Thule-Gesellschaft

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Thule-Gesellschaft is een in november 1918 door Rudolf von Sebottendorf gestichte ariosofische en occulte organisatie in München, verwant aan het Alldeutscher Verband en de Vaterlandpartei. Deze organisatie was een van de inspiratiebronnen van het nationaalsocialisme en enkele leden werden later kopstukken van nazi-Duitsland.

Ontstaansgeschiedenis[bewerken]

De term Thule, ontleend aan het uit de oudheid bekende Ultima Thule, het uiterste Noorden, slaat op Nordisch (Germaans) of zuiver/puur Nordisch. Zo'n 1500 Duitsers waren uiteindelijk lid van het Thule-Gesellschaft. De organisatie zelf was geformeerd als een vrijmetselaarsloge[1] en dankzij het aanzienlijke kapitaal van Von Sebottendorf kon men vergaderen in het prestigieuze hotel Vier Jahreszeiten in München. Als embleem koos het Gesellschaft het hakenkruis (swastika). Tijdens de Beierse Revolutie hield men zich koest, wat echter niet verhinderde dat het inderhaast bijeengetrommelde leger van de radenrepubliek enkele van haar leden gijzelde toen de vrijkorpsen met geweld een einde maakten aan de Beierse radenrepubliek. Uiteindelijk vonden de gijzelaars toch de dood. Nadat rechtse krachten in de loop van 1919 geheel Beieren in hun macht hadden kwam het Thule-Gesellschaft tot ontplooiing.

In het begin van 1919 zocht een prominent lid van het Thule-Gesellschaft, Karl Harrer contact met de Politischer Arbeiterzirkel van Anton Drexler. Dankzij de (beperkte) financiële steun van het Thule-Gesellschaft kon men reeds op 5 januari 1919 de Deutsche Arbeiterpartei oprichten. Datzelfde jaar werd Adolf Hitler lid van deze partij en vormde die om tot de NSDAP.

Doel[bewerken]

In hun zoektocht naar de oorsprong van het superieur gewaande Arische ras beschouwden de archeologen (waaronder Karl Haushofer) van het Thule-genootschap het mythische Utima Thule als het Noordse equivalent van Plato's hoogontwikkelde maar verdwenen beschaving van Atlantis. Volgens ariosoof Lanz von Liebenfels zou Thule bewoond zijn geweest door een hyperboreaans ras van supermensen die door middel van magische krachten verbonden waren met de kosmos. Volgens het genootschap kon men via geheime rituelen contact krijgen met de overgebleven 'Ouden' of 'Meesters' van deze beschaving, maar deelden ze hun kennis alleen maar met mensen van 'zuiver' Arisch bloed, met name 'bloed dat nog niet was aangetast door lagere rassen zoals Joden en Afrikanen'. De bedoeling was om het Duitse vaderland te redden en een nieuw ras van Noordse Arische Atlantiërs te vestigen, waarna de nieuwe Messias (volgens sommigen Hitler) zou verschijnen om zijn volk te leiden.

Prominente leden[bewerken]

Prominente leden van het Thule-Gesellschaft waren:

Na 1945[bewerken]

Het Thule-Gesellschaft inspireerde het naoorlogse Thule Seminar, een groepering van rechts-extremistische intellectuelen onder leiding van Pierre Krebs. Het Thule Seminar gebruikt een aan de Arische mythologie ontleende zwarte zon als symbool. De groepering wordt tot Nieuw Rechts (o.a. Nation und Europa, Junge Freiheit) gerekend.

In obscure neonazistische partijtjes en groeperingen is een uitgebreide mythologie ontstaan over de "geheime wetenschap" die het Thule-Gesellschaft voor en tijdens de oorlog onder supervisie van Heinrich Himmlers SS ontwikkeld zou hebben zoals anti-zwaartekracht en nazi-ufo's.

Trivia[bewerken]

Een computerspel van ID software (Wolfenstein) speelt met het idee dat de nazi's de zwarte zon van de Thule als een energiebron gebruiken om zo de wereld over te nemen.

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties