de thuisbasis van KSV Waregem, na de fusie van die club met Zultse VV is het het thuisstadion van de nieuwe fusieclub SV Zulte Waregem. (Zie het artikel SV Zulte Waregem voor een uitgebreide beschrijving van de nieuwe fusieclub na 2001. ) In de gloriedagen van Essevee kon het Regenboogstadion meer dan 20.000 mensen herbergen en werden er verschillende malen Europese clubs ontvangen. Er waren toen twee staantribunes achter de doelen (vakken X en Y), één daarvan (vak Y - kant Zwembad) is na de promotie naar Eerste Klasse in 2005 neergehaald en vervangen door een reclamewand. Die andere staantribune (vak X - kant Zuiderlaan/R35) staat er nog steeds, maar is momenteel buiten gebruik en tevens bedekt met reclame. Naast tribune 2 (kant zwembad) is er ook nog een staantribune, tribune W, die ook buiten gebruik is.

Een nieuw Regenboogstadion[bewerken]

Er is al een tijdje sprake van een vernieuwd Regenboogstadion. De provincie West-Vlaanderen stelde de intercommunale Leiedal aan om de haalbaarheid en de multifunctionaliteit van het nieuwe stadion te onderzoeken. Op 20 februari 2008 gaf deze groen licht aan het nieuwe project. Op 14 mei 2008 werd het hele dossier door minister van Ruimtelijke Ordening, Dirk Van Mechelen, ingekeken. Deze plannen werden goedgekeurd en de bouw van het vernieuwde complex met o.a een shoppingcenter, bowlingzaal... start eind 2012. Begin 2014 zouden de eerste wedstrijden in het vernieuwde regenboogstadion gespeeld worden. De capaciteit zou met bijna de helft toenemen en komt zo op een 16000 toeschouwers.

Tribunecapaciteiten[bewerken]

Tribune 1 (Hoofdtribune): 4.600 zitplaatsen

  • Vakken A, B, E, F (bovenste ring): 2.400 zitplaatsen
  • Vakken C & D (bovenste ring - outside seats): 900 zitplaatsen
  • Vakken G, H, I, J, K (onderste ring): 1.300 zitplaatsen
  • Inside Business-seats: 369 seats

Tribune 2 (Kant Stadionvijvers): 3.850 plaatsen (thuispubliek en bezoekers)

  • Thuisvakken O, P, Q, R, S (bovenste ring): 2400 zitplaatsen
  • Thuisvakkan L, M, N (zitplaatsen), thuisvak T (staan) & uitvak V(staanplaatsen) : 1.450 plaatsen

Tribune 3 (Nieuwe staantribune):

  • Vak X (achter doel): 1.750 staanplaatsen

Totale capaciteit: 10.200 plaatsen

(onder voorbehoud)

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties