Submission

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nuvola single chevron right.svg voor de aflevering van Law & Order, zie Submission (Law & Order)
Submission
Regisseur Theo van Gogh
Regisseur Theo van Gogh
Regie Theo van Gogh
Producent Ayaan Hirsi Ali
Theo van Gogh
Scenario Ayaan Hirsi Ali (scenario)
Theo van Gogh (schrijver)
Première 29 augustus 2004
Speelduur 11 minuten
Land Nederland
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Submission part 1 is een elf minuten durende korte film uit 2004, geregisseerd door Theo van Gogh en geschreven door Ayaan Hirsi Ali, voormalig Nederlands Tweede Kamerlid voor de VVD. De film werd voor het eerst uitgezonden tijdens VPRO's Zomergasten op 29 augustus 2004. De titel van de film, Engels voor 'onderwerping', is de directe vertaling van het Arabische woord 'islam'.

De film veroorzaakte grote opschudding omdat de kritiek op de islam en enscenering van de film door veel moslims als godslastering werd ervaren. Regisseur Theo van Gogh werd 3 maanden later door de radicale moslim Mohammed Bouyeri vermoord.

Doel van de film[bewerken]

De film probeert zijn licht te laten schijnen op de vermeende slechte behandeling van vrouwen binnen sommige islamitische families. De geportretteerde vrouwen zijn allen fictief, maar de verhalen die ze vertellen zijn gebaseerd op de dingen die Ayaan Hirsi Ali van verscheidene vrouwen hoorde, in de tijd dat zij werkzaam was als tolk bij welzijnsinstellingen.

Samenvatting[bewerken]

In de film worden de lichamen vertoond van moslimvrouwen die geleden hebben onder mishandeling, door hun familieleden of als uitvoer van een vonnis wegens (vermeend) onzedelijk gedrag. De lichamen zijn beschilderd met gekalligrafeerde verzen uit de Koran (Soera Het Licht 2; Soera De Koe 222; Soera De Vrouwen 34 en Soera Het Licht 31), die de regels voor de relaties tussen mannen en vrouwen beschrijven. Onder de vrouwen is er een die lijdt onder huiselijk geweld en een die verkrachting door haar oom ondergaat. De vrouwen vertellen hun verhaal in gebed aan God en vragen Hem waarom Hij, als genadige God, in de Koran regels geeft die mannen toestaat hen dit aan te doen (zie ook de verhouding tussen mannen en vrouwen volgens de Sharia).

Controverse[bewerken]

De controversiële film zorgde voor opschudding, met name onder het islamitische bevolkingsdeel. De film werd afgekeurd door onder anderen Nabil Marmouch, de Nederlandse vertegenwoordiger van de Arabisch-Europese Liga (AEL), die meende dat met deze film Ayaan Hirsi Ali voornamelijk aandacht probeerde te trekken en medelijden voor zichzelf wilde wekken. Khadija Arib, een Tweede Kamerlid voor de Partij van de Arbeid, zei een ieder te bewonderen die de mishandeling en onderdrukking van vrouwen aan de kaak stelt, maar twijfelde of de methode van Ayaan Hirsi Ali de juiste was.

Vervolg[bewerken]

Hirsi Ali heeft een script geschreven voor Submission II, over de discriminatie van homo's binnen de islam. Tevens kondigde zij aan dat er ook een derde deel zou volgen, waarin God zelf wordt opgevoerd.

Wetenswaardigheid[bewerken]

  • Ten tijde van de televisiepremière van deze film ontving Van Gogh tegen zijn zin politiebescherming. Volgens Van Gogh waren zijn beschermers hem binnen de kortste keren kwijt.

Externe link[bewerken]

  • VPRO Zomergasten, transcript van het interview met Hirsi Ali vlak na de première in dit programma