Spoorlijn Bratislava – Kittsee – Wenen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Spoorlijn 101
Bratislava – Kittsee – Wenen
Totale lengteBratislava-Wenen: 73 km
Spoorwijdtenormaalspoor 1435 mm
Geopend1897
Huidige statusin gebruik
Geëlektrificeerd• Bratislava - Petržalka:
~25 kV – 50 Hz
• Petržalka - Wenen:
~15 kV, 16 2/3 Hz
Aantal sporen2
Baanvaksnelheid140 km/u

De spoorlijn Bratislava - Kittsee - Wien (ÖBB) verbindt de Slowaakse hoofdstad Bratislava via Kittsee met de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. De lijn heeft een totale lengte van ruim 73 kilometer en is dubbelsporig. Op het Slowaakse grondgebied, van Bratislava hl. st. tot Petržalka, is ze geëlektrificeerd met een spanning van 25 kV en 50 Herz. Vanaf Petržalka tot Wenen is er 15.000 volt wisselspanning (16 2/3 Herz) op de bovenleiding. De lijn is in Slowakije geregistreerd onder het nummer 101.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Een andere spoorlijn tussen Wenen en Bratislava via Marchegg (lijn 100) bestond reeds in 1848. Een halve eeuw later, in 1897, werd een tweede lijn aangelegd die de beide hoofdsteden verbindt via Kittsee en Parndorf. De aanleg van deze lijn maakte spoorwegverkeer mogelijk tussen Bratislava en Győr en verder naar Pest (Hongarije). Ooit reden op dit traject internationale treinen vanuit het Oostenrijks-Hongaarse Rijk, naar Polen en Tsjechië.

De lijn 101 en het station Bratislava-Petržalka werden jarenlang weinig benut maar in het laatste decennium van de 20e eeuw werd de infrastructuur geoptimaliseerd. Anno 2023 wordt het station Bratislava-Petržalka regelmatig gebruikt voor de verbinding Bratislava-Wenen. In de toekomst zal dit station het eindpunt worden van de hogesnelheidstreinen vanuit Parijs.

Stations en stopplaatsen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]