SC Freiburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
SC Freiburg
Badenova-Stadion Nord-Osten.JPG
Naam Sportclub Freiburg
Opgericht 3 maart 1912
Stadion Mage Solarstadion, Freiburg
Capaciteit 24.000
Voorzitter Vlag van Duitsland Franz Keller
Trainer Vlag van Duitsland Christian Streich
Competitie Bundesliga
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Thuiskleuren
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Uitkleuren
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Derde tenue
geldig voor 2013/2014
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

SC Freiburg is een Duitse voetbalclub uit Freiburg, liggend in de deelstaat Baden-Württemberg. De club speelde lange tijd in de schaduw van stadsrivaal Freiburger FC, dat zelfs de landstitel veroverde. Na het verval van deze club begin jaren tachtig nam SC definitief de scepter over in de stad.

Geschiedenis[bewerken]

De club is in 1912 ontstaan door de fusie van SV 04 Freiburg en FC Union Freiburg. SV 04 Freiburg was opgericht in 1904 en heette tot 1909 Freiburger FV 04. FC Union Freiburg werd in ook in 1904 opgericht, maar dan onder de naam FC Schwalbe Freiburg (later FC Mars Freiburg). Op 13 december 1919 sloot de club zich bij Freiburger Turnerschaft 1844 aan. In deze tijd was stadsrivaal Freiburger FC de grootste club van de stad, die zelfs al landskampioen geworden was.

In 1920 promoveerde de club voor het eerst naar de hoogste klasse van de Badense competitie. Na één seizoen herstructureerde de Zuid-Duitse voetbalbond zijn competities en de club ging nu in de Württemberg-Badense competitie spelen. De competitie bestond uit vier reeksen van acht clubs en de eerste vier van elke reeks kwalificeerden zich voor het volgende jaar. De club werd vierde en plaatste zich, maar ook het volgende jaar werd het aantal teams nog gehalveerd en door een zesde plaats moest de club terug naar de tweede klasse. Door een beslissing van de Deutsche Turnerschaft dat alle turn- en balsportclubs gescheiden moesten worden werd SC terug zelfstandig van de Turnerschaft. Na één seizoen promoveerde de club terug naar de hoogste klasse, die nog maar uit één reeks bestond, maar kon het behoud niet verzekeren. Opnieuw kon Freiburg de afwezigheid bij de elite tot één seizoen beperken en werd deze keer vijfde bij de terugkeer. De bond draaide de beslissing over het samengaan van de competities terug in 1927 en Freiburg ging weer in de Badense competitie spelen.

De club werd derde en plaatste zich voor het eerst voor de Zuid-Duitse eindronde, waar ze vijfde werden in de niet-kampioenengroep. Na een middenmootplaats eindigde de club in 1929/30 slechts twee punten boven andere stadsrivaal SpVgg Freiburg, dat degradeerde. Het volgende seizoen eindigde de club opnieuw voorlaatste en zelfs voor Freiburger FC, maar er was dit jaar geen degradatie en het jaar erna eindigde beide clubs in de subtop. Nadat de NSDAP de macht greep in Duitsland werd de competitie grondig geherstructureerd. De Zuid-Duiste bond werd afgeschaft en de Gauliga Baden werd ingevoerd als nieuwe hoogste klasse, waar de club zich door een zesde plaats voor kwalificeerde. In het eerste seizoen werd de club afgetekend laatste en degradeerde. In 1935/36 plaatste de club zich voor de eindronde om promotie, maar werd daarin laatste. De volgende twee seizoenen speelde SC ook de eindronde maar kon ook nu niet promoveren. In 1938 had de club zich opnieuw verenigd met FT 1844 Freiburg en speelde als FT/SC Freiburg en promoveerde in 1939 weer naar de Gauliga. Na één seizoen degradeerde de club opnieuw. FT/SC kon meteen weer terugkeren maar kon ook nu het behoud niet verzekernen. In 1943 promoveerde de club een laatste maal naar de Gauliga en werd ook nu laatste.

Na de oorlog werden alle Duitse sportorganisaties ontbonden. De club werd heropgericht als VfL Freiburg en speelde vanaf 1946 in de Oberliga Südwest. VfL eindigde steevast in de lagere middenmoot. In 1949 werd de club opnieuw onderdeel van FT 1844 Freiburg en nadat de Oberliga herleid werd van twee reeksen naar één reeks verzeilde de club in de Amateurliga Südbaden, de derde klasse. Hier speelde de club tot 1978. In 1965 en 1968 maakte de club kans op promotie, maar bleef steken in de eindronde.

In 1974 degradeerde grote broer Freiburger FC naar de Amateurliga en zo speelden beide clubs opnieuw samen in één reeks en dat voor drie jaar, toen FFC weer promoveerde naar de 2. Bundesliga. SC volgde slechts één jaar later. De volgende jaren eindigde SC meestal voor FC en in 1982 degradeerde de club en nam SC definitief de rol over van FC van toonaangevende club te zijn. De club eindigde meestal in de middenmoot. In 1991 werd de competitie naar twee reeksen uitgebreid om de instroom van Oost-Duitse clubs op te vangen. Er waren twee reeksen van twaalf clubs en SC werd groepswinnaar. De top zes speelde nog een verdere eindronde en daarin liet de club zich door zowel 1. FC Saarbrücken als SV Waldhof Mannheim voorbij steken en miste zo zijn kans op promotie. Het volgende seizoen werd de club echter kampioen en promoveerde voor het eerst naar de Bundesliga. In het eerste seizoen streed de club lang tegen degradatie. Aan het einde van het seizoen werd een inhaalbeweging gedaan en na drie zeges kwam de club langs 1. FC Nürnberg, dat degradeerde door een slechter doelsaldo. Het tweede seizoen bij de elite was een groot succes en Freiburg werd zowaar derde, waardoor ze zich zelfs voor Europees voetbal plaatsten. De club werd in de eerste ronde van de UEFA Cup echter meteen uitgeschakeld door Slavia Praag. Na een plaats in de middenmoot degradeerde de club in 1996/97. De club keerde onmiddellijk terug en na twee middenmootplaatsen werd Freiburg zesde in 2000/01 en plaatste zich opnieuw voor de UEFA Cup, waar ze nu de derde ronde bereikten en verloren van de latere winnaar Feyenoord. Dit werd gevolgd door een degradatie en ook een onmiddellijke promotie. Na twee jaar Bundesliga degradeerde Freiburg opnieuw. De coach Volder Finke, de trainer sinds 1991, mocht aanblijven. Deze keer verbleef de club vier seizoenen in de tweede klasse alvorens een rentree te maken in de Bundesliga. Na een middelmatig eerste seizoen draaide de club de volgende twee jaar goed mee in de middenmoot.

In Europa[bewerken]

  • Q = voorronde, R = ronde
  • PUC = punten UEFA coëfficiënten
Seizoen Competitie Ronde Land Club Score PUC
1995/96 UEFA Cup 1R Vlag van Tsjechië Slavia Praag 1-2, 0-0 1.0
2001/02 UEFA Cup 1R Vlag van Slowakije FK Matador Púchov 0-0, 2-1 6.0
2R Vlag van Zwitserland FC St. Gallen 0-1, 4-1
3R Vlag van Nederland Feyenoord 0-1, 2-2
2013/14 Europa League Groep Vlag van Spanje Sevilla FC 0-2, 0-2
Groep Vlag van Tsjechië Slovan Liberec 2-2, 2-1
Groep Vlag van Portugal GD Estoril-Praia 1-1, 0-0

Totaal aantal punten voor UEFA coëfficiënten: 7.0

1rightarrow blue.svg Zie ook: Deelnemers UEFA-toernooien Duitsland

Selectie 2014/2015[bewerken]

Nr. Positie Speler
1. Vlag van Zwitserland DM Roman Bürki
2. Vlag van Tsjechië V Pavel Krmaš
3. Vlag van Spanje V Marc Torrejón
5. Vlag van Frankrijk V Christopher Jullien
7. Vlag van Tsjechië M Vladimír Darida
8. Vlag van Duitsland M Mike Frantz
11. Vlag van Duitsland A Dani Schahin
14. Vlag van Zwitserland A Admir Mehmedi
15. Vlag van Servië V Stefan Mitrović
16. Vlag van Noorwegen M Mats Møller Dæhli
17. Vlag van Frankrijk M Jonathan Schmid
18. Vlag van Duitsland A Nils Petersen
19. Vlag van Duitsland DM Daniel Batz
Nr. Positie Speler
20. Vlag van Duitsland V Marc-Oliver Kempf
21. Vlag van Duitsland DM Sebastian Mielitz
22. Vlag van Duitsland V Sascha Riether
23. Vlag van Duitsland M Julian Schuster Aanvoerder
24. Vlag van Bosnië en Herzegovina V Mensur Mujdža
25. Vlag van Duitsland V Oliver Sorg
26. Vlag van Duitsland M Maximilian Philipp
27. Vlag van Duitsland M Nicolas Höfler
30. Vlag van Duitsland V Christian Günter
31. Vlag van Slowakije M Karim Guédé
33. Vlag van Verenigde Staten M Caleb Stanko
36. Vlag van Duitsland M Felix Klaus
41. Vlag van Duitsland V Immanuel Höhn

Bekende (oud-)spelers[bewerken]

Trainer-coaches[bewerken]


Externe link[bewerken]