Scheldeland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Scheldeland
Streek in België Vlag van België
Situering
Gewest Vlag België België
Provincie Vlag België België
Overig
Website Rivierpark Scheldevallei
Portaal  Portaalicoon   België

Het Scheldeland is een Vlaamse regio die zich langs de Schelde (Rivierpark Scheldevallei)[1], de Dender en de Rupel uitstrekt. Het Scheldeland wordt door de stedendriehoek Antwerpen, Brussel en Gent gevormd. In 2023 werd het Nationaal Park Scheldevallei opgericht in de regio.

De steden en gemeenten die tot het Scheldeland behoren zijn Aalst, Berlare, Boom, Bornem, Buggenhout, Denderleeuw, Dendermonde, Destelbergen, Erpe-Mere, Gent, Haaltert, Hamme, Hemiksem, Laarne, Lebbeke, Lede, Mechelen, Melle, Merelbeke, Niel, Ninove, Puurs, Rumst, Schelle, Sint-Amands, Wetteren, Wichelen, Willebroek en Zele.

De delen van de gemeenten Kruibeke en Temse die aan de Schelde liggen, horen promotioneel zowel tot het Scheldeland als tot het Waasland.

Het Scheldeland wordt nog eens opgedeeld in de Denderstreek (dat o.a de Faluintjesstreek omvat), Land van Dendermonde, Rupelstreek, Vaartland, Klein-Brabant en Bloemenstreek.

Sommige gemeenten behoren zowel tot de Denderstreek als tot het Land van Dendermonde terwijl sommige gemeenten tot de Vlaamse Ardennen en tot de Denderstreek behoren, maar niet tot het Scheldeland. De grenzen van het Scheldeland vallen dus niet volledig met de grenzen van de opgedeelde streken samen.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]