RheinEnergieStadion

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
RheinEnergieStadion

Het RheinEnergieStadion is een voetbalstadion gelegen in Keulen, Duitsland. In het stadion is plaats voor 50.000 toeschouwers tijdens competitiewedstrijden, voor internationale wedstrijden mogen er 46.134 mensen naar binnen. De voetbalclub die het stadion als haar thuishaven heeft is 1. FC Köln. Het stadion is tevens de thuishaven van de American football club Cologne Centurions.

Geschiedenis[bewerken]

Na het Verdrag van Versailles in 1919 kreeg Keulen de mogelijkheid om een nieuw gebouw in de stad te bouwen. Gekozen werd voor het voetbalstadion, wat meteen 15.000 banen opleverde in de met werkloosheid geteisterde stad. Het stadion kreeg de naam Müngersdorfer Stadion.

Nadat de bouw voltooid was werden er direct grote voetbalwedstrijden in het stadion georganiseerd. Grote hoeveelheden supporters bezochten het stadion om een glimp van de verrichtingen op te vangen. De eerste internationale wedstrijd werd gehouden op 20 november 1927. Duitsland speelde met 2-2 gelijk tegen Nederland. Sindsdien speelde de Duitse nationale ploeg 19 keer in het stadion en werd er slechts één maal verloren. De eerste naoorlogse wedstrijd tussen 1. FC Kaiserslautern en 1. FC Nürnberg leverde een 2-1-overwinning op voor de bezoekers. Opmerkelijk was de opkomst tijdens deze wedstrijd, maar liefst 75.000 liefhebbers bezochten het Müngersdorfer Stadion. Voor de Tweede Wereldoorlog werden er niet-professionele atletiekwedstrijden gehouden in het stadion. In 1929 deden er maar liefst 38.000 mensen mee. In 1933 werden er voor het eerst Joden geweigerd. Na de oorlog kende het atletiektoernooi nooit meer een doorstart.

Binnenaanzicht

De eerste renovatie van het stadion werd gerealiseerd in de periode 1972-1975. In 1974 werd het WK voetbal in West-Duitsland gehouden. Keulen wilde graag speelstad worden tijdens dat WK en kreeg daarvoor ook toestemming van de DFB. Er werd meteen werk gemaakt om het Müngersdorfer Stadion op te knappen. Er waren plannen om het stadion een capaciteit te geven van 80.000 zitplaatsen, wat zo'n 23.5 miljoen Mark zou moeten hebben gekost. De prijs liep gedurende de renovatie echter steeds hoger op en zou uiteindelijk zelfs oplopen naar 93.5 miljoen Mark. De stad Keulen kon dit niet betalen en de renovatie werd stopgezet met als gevolg dat het WK aan de stad voorbij ging. Na het WK wilde men het stadion toch alsnog af zien te krijgen. Uiteindelijk werd op 12 november 1975 het gerenoveerde stadion geopend met een wedstrijd tussen 1. FC Köln en Fortuna Köln dat door 1. FC Köln met 1-0 werd gewonnen.

Uiteindelijk werd het stadion in 1988 alsnog verkozen voor een groot toernooi en werden er twee groepswedstrijden voor Europees kampioenschap voetbal 1988 gespeeld. Nederland verloor er op 12 juni 1988 zijn eerste groepswedstrijd tegen het Voetbalelftal van de Sovjet-Unie met 0-1 door een o.a. sterk keepende Rinat Dasajev. Op 7 juni 1988 won Italië zijn groepswedstrijd met 2-0 van Denemarken.

In de periode 2002-2004 werd het stadion opnieuw gerenoveerd en omgetoverd in wat het heden ten dage is. Een compleet nieuwe lichtinstallatie en een museum van 1.FC Köln werden aangelegd en de naam werd aangepast in RheinEnergieStadion. Het stadion was een van de twaalf stadions tijdens het Wereldkampioenschap voetbal 2006.