Saille

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Saille
Band members of black metal band Saille 2.jpg
Achtergrondinformatie
Jaren actief 2009 - heden
Oorsprong België & Nederland
Genre(s) Symphonic black metal, black metal
Label(s) Code666 Records/Aural Music
Leden
Zanger Dennie Grondelaers
Gitarist Reinier Schenk
Gitarist Jonathan Vanderwal
Toetsenist Dries Gaerdelen
Bassist Kristof Van Iseghem
Drummer Kevin De Leener
Website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Saille is een Belgische blackmetalband die werd opgericht in 2009 door Dries Gaerdelen. De naam Saille komt uit het oud-Iers alfabet Ogham en betekent treurwilg.

Saille heeft bekendheid verworven door het verwerken van klassieke instrumenten (zoals cello, viool, kornet, eufonium) in de arrangementen en deze ook echt te gebruiken bij de opnamen. Zij maken tevens gebruik van diverse zangstijlen, zowel black screams en death growls, maar ook gewone zang kan voorkomen.

Geschiedenis[bewerken]

Oprichting (2009-2010)[bewerken]

In eerste instantie zou het bij een eenmalig project van Dries Gaerdelen (keyboards) blijven. Tijdens de opnamen van het debuut in 2009 groeide echter het idee om toch een actieve band te formeren. Een volledige formatie werd samengesteld tijdens de zomer van 2010. De samenwerking met Jonathan Vanderwal (gitaar en zang) was een logisch gevolg van eerdere projecten. Kort na aanvang werd Gert Monden (drums) toegevoegd. Tijdens de studiosessies kwamen zij in contact met Reinier Schenk (gitaar). Uiteindelijk werd de bezetting gecompleteerd met Didier Vancampo (bas) en Yves Callaert (gitaar).

Irreversible Decay (2011)[bewerken]

De opnamen van het eerste album Irreversible Decay begonnen aan het eind van 2009 in Shumcot Studio, België. Aangezien verschillende klassiek geschoolde muzikanten moesten worden opgenomen in de studio liepen de opnamen over vele maanden. Het debuut was klaar in september 2010.

Op 4 maart 2011 werd Irreversible Decay uitgebracht op het Italiaanse platenlabel Code666 Records.

Sailles allereerste optreden vond plaats in januari 2011. Als gevolg van de vele goede recensies en de inmiddels bekende, solide live-reputatie kon Saille over het hele land veel optreden.

Als promotie voor het debuut werd een officiële videoclip uitgebracht in maart 2011, voor het nummer "Plaigh Allais".

In november van hetzelfde jaar besloot Jonathan Vanderwal (zang) Saille te verlaten, omdat hij zich niet geroepen voelde als frontman van de band. Hij werd onmiddellijk opgevolgd door Dennie Grondelaers.

Veelvuldig optreden bezorgde de band reeds in juni 2012 een plaats op het befaamde jaarlijkse festival 'Graspop Metal Meeting'. In december 2012 verschenen zij nog op 'EMM - Eindhoven Metal Meeting', een ander jaarlijks evenement.

Ritu (2013)[bewerken]

In juli 2012 ging Saille opnieuw naar Shumcot Studio voor de opnamen van het tweede album. Met teksten geïnspireerd door doodsrites in oude culturen, in combinatie met Dennie Grondelaers’ (zang) belangstelling voor H.P. Lovecraft en Cthulhu, ademt deze tweede plaat een veel donkerder atmosfeer uit. Wederom werden klassiek geschoolde muzikanten uitgenodigd om de onvervangbare echte klanken toe te voegen van flügelhorn, cello, viool, theremin, tuba, trombone en zoveel meer.

Het was eveneens de terugkeer van Jonathan Vanderwal, deze keer als gitarist. Hij verving Yves Callaert, die de band vlak voor de opnamen had verlaten. Na twee maanden van intensieve opnamesessies werd de finale mix in september 2012 naar de Noorse masteringspecialist Tom Kvålsvoll (Strype Audio) gestuurd, bekend van het masteren van onder meer de blackmetalklassiekers Mayhem, Emperor en Arcturus.

Op 18 januari 2013 verscheen Ritu als een digipakeditie.

Na de verschijning van het tweede album werd het een extreem druk jaar voor Saille. Zij deden hun allereerste tournee in januari 2013, met de Transylvaanse blackmetallegende Negura Bunget, gevolgd door meerdere optredens in België en Nederland, als support voor bands als Textures, Von, Winterfylleth en The Monolith Death Cult. Wederom werd een officiële promotievideo opgenomen van de openingstrack "Blood Libel" en uitgebracht in juni 2013.

In de zomer werd Saille uitgenodigd op te treden op verscheidene festivals, zoals AMF (met Napalm Death), Vlamrock (met Exhumed, Belphegor, Rotting Christ) en Metal Méan (met Marduk, Dying Fetus). Het laatste werd zelfs gefilmd en opgenomen voor een live-video, die aan het einde van het jaar uitkwam.

In september ging Saille naar het Verenigd Koninkrijk om enkele optredens te doen als voorprogramma van Winterfylleth, een Britse band die inmiddels als bevriend werd beschouwd sinds hun eerste ontmoeting op Graspop 2012. In deze periode werd Kevin De Leener bekendgemaakt als de nieuwe, permanente drummer. Het werd voor voorganger Gert Monden om meerdere bands te blijven combineren. Saille bracht in november 2013 nogmaals een officiële videoclip uit, een live-opname van de track "Tephra", opgenomen op het eerder genoemde festival in Méan.

Het laatste optreden in 2013 vond plaats in Denemarken, als belangrijkste band op het Black Winter Fest in Kopenhagen.

Bandleden[bewerken]

Huidige leden[bewerken]

 • Dennie Grondelaers - zang (december 2011 – heden)
 • Reinier Schenk - gitaar (september 2009 – heden)
 • Jonathan Vanderwal - gitaar (zang september 2009 - 2011 & gitaar september 2012 – heden)
 • Dries Gaerdelen - keyboards (juni 2009 – heden)
 • Kevin De Leener - drums (september 2013 – heden)
 • Kristof Van Iseghem - bas (oktober 2014 – heden)

Voormalige leden[bewerken]

 • Yves Callaert - gitaar (oktober 2010 – augustus 2011)
 • Gert Monden - drums (september 2009 – september 2013)
 • Didier Vancampo - bas (oktober 2010 – augustus 2014)

Discografie[bewerken]

 • 2011 - Irreversible Decay - Code666 Records
 • 2013 - Ritu - Code666 Records
 • 2014 - Eldritch - Code666 Records (verwacht)

Externe link[bewerken]