Stolderij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stolderij
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Stolderij (Groningen)
Stolderij
Situering
Provincie Groningen
Gemeente Eemsdelta
Coördinaten 53° 15′ NB, 6° 55′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Stolderij was een gehucht met twee huizen in de gemeente Eemsdelta van de Nederlandse provincie Groningen gelegen ten zuidwesten van het dorp Wagenborgen, aan de oude weg naar Siddeburen die hier Stolderijweg wordt genoemd.

Vroeger lag hier de Stolderijkolk, een doorbraakkolk die is ontstaan door een doorbraak van de Veendijk, mogelijk tijdens de Allerheiligenvloed van 1570. De weg liep vroeger rond de plas. Begin 20e eeuw was de kolk verworden tot een moeras. In 1926 werd de weg verhard, waarbij de kolk werd gedempt en de weg er recht doorheen werd getrokken. Later werd de grond verkaveld en verdween de vorm van de kolk uit het landschap. De contouren zijn echter nog wel deels zichtbaar op luchtfoto's.

Volgens een sage was ooit een span paarden in de kolk verdwenen. Ook beweerde men wel witte wieven rond de kolk te zien spoken.[1]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er zwaar gevochten bij Stolderij tussen 21 en 23 april 1945, gedurende de bevrijding van Delfzijl. Hierbij sneuvelden ook verschillende Canadezen. In 2010 werd door een Canadese veteraan een esdoorn geplant (het esdoornblad is het symbool van Canada) ter nagedachtenis aan de gesneuvelden.