Red Bull Arena (Leipzig)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Red Bull Arena

De Red Bull Arena (tot 30 juni 2010 Zentralstadion) is gelegen in Leipzig, Duitsland. Het stadion was een van de twaalf stadions tijdens het Wereldkampioenschap voetbal 2006. Er werden vier groepswedstrijden en één wedstrijd in de tweede ronde gespeeld. Het stadion biedt plaats aan 34.384 toeschouwers en is thuisbasis van de voetbalclub RB Leipzig. Het stadion was het enige stadion uit het voormalige Oost-Duitsland op het WK.

Bouw van het stadion[bewerken]

De eerste plannen van het stadion dateren uit 1920, toen de stad Leipzig het plan had om een groot sportcomplex te bouwen op de plaats waar nu de Red Bull Arena ligt. De plannen liepen door de economische crisis en de Tweede Wereldoorlog vertraging op. Na de Tweede Wereldoorlog werd het puin van de gebombardeerde stad gebruikt als fundament voor de imposante tribunes. De wal was, net als een paar andere kunstmatige heuvels in de stad, een manier om van de ongelooflijke bergen puin af te komen, die na de Tweede Wereldoorlog het stadsbeeld bepaalden. In 1956 opende het Zentralstadion zijn deuren. Op dat moment was het het grootste stadion in Duitsland en kon het maar liefst 100.000 toeschouwers ontvangen. Het stadion bestond toen alleen nog maar uit een ronde wal, waar nu het nieuwe stadion binnenin gebouwd is.

Op woensdag 21 november 1979 speelde het Nederlands elftal in het oude Zentralstadion een memorabel duel tegen de toenmalige DDR, in een allerlaatste poging zich te kwalificeren voor het EK voetbal 1980 in Italië. Na een vrijwel kansloze 2-0-achterstand tegen een sterk spelend Oost-Duitsland in een hels kolkend stadion lukte het Oranje de wedstrijd in de tweede helft om te buigen en uiteindelijk te winnen met 2-3 en zich zo toch nog te kwalificeren voor het EK. Vooral de winnende goal van René van de Kerkhof was zeer bijzonder: een solo-dribble vanaf eigen helft, vergelijkbaar met de wereldberoemde tweede goal van Maradona in de wedstrijd Argentinië-Engeland op het WK Voetbal 1986 in Mexico.

Verval en nieuwbouw[bewerken]

Naarmate de jaren voorbij gingen bleek het stadion in verval te geraken en kon Leipzig de onkosten niet meer voor zijn rekening nemen. Uiteindelijk werd besloten om een nieuw stadion te bouwen op dezelfde locatie als waar het oude stadion stond. Het moderne stadion zou alleen voor voetbaldoeleinden gebruikt moeten worden. In december 2000 werd met de bouw begonnen en in maart 2004 werd deze afgerond. Het nieuwe stadion bevindt zich in het oude stadion en er zijn bruggen gebouwd over het oude stadion om deze met het nieuwe te verbinden. De omgeving van het stadion is voorzien van een grote hoeveelheid bomen en ander groen.

Voorheen werkte voetbalclub Sachsen Leipzig haar wedstrijden af in dit stadion. Gezien het feit dat Sachsen Leipzig sinds de val van de DDR geen hoogvlieger meer was in het voetbal was het stadion voor het grootste gedeelte leeg bij wedstrijden. In 2009 ging Sachsen Leipzig failliet. Opvolger Chemie Leipzig begon opnieuw in de laagste speelklasse in Duitsland, wat de toeschouwersaantallen niet ten goede kwam.

Sinds 1 juli 2010 heet het stadion Red Bull Arena en is sindsdien de thuishaven van RB Leipzig, dat daarvoor zijn wedstrijden afwerkte in het Stadion am Bad in Markranstädt. De verhuizing werd gevierd met een galawedstrijd tegen FC Schalke 04, die RB Leipzig verloor met 1:2.

Externe links[bewerken]