Sopron (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sopron
Ödenburg
Plaats in Hongarije Vlag van Hongarije
Sopron (stad)
Sopron (stad)
Situering
Comitaat Győr-Moson-Sopron
Coördinaten 47° 41′ NB, 16° 36′ OL
Algemeen
Oppervlakte 169.06 km²
Inwoners (2005) 56.394 (333,54 inw/km²)
Overig
Postcode 9400
Netnummer 99
Foto's
Plein met drievuldigheidszuil en de Vuurtoren op de achtergrond
Plein met drievuldigheidszuil en de Vuurtoren op de achtergrond
Portaal  Portaalicoon   Centraal-Europa

Sopron (Duits: Ödenburg) is een stad in West-Hongarije met 55.932 inwoners (2001). Sopron is bekend om zijn wijnbouw en om zijn bezienswaardige barokke stadscentrum, dat het in dat opzicht tot een van de waardevolste steden van Hongarije maakt.

Geschiedenis[bewerken]

De stad ligt aan de Oostenrijkse grens. Sopron zou de hoofdstad van de deelstaat Burgenland zijn geworden als het bij Oostenrijk zou worden ingedeeld. Middels een referendum in 1921 werd echter besloten dat de stad aan Hongarije toe zou komen, in tegenstelling tot de rest van Burgenland, dat aan Oostenrijk werd afgestaan. Dat ging niet zonder slag of stoot. Bij het vredesverdrag van Trianon werd in 1920 geheel Burgenland aan Oostenrijk toegewezen, wat op heftige tegenstand van Hongarije stuitte. De nieuwe grens werd tenslotte op de etnische (dat wil zeggen taal-)grens tussen Hongaren en Duitstalige Oostenrijkers gelegd, maar dat gaf vooral in Ödenburg-Sopron problemen. De stad was namelijk oorspronkelijk Duitstalig (nog in 1890 sprak 70% van de stadsbevolking die taal) maar was sterk verhongaarst door het verplichte Hongaarstalige onderwijs, de vestiging van enkele nationale instituten en de grote aantrekkingskracht als vestigingsplaats voor gefortuneerden en gepensioneerde ambtenaren. De Hongaarsgezinden eisten met succes een referendum, maar daar zou dan noodgedwongen ook de omgeving - meest Duitstalige dorpen - aan mee moeten doen. De uitslag was in de stad 73%, in de dorpen 44% voor Hongarije. Een en ander was gepaard gegaan met militaire schermutselingen die de sfeer ook na de nieuwe grenstrekking bleven bederven. Duits spreken werd synoniem met landsverraderlijk gedrag. Veel Duitstaligen legden zich bij de nieuwe situatie neer en kozen ervoor om hun namen te verhongaarsen en in het publiek hun taal niet meer te gebruiken. Degenen die dat niet deden, zouden in de zomer van 1946 het land worden uitgewezen.

Sopron kwam na 1921 te liggen in het comitaat Győr-Moson-Sopron en is een "stad met comitaatsrecht". Tot 1950 was het de hoofdstad van het comitaat Sopron, dat in dat jaar werd opgeheven.

Sopron behoort tot de Hongaarse steden met een Romeins en een nog eerder verleden: destijds heette het Scarbantia. De stad is gesticht door de Kelten en is zeker 2300 jaar oud. Daarna kwamen de Romeinen en tijdens de Volksverhuizingen werd deze nederzetting verwoest. Het is de enige stad die geen schade leed tijdens de Turkse overheersing in de 16e eeuw. De stad kreeg haar huidige barokke aanzien na een brand die het middeleeuwse Sopron in 1676 in de as legde. Het bekendste gebouw is de Vuurtoren (tűztorony), het symbool van de stad, het zogenaamde Stornaház en het Fabricius-ház. Ook is hier het woonhuis van Franz Liszt te bezichtigen.

Toerisme[bewerken]

Sopron wordt door veel toeristen graag bezocht, ook al door het nabijgelegen Tómalom, de badplaats van Sopron. Vlak bij de stad staat een somber gebouw, waar men beter niet kan vertoeven, namelijk de huidige gevangenis van Sopronköbida.

Ook bekend is de omgeving van Sopron, zoals het moerasgebied Hanság, dat 18.000 ha groot is. De wijnvelden van Sopron bieden goede en minder versneden Soproni-Cabernet-wijnen. In de buurt van Sopron en tevens aan het Neusiedlermeer ligt een camping met een hotel. Aan de oever staan in rij rieten strandhutten, die ook als bungalows dienstdoen. Het Ödenburger Gebergte, een middelgebergte met toppen tot ongeveer 600 meter, ligt op korte afstand.

Sopron is een van de belangrijke plaatsen op de langeafstandswandelpad Sultans Trail van Wenen naar Istanboel.

Afbeeldingen[bewerken]

Stedenbanden[bewerken]

Geboren[bewerken]

Externe links[bewerken]