KV Mechelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
YR KV Mechelen
Naam Yellow Red Koninklijke Voetbalclub Mechelen
Bijnaam Malinwa, De Kakkers
Stamnummer 25
Opgericht 1904
Plaats Mechelen
Stadion Argosstadion Achter de Kazerne
Capaciteit 13.213
Voorzitter Vlag van België Johan Timmermans
Trainer Vlag van Servië Aleksandar Janković
(Hoofd)sponsor Telenet
Competitie Eerste klasse
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Thuiskleuren
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Uitkleuren
geldig voor 2014/15
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Yellow Red KV Mechelen is een Belgische voetbalclub uit Mechelen. De club ontstond in 1904, net als stadsgenoot en rivaal Racing Mechelen. Yellow Red KV Mechelen is aangesloten bij de KBVB met stamnummer 25 en werd 4 maal landskampioen.

De grootste successen werden eind jaren 80 behaald onder financiële impuls van John Cordier en sportieve leiding van Aad de Mos. Het begon met de Beker van België in het seizoen 1986/87. Daarna werd de Europacup II 1987/88 gewonnen door een 1-0-overwinning op Ajax in Straatsburg. Het doelpunt werd gescoord door Piet den Boer. Enkele maanden later werd ook de Europese Supercup gewonnen in 2 wedstrijden tegen PSV. De eerste wedstrijd werd thuis met 3-0 gewonnen door doelpunten van John Bosman (2x) en Pascal de Wilde. De tweede wedstrijd werd verloren met 0-1. Een seizoen later werd het landskampioenschap 1988/89 veroverd.

KV Mechelen is de laatste Belgische club die een Europabeker kon winnen. Na financiële problemen in 2002 kon de club toch nog gered worden, maar degradeerde naar de derde klasse en heet nu officieel Yellow Red KV Mechelen. Sinds 2007 speelt KV Mechelen weer op het hoogste niveau.

Geschiedenis[bewerken]

De club werd opgericht in 1904 als Football Club Malinois en sloot in 1906 aan bij de UBSSA. In 1907 speelde de club in de provinciale voorrondes van de Eerste Afdeling, maar slaagde er niet in zich voor die reeks, tegenwoordig de Tweede Klasse, te plaatsen. Vanaf 1909 kon de club dan toch aantreden in de Eerste Afdeling, het tweede nationale niveau. FC Malinois werkte zich daar al gauw op naar de subtop, maar strandde daar zowel in 1912 als 1913 op een derde plaats, en greep zo telkens naast promotie. In 1921 was het toch raak: FC Malinois eindigde tweede in zijn reeks en promoveerde zo voor het eerst in zijn bestaan naar de Ereafdeling, het hoogste nationale niveau.

In de beginjaren bestond de ploeg bijna uitsluitend uit Mechelse studenten van de Katholieke Universiteit Leuven, en hun toenmalige bijnaam was dan ook "de Studenten".[1]

Het verblijf in die hoogste klasse zou de rest van de jaren 1920 niet zonder moeilijkheden verlopen. In 1921/22, het eerste seizoen, werd FC Malinois immers afgetekend laatste en degradeerde dus meteen terug naar de Tweede Klasse. Malinois bleef daar bovenin meestrijden, werd twee seizoenen later tweede en verdiende zo weer een promotie. Opnieuw werd het seizoen in de hoogste afdeling geen succes, want na een voorlaatste plaats volgde alweer onmiddellijke degradatie. Het seizoen erna, in 1925-1926, won Malinois zijn reeks en promoveerde meteen weer. Voor de derde keer op rij bleef deze promotie echter beperkt tot één seizoen: weer zakte de club dadelijk een niveau terug. In 1928 pakte Malinois na één seizoen de titel in de Tweede Klasse, en steeg zo voor de vierde keer in acht jaar tijd naar de Ere-afdeling. Nu kon de club zich echter verscheidene seizoenen op het hoogste niveau handhaven. Ondertussen was in 1924 de supportersfederatie "Malinwa" opgericht, op speciaal verzoek van voorzitter Francis Dessain. De federatie moest een overkoepelende organisatie vormen voor de verschillende supportersverenigingen.

In 1929 kreeg de club bij zijn 25-jarig bestaan de titel "Koninklijk" en werd RFC Malinois. Malinois speelde enkele seizoenen in de middenmoot, maar eindigde in het seizoen 1930-1931 voor de eerste maal bovenaan. De ploeg eindigde op een tweede plaats, op drie punten van landskampioen Antwerp FC. De club kon deze prestatie daarna niet meer evenaren en bleef een gewone middenmoter.

August Hellemans is de eerste speler van FC Malinois die het tot Rode Duivel schopt.

In de jaren 1940 werd RFC Malinois echter wel succesvol: In 1942/1943 pakte de club zijn allereerste landstitel. De tweede titel volgde enkele jaren later, in 1945/1946. In 1948 volgde zelfs de derde landstitel in zes jaar tijd. De volgende seizoenen kon Malinois echter niet meer meestrijden voor de hoogste prijs en werd de club weer een middenmoter. In 1952 werd de koninklijke titel in de clubnaam vernederlandst naar "Koninklijke"; de club heette nu officieel KFC Malinois.

Malinois kende nog een sterk seizoen in 1953-1954, waar het strandde op een tweede plaats, op amper één puntje van landskampioen RSC Anderlechtois. Twee seizoenen later, negen jaar na de laatste landstitel, eindigde de ploeg echter op de allerlaatste plaats en moest Malinois opnieuw zakken naar de Tweede Klasse. De club bleef daar enkele jaren hangen en kon pas in 1962 opnieuw promoveren, toen ze daar de titel pakte. De terugkeer in de hoogste klasse verliep opnieuw niet makkelijk, want meteen zakte de club weer naar een laatste plaats. Het seizoen erop steeg Malinois vanaf 1965 toch weer naar de hoogste klasse, waar de club zich ditmaal vier seizoenen kon handhaven. In 1969 viel de club toch weer terug naar de tweede klasse. Ook in de Beker van België kon de club in deze periode geen prijzen pakken. Eén keer haalde de club de finale, in 1967, maar verloor die in de verlengingen met 3-1 van Standard Luik.

De club vervlaamste in 1970 zijn naam helemaal en stond voortaan ook officieel als KV Mechelen bekend. Mechelen eindigde tweede in Tweede Klasse en promoveerde weer naar de hoogste afdeling. De komende seizoen bleef de ploeg echter in de middenmoot spelen, en na enkele malen de degradatie net te ontlopen zakte men in 1977 weer. KV Mechelen bleef ook in Tweede Klasse in de middenmoot hangen de komende jaren, tot de club in 1981 opnieuw promoveerde. Mechelen was weliswaar slechts vijfde geworden, maar had aan winst in de eindronde genoeg om de promotie af te dwingen. Net zoals al zovele keren eerder in de clubgeschiedenis draaide dit eerste seizoen weer op niets uit: Mechelen werd laatste en zakte weer. Net als verschillende keren tevoren ook slaagde de club er na een eerste mislukking echter in om het jaar erop meteen opnieuw te promoveren. KV Mechelen won in 1983 de titel in Tweede Klasse en steeg weer. Ditmaal zou de club opnieuw enkele succesvolle seizoenen beleven.

Halverwege de jaren 80 werd KV Mechelen in korte tijd een Belgische topclub. Een eerste succesjaar kwam er in 1987: Mechelen werd tweede in de nationale competitie op amper twee punten van RSC Anderlecht en pakte ook voor de eerste maal de Beker van België. KV won de finale met 1-0 van RFC Liégeois. In 1987-1988 deed de club een nieuwe gooi naar de titel, maar werd opnieuw tweede, ditmaal na Club Brugge. Op het Europees toneel boekte de club echter grote successen. Dankzij de bekerwinst het jaar voordien speelde KV Mechelen voor het eerst Europees, in de Beker voor Bekerwinnaars, en stootte als debutant ineens door tot in de finale. In het Stade de la Meinau van Straatsburg versloeg KV Mechelen daar AFC Ajax met 1-0. Ook de daaropvolgende Europese Supercup haalden de Mechelaars binnen, door die andere Nederlandse topclub, PSV Eindhoven te verslaan. In 1988-1989 was het dan eindelijk weer raak in de Belgische competitie: na 40 jaar pakte KV Mechelen opnieuw de landstitel. In Europa mocht de club zijn Europese beker verdedigen in de Beker voor Bekerwinnaars. Opnieuw stootte Mechelen ver door, maar strandde ditmaal in de halve finale op Sampdoria. Mechelen bleef een Belgische topper en werd in 1989-1990 derde in de nationale competitie. De Europese campagne in de Europabeker voor Landskampioenen eindigde in de kwartfinale tegen AC Milan. In 1990-1991 eindigde KV Mechelen nog eens opnieuw tweede in de competitie. Ook in de Belgische Beker speelde KV de finale, maar ook daar kon men de hoofdprijs niet mee naar huis nemen. Het Europees seizoen in de UEFA Cup eindigde dat seizoen al na één ronde. Mechelen zou nog enkele seizoen meespelen in de Belgische top, met een vierde plaats in 1992 en een derde in 1993. In de Beker van België speelde KV nog één keer de finale (1992), maar verloor na strafschoppen van Antwerp FC. Nog drie jaar speelde de club ook Europees, maar raakte telkens slechts enkele rondes ver. KV Mechelen had zich halverwege de jaren 80 in korte tijd tot de nationale en zelfs Europese top opgewerkt, maar verdween na het wegvallen van de financiële input van John Cordier halverwege de jaren 90 in even korte tijd weer uit de top.

In 1997 eindigde Mechelen weer als voorlaatste, en zakte dus naar de Tweede Klasse. De club nam zijn oude status van liftploeg weer op: in 1999 promoveerde KV weer naar Eerste, in 2001 volgde een nieuwe degradatie en in 2002 promoveerde de club dadelijk weer naar de hoogste klasse.

In het seizoen 2002-2003 kreeg de club echter zware financiële problemen. De dreigende schrapping van de bondslijsten kon voorkomen worden door een geldinzamelactie van de vzw '"Red KV Mechelen"', op touw gezet door Mark Uytterhoeven, Piet den Boer en Fi Van Hoof. Dankzij de talloze initiatieven en vele supporters die 1000 euro stortten, konden de meeste schulden betaald worden. De club degradeerde echter wel naar de Derde Klasse en voegde "Yellow" toe aan de naam. Yellow-Red KV Mechelen werd na 2 jaar kampioen in de Derde Klasse, waardoor de club weer kon promoveren naar Tweede Klasse. In het seizoen 2005-2006 ging het minder en kon KV Mechelen zich pas op de voorlaatste speeldag verzekeren van een verlengd verblijf in de Tweede Klasse.

Onder leiding van de nieuwe trainer Peter Maes werd het seizoen 2006-2007 ingezet met de ambitie om een rol te spelen in de linkerkolom van het klassement en een eersteklasser te loten in de beker. Het bekeravontuur werd alvast een onverwacht succes voor de tweedeklasser, want na thuiswinst tegen Germinal Beerschot en SV Zulte Waregem (telkens 1-0) strandde de club pas in de kwartfinales tegen AA Gent. In de competitie heerste FCV Dender EH (vooral in de eerste periode), maar KVM eindigde als tweede in de competitie en kon zo deelnemen aan de eindronde. Samen met Antwerp FC, KV Kortrijk en de voorlaatste uit eerste klasse, Lierse SK, streed KVM om een ticket voor eerste klasse. Op zondag 10 juni was dat doel bereikt, na winst op het veld van KV Kortrijk (2-3). Na vier jaar kwam "Malinwa" zo terug op het hoogste niveau: Eerste Klasse. De eerste (kleine) prijs liet niet lang op zich wachten: de supporters van KV Mechelen werden tijdens het gala van de Gouden Schoen 2007 verkozen tot beste supporters van het land. Op het einde van het seizoen 2008/2009 volgde er een tweede hoogtepunt: de ploeg kon zich plaatsen voor de finale van de Beker van België, waar het uiteindelijk verloor van KRC Genk.

In het seizoen 2010-2011 viel het net naast Play-off 1 nadat het een druk programma moest afwerken door de verscheidene inhaalmatchen na de strenge winter.

In januari 2013 werden de eerste stadionplannen bekendgemaakt. Het is de bedoeling dat het stadion in verschillende fasen onder handen zal worden genomen. Op die manier zal de oorspronkelijke capaciteit worden opgetrokken tot 18 500.[bron?]

Erelijst[bewerken]

Nationaal[bewerken]

winnaar (4): 1942/43, 1945/46, 1947/48, 1988/89
tweede (5): 1930/31, 1953/54, 1986/87, 1987/88, 1990/91
winnaar (1): 1987
finalist (4): 1967, 1991, 1992, 2009
finalist (1): 1987 (in 1989 ook geplaatst voor de finale maar die werd niet gespeeld)

Internationaal[bewerken]

winnaar (1): 1988
winnaar (1): 1988
winnaar (1): 1989
winnaar (1): 1990

Individuele trofeeën[bewerken]

Verschillende spelers behaalden een trofee toen ze voor de club speelden:
Topscorer (1)
1942 (Albert De Cleyn)
Gouden Schoen (4)
1987 en 1989 (Michel Preud'homme), 1988 (Lei Clijsters), 1992 (Philippe Albert)[2]
Wereldkeeper van het jaar (1)
1994 (Michel Preud'homme)

Resultaten[bewerken]

België[bewerken]

Seizoen Klasse Reeks Punten Opmerkingen Beker
van België
  I D.I D.II P.I      
Als FC Malinois (Football Club Malinois)
1906-07       5 3e Gewestelijke A 5    
1907-08     3   Division 2 11 Geen kwalificatie voor Division 1
1908-09     3   Division 2 20 Geen kwalificatie voor Division 1
  I II P.I P.II Vanaf 1909/10 zijn er 2 nationale niveaus Beker
1909-10   7     Bevordering 18
1910-11   4     Bevordering 29
1911-12   4     Bevordering 23 1/8
1912-13   3     Bevordering 31 1/8
1913-14   3     Bevordering 27 1/16
          Door de Eerste Wereldoorlog werden er vanaf 1914 tot 1919 geen competities georganiseerd.
1919-20   7     Bevordering 23
1920-21   2     Bevordering 34 Promotie als vice-kampioen
1921-22 14       Ere Afdeling 12 Degradatie door laatste plaats in de competitie
1922-23   4     Bevordering 31
1923-24   2     Bevordering A 41 Promotie na winst in test-wedstrijden tegen CS La Forestoise (3-2 winst thuis, 1-3 winst uit)
1924-25 13       Ere Afdeling 19 Degradatie door voorlaatste plaats in de competitie
1925-26   1     Bevordering B 43 Promotie als kampioen
  I II III P.I Vanaf 1926/27 zijn er 3 nationale niveaus Beker
1926-27 13       Ere Afdeling 17 Degradatie door voorlaatste plaats in de competitie; Geen deelname aan Beker van België GD
1927-28   1     Eerste Afdeling 39 Promotie als kampioen
Als RFC Malinois (Royal Football Club Malinois)
1928-29 6       Ere Afdeling 26    
1929-30 11       Ere Afdeling 21    
1930-31 2       Ere Afdeling 34    
1931-32 10       Ere Afdeling 25    
1932-33 9       Ere Afdeling 23    
1933-34 9       Ere Afdeling 25    
1934-35 11       Ere Afdeling 20   1/8
1935-36 6       Ere Afdeling 30    
1936-37 5       Ere Afdeling 30    
1937-38 12       Ere Afdeling 21    
1938-39 4       Ere Afdeling 32    
1939-40 7         Door de Tweede Wereldoorlog werd de competitie stopgezet. Malinois stond op dat moment zevende.
1940-41         Door WOII werd dit een officieuze competitie. Malinois werd derde in reeks B en verloor van R. White Star AC in de halve finales van een nationale eindronde.
1941-42 10       Ere Afdeling 23    
1942-43 1       Ere Afdeling 46 1e landstitel  
1943-44 5       Ere Afdeling 34    
1944-45 2         Door WOII werd de competitie stopgezet. Malinois stond op dat moment tweede.
1945-46 1       Ere Afdeling 55 2e landstitel  
1946-47 3       Ere Afdeling 55    
1947-48 1       Ere Afdeling 43 3e landstitel  
1948-49 7       Ere Afdeling 32    
1949-50 5       Ere Afdeling 36    
1950-51 10       Ere Afdeling 29    
1951-52 5       Ere Afdeling 35    
  I II III IV Vanaf 1952/53 zijn er 4 nationale niveaus Beker
Als KFC Malinois (Koninklijke Football Club Malinois)
1952-53 6       Eerste klasse 33    
1953-54 2       Eerste klasse 36   1/16
1954-55 9       Eerste klasse 30   1/8
1955-56 16       Eerste klasse 20 Degradatie als laatste in de competitie 1/32
1956-57   8     Tweede klasse 30    
1957-58   3     Tweede klasse 38    
1958-59   3     Tweede klasse 35    
1959-60   5     Tweede klasse 34    
1960-61   4     Tweede klasse 35    
1961-62   3     Tweede klasse 38    
1962-63   1     Tweede klasse 46    
1963-64 16       Eerste klasse 15    
1964-65   2     Tweede klasse 40    
1965-66 6       Eerste klasse 33    
1966-67 12       Eerste klasse 26    
1967-68 14       Eerste klasse 23    
1968-69 15       Eerste klasse 20    
1969-70   9     Tweede klasse 30    
Als KV Mechelen (Koninklijke Voetbalklub Mechelen)
1970-71   2     Tweede klasse 46    
1971-72 6       Eerste klasse 31    
1972-73 5       Eerste klasse 37    
1973-74 7       Eerste klasse 31    
1974-75 17       Eerste klasse 28    
1975-76 15       Eerste klasse 29    
1976-77 17       Eerste klasse 20    
1977-78   7     Tweede klasse 34    
1978-79   10     Tweede klasse 25    
1979-80   11     Tweede klasse 27    
1980-81   5     Tweede klasse 33 winst in de eindronde tegen Eendracht Aalst, KSC Hasselt en RFC Seraing  
1981-82 18       Eerste klasse 17    
1982-83   1     Tweede klasse 46    
1983-84 6       Eerste klasse 38    
1984-85 12       Eerste klasse 28    
1985-86 11       Eerste klasse 31    
1986-87 2       Eerste klasse 55    
1987-88 2       Eerste klasse 49    
1988-89 1       Eerste klasse 57 4e landstitel  
1989-90 3       Eerste klasse 50    
1990-91 2       Eerste klasse 50    
1991-92 4       Eerste klasse 43    
1992-93 3       Eerste klasse 42    
1993-94 8       Eerste klasse 35    
1994-95 11       Eerste klasse 31    
1995-96 10       Eerste klasse 44 vanaf dit seizoen telt een overwinning voor 3 i.p.v. 2 punten  
1996-97 17       Eerste klasse 31    
1997-98   5     Tweede klasse 57 derde in de eindronde tegen KV Kortrijk, FC Denderleeuw en KFC Turnhout  
1998-99   1     Tweede klasse 71    
1999-00 11       Eerste klasse 41    
2000-01 18       Eerste klasse 22    
2001-02   1     Tweede klasse 71    
2002-03 17       Eerste klasse 18    
Als YR KV Mechelen (Yellow Red Koninklijke Voetbalklub Mechelen)
2003-04     7   Derde klasse A 44 wegens het niet behalen van de licentie begon met KV Mechelen het seizoen met 9 strafpunten  
2004-05     1   Derde klasse A 59    
2005-06   13     Tweede klasse 36    
2006-07   2     Tweede klasse 70 eindrondewinst tegen Lierse SK , Antwerp FC en KV Kortrijk, stijgt samen met FCV Dender EH  
2007-08 13       Eerste klasse 40    
2008-09 10       Eerste klasse 46    
2009-10 7       Eerste klasse 39 in play-off II A eindigde KV Mechelen op de 2e plaats met 10 punten  
2010-11 7       Eerste klasse 48 in play-off II A eindigde KV Mechelen op de 3e plaats met 8 punten  
2011-12 9       Eerste klasse 37 in play-off II A eindigde KV Mechelen op de laatste plaats met 4 punten  
2012-13 8       Eerste klasse 41 in play-off II A eindigde KV Mechelen op de 2e plaats met 10 punten  
2013-14 13       Eerste klasse 31 in play-off II B eindigde KV Mechelen op de 3e plaats met 9 punten  
2014-15 9       Eerste klasse 41  

Europa[bewerken]

  • R = ronde / 1R = eerste ronde / 2R = tweede ronde
  • 1/8 = achtste finale / 1/4 = kwartfinale / 1/2 = halve finale
  • F = finale
  • PUC = punten UEFA coëfficiënten
Seizoen Competitie Ronde Land Club Score PUC
1987/88 Europacup II 1R Vlag van Roemenië Dinamo Boekarest 1-0 thuis, 2-0 uit 19.0
1/8 Vlag van Schotland St. Mirren FC 0-0 thuis, 2-0 uit
1/4 Vlag van Sovjet-Unie Dinamo Minsk 1-0 thuis, 1-1 uit
1/2 Vlag van Italië Atalanta Bergamo 2-1 thuis, 2-1 uit
F Vlag van Nederland Ajax Amsterdam 1-0 Stade de la Meinau (Straatsburg)
1987/88 UEFA Super Cup F Vlag van Nederland PSV 3-0 thuis, 0-1 uit
1988/89 Europacup II 1R Vlag van Luxemburg Avenir Beggen 5-0 thuis, 3-1 uit 15.0
1/8 Vlag van België RSC Anderlecht 1-0 thuis, 2-0 uit
1/4 Vlag van Duitsland Eintracht Frankfurt 0-0 uit, 1-0 thuis
1/2 Vlag van Italië Sampdoria 2-1 thuis, 0-3 uit
1989/90 Europacup I 1R Vlag van Noorwegen Rosenborg Trondheim 0-0 uit, 5-0 thuis 8.0
1/8 Vlag van Zweden Malmö FF 0-0 uit, 4-1 thuis
1/4 Vlag van Italië AC Milan 0-0 thuis, 0-2 n.v. uit
1990/91 UEFA Cup 1R Vlag van Portugal Sporting Lissabon 0-1 uit, 2-2 thuis 1.0
1991/92 UEFA Cup 1R Vlag van Griekenland PAOK Thessaloniki 1-1 uit, 0-1 thuis 1.0
1992/93 UEFA Cup 1R Vlag van Zweden Örebro SK 2-1 thuis, 0-0 uit 3.0
2R Vlag van Nederland Vitesse Arnhem 0-1 uit, 0-1 thuis
1993/94 UEFA Cup 1R Vlag van Zweden IFK Norrköping 1-0 uit, 1-1 thuis 6.0
2R Vlag van Hongarije MTK Boedapest 5-0 thuis, 1-1 uit
1/8 Vlag van Italië Cagliari Calcio 1-3 thuis, 0-2 uit

Totaal aantal punten voor UEFA coëfficiënten: 53.0

1rightarrow blue.svg Zie ook Deelnemers UEFA-toernooien België

Statistieken Europees voetbal[bewerken]

Competitie D M W G V DV DT
Champions League / Europacup I 1 6 2 3 1 9 3
Europacup II 2 17 13 3 1 26 8
UEFA Cup / Europa League 4 14 3 5 6 14 15
UEFA Super Cup 1 2 1 0 1 3 1
Totaal 8 39 19 11 9 52 27
D: Deelnames - M: wedstrijden - W: winst - G: gelijk - V: verlies - DV: doelpunten voor - DT: doelpunten tegen

Seizoen 2014/15[bewerken]

Nr. Nat. Naam Geboortedatum Lengte Gewicht Competitie Europa Beker Supercup Totaal Contract Seizoen Vorige club Debuut
W Soccerball.svg W Soccerball.svg W Soccerball.svg W Soccerball.svg W Soccerball.svg
Keepers
1 Vlag van België Wouter Biebauw 21-05-1984 1,87 m 84 kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2015 7e Vlag van België SV Roeselare 2007
23 Vlag van België Adrien Faidherbe 21-07-1994 1,81 m 81 kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2015 1e Vlag van België Sporting Charleroi ...
28 Vlag van België Anthony Swolfs 25-11-1997 1,95 m 73 kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2015 1e Vlag van België Club Brugge ....
32 Vlag van Nederland Mauro Minnaard 05-05-1995 1,98 m ?? kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2016 1e Vlag van Nederland NAC Breda ....
49 Vlag van Luxemburg Anthony Moris 29-04-1990 1,84 m ?? kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2015 1e Vlag van België Standard Luik ...
Verdedigers
2 Vlag van België Laurens Paulussen 19-07-1990 1,75 m 74 kg 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2018 1e Vlag van België KVC Westerlo 2014
4 Vlag van België Seth De Witte Aanvoerder 18-10-1987 1,91 m 82 kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2015 4e Vlag van België K Lierse SK 2010
6 Vlag van Trinidad en Tobago Sheldon Bateau 29-01-1991 1,86 m 81 kg 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2013 3e Vlag van Trinidad en Tobago San Juan Jabloteh 2012
15 Vlag van Bosnië en Herzegovina Edin Cocalić 05-12-1987 1,90 m ?? kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2015 1e Vlag van Israël Maccabi Haifa ....
18 Vlag van België Jan Mertens 12-01-1995 1,82 m 69 kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2016 1e Vlag van België eigen jeugd 2014
19 Vlag van België Maxime Biset 26-03-1986 1,93 m 89 kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2013 10e Vlag van België eigen jeugd 2005
31 Vlag van België Yan De Maeyer 25-05-1997 1,78 m 65 kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2016 1e Vlag van België eigen jeugd ....
33 Vlag van Servië Miloš Kosanović 28-05-1990 1,91 m 88 kg 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2016 2e Vlag van Polen Cracovia Kraków 2014
37 Vlag van Servië Ivan Obradović 25-07-1988 1,81 m 74 kg 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2016 2e vrije speler 2014
Middenvelders
7 Vlag van België Tim Matthys 23-12-1983 1,80 m 76 kg 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2018 1e Vlag van België RAEC Mons 2014
11 Vlag van België Mats Rits 18-07-1993 1,80 m 70 kg 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2015 3e Vlag van Nederland AFC Ajax 2013
12 Vlag van België Steven De Petter 22-11-1985 1,81 m 75 kg 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2016 3e Vlag van België KVC Westerlo 2012
13 Vlag van België Wannes van Tricht 13-11-1993 1,73 m 63 kg 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2013 4e Vlag van België eigen jeugd 2012
10 Vlag van Polen Rafał Wolski 10-11-1992 1,79 m ?? kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2015 1e Vlag van Italië ACF Fiorentina ....
20 Vlag van België Joachim Van Damme 23-01-1990 1,93 m 82 kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2015 3e Vlag van België Waasland - Beveren 2012
24 Vlag van België Glenn Claes 08-03-1994 1,79 m 67 kg 1 1 0 0 0 0 0 0 0 0 2016 2e Vlag van België K. Lierse SK 2013
94 Vlag van Frankrijk Sofiane Hanni 29-12-1990 1,78 m 72 kg 1 1 0 0 0 0 0 0 0 0 2016 1e Vlag van Turkije Ankaraspor 2014
44 Vlag van België Ibrahima Cissé 28-02-1994 1,81 m 81 kg 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2018 1e Vlag van België Standard Luik 2014
Aanvallers
9 Vlag van Servië Dalibor Veselinović 21-09-1987 1,98 m 91 kg 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2018 1e Vlag van België RSC Anderlecht 2014
16 Vlag van België Jason Adesanya 26-05-1993 1,88 m 75 kg 1 1 0 0 0 0 0 0 0 0 2018 1e Vlag van België ASV Geel 2014
17 Vlag van België Jens Naessens 01-04-1991 1,87 m 77 kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2017 1e Vlag van België SV Zulte Waregem 2014
22 Vlag van België Lionel Nshole Makondi 25-02-1995 1,79 m 74 kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2016 1e Vlag van België eigen jeugd 2014
30 Vlag van België Jordi Vanlerberghe 27-06-1996 1,80 m 75 kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2014 3e Vlag van België eigen jeugd 2012
99 Vlag van Frankrijk Nicolas Verdier 17-01-1987 1,85 m ?? kg 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2016 1e Vlag van Frankrijk Stade Brestois 2015

Transfers[bewerken]

IN Positie Speler Vorige club
Vlag van België M Wannes Van Tricht Verbr. Geel (einde huur)
Vlag van België M Gilles Sallaets Rupel Boom (einde huur)
Vlag van België A Jason Adesanya ASV Geel
Vlag van Nederland A Stevy Okitokandjo AA Gent
Vlag van België M Tim Matthys RAEC Mons
Vlag van België M Ibrahima Cissé Standard Luik
Vlag van Frankrijk M Sofiane Hanni Ankaraspor
Vlag van België M Laurens Paulussen KVC Westerlo
Vlag van Nederland DM Mauro Minnaard NAC Breda
Vlag van Servië A Dalibor Veselinović RSC Anderlecht
Vlag van België DM Adrien Faidherbe Sporting Charleroi
Vlag van België A Jens Naessens SV Zulte Waregem
Vlag van Luxemburg DM Anthony Moris vrije speler
Vlag van Frankrijk A Nicolas Verdier Stade Brestois
Vlag van België DM Anthony Swolfs Club Brugge
Vlag van Polen M Rafał Wolski ACF Fiorentina (huur)
Vlag van België V Alexander Corryn Sporting Lokeren vanaf juni 2015
Vlag van België M Cédric Mingiedi Mpembele Sporting Lokeren vanaf juni 2015
Vlag van Bosnië en Herzegovina V Edin Cocalić Maccabi Haifa
Vlag van België DM Colin Coosemans Waasland-Beveren vanaf juni 2015
Vlag van Costa Rica M Randall Leal Belén FC
UIT Positie Speler Nieuwe Club
Vlag van Macedonië A Aleksandar Trajkovski SV Zulte Waregem (einde huur)
Vlag van België A Jonathan Legear einde contract
Vlag van Denemarken A Mads Junker einde contract
Vlag van Zweden A Viktor Prodell IF Elfsborg (huur)
Vlag van België M Lamisha Musonda einde contract
Vlag van Senegal M Boubacar Diabang Dialiba Cracovia Kraków
Vlag van Bosnië en Herzegovina V Senad Karahmet einde contract
Vlag van Congo-Kinshasa V Wilson Kamavuaka einde contract
Vlag van België V Anthony Van Loo einde contract
Vlag van Denemarken M Thomas Enevoldsen Aalborg BK (huur)
Vlag van België V Kenny Van Hoevelen Oud-Heverlee Leuven
Vlag van Duitsland DM Sören Ihssen einde carriere
Vlag van België M David Destorme Waasland Beveren (huur)
Vlag van Polen V Seweryn Michalski Jagiellonia Białystok (huur)
Vlag van België A Benjamin Mokulu US Avellino
Vlag van Ghana M Abdul-Yakuni Iddi OH Leuven (huur)
Vlag van Macedonië DM Tomislav Pačovski Vardar Skopje
Vlag van België M Alessandro Cordaro SV Zulte Waregem
Vlag van Kameroen V Antonio Ghomsi Skoda Xanthi
Vlag van België A Jason Adesanya Lommel United (huur)
Vlag van Frankrijk V Jerry Vandam Waasland-Beveren

Trainersstaf[bewerken]

Nat. Functie Naam
Vlag van Servië Hoofdtrainer Aleksandar Janković
Vlag van België Assistent-trainer Tom Caluwé
Vlag van België Keeperstrainer Philippe Vande Walle

Bekende ex-spelers[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook de Lijst van spelers van KV Mechelen voor een uitgebreider overzicht met spelers


Belgen[bewerken]


Nederlanders[bewerken]

Overige nationaliteiten[bewerken]

Trainers[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van trainers van KV Mechelen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Voorzitters[bewerken]

Mark Uytterhoeven was slechts 12 dagen voorzitter alvorens Johan Timmermans zijn functie overnam.

In maart 2012 werd Willy Van den Wijngaert uitgeroepen tot erevoorzitter van de club.

Sponsors[bewerken]

Periode Shirtsponsor
1973-1975 Rena Conserven
1975-1978 geen shirtsponsor
1978-1979 Heikip
1979-1980 ABC (Algemene Bouwwerken Candries)
1980-1983 Telindus
1983-1990 TeVe-Blad
1990-1992 HCS
1992-1993 Stone Lease
1993-1996 Lease Plan
1996-1998 Veralu
1998-2002 Bofin
2002-2003 Avaya
2003-2006 Scarlet
2006-2007 Gybels
2007-heden Telenet

Stadsrivaliteit[bewerken]

De club is even oud als stadsgenoot en grote rivaal Racing Mechelen en voor een derby tussen beide ploegen dagen telkens duizenden toeschouwers op, zelfs wanneer de teams in lagere reeksen spelen. De clubs speelden ettelijke derby's, onder andere in competitiewedstrijden. Reeds kort na hun oprichting traden de clubs aan in dezelfde reeksen, namelijk de provinciale voorrondes van de Eerste Afdeling. Racing Mechelen slaagde er eerder in enkele seizoenen een plaats in de hoogste afdeling in te nemen, maar toch kwamen de clubs elkaar in de jaren 1910 en 1920 door het spel van de promoties regelmatig tegen in de Eerste of Tweede Klasse. Vanaf 1928 speelden beide clubs negen seizoen lang in de Eerste Klasse, vanaf 1948 opnieuw acht seizoenen. Beide clubs zakten halverwege de jaren 50 wat weg, en ontmoetten elkaar zo vaak in de Tweede Klasse. Tussendoor konden in 1975-1976 en ook tijdens KV Mechelens succesperiode in 1988-1989 en 1989-1990 beide toch nog eens hun derby spelen als eersteklasseclub. De financiële problemen van KV Mechelen in 2002 en de eropvolgende degradatie had voor gevolg dat voor het eerst in 14 jaar beide clubs weer tegenover elkaar stonden in competitieverband, al was het nu slechts in de Derde Klasse.

Externe links[bewerken]

Noten
  1. RCM gedenkboek 1904-1929. p. 180. Evenals de bijnaam "Kakkers" werd de naam "Studenten" dus gebruikt door de supporters van de rivaliserende club
  2. In 1992 won Philipe Albert de Gouden Schoen. Dat kalenderjaar kwam hij in actie voor zowel KV Mechelen als RSC Anderlecht.