Thule-Gesellschaft

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Thule-Gesellschaft is een in november 1918 door Rudolf von Sebottendorf gestichte ariosofische en occulte organisatie in München. Het genootschap stond aan de wieg van de Deutsche Arbeiterpartei (DAP), de voorloper van de Hitler's NSDAP en de Volkischer Beobachter, de belangrijkste nationaalsocialistische krant. Nazi-kopstukken zoals Rudolf Hess, Heinrich Himmler en Alfred Rosenberg vonden in deze loge heel wat inspiratie.

Ontstaansgeschiedenis[bewerken]

De term Thule is ontleend aan het uit de oudheid bekende Ultima Thule, het uiterste Noorden, verwijzend naar de noordpoolcirkel waar de zgn. hyperboreaanse volkeren woonden. Zo'n 1500 Duitsers waren uiteindelijk lid van het Thule-Gesellschaft. De organisatie zelf was geformeerd als een vrijmetselaarsloge[1] en dankzij het aanzienlijke kapitaal van Von Sebottendorf kon men vergaderen in het prestigieuze hotel Vier Jahreszeiten in München. Als embleem koos het Gesellschaft het hakenkruis (swastika).

Ideologie[bewerken]

In hun zoektocht naar de oorsprong van het superieur gewaande Arische ras beschouwden de archeologen (waaronder Karl Haushofer) van het Thule-genootschap het mythische Utima Thule als het Noordse equivalent van Plato's hoogontwikkelde maar verdwenen beschaving van Atlantis. Volgens ariosoof Lanz von Liebenfels zou Thule bewoond zijn geweest door een hyperboreaans ras van supermensen die door middel van magische krachten verbonden waren met de kosmos. Volgens het genootschap kon men via geheime rituelen contact krijgen met de overgebleven 'Ouden' of 'Meesters' van deze beschaving, maar deelden ze hun kennis alleen maar met mensen van 'zuiver' Arisch bloed, met name 'bloed dat nog niet was aangetast door lagere rassen zoals Joden en Afrikanen'. De bedoeling was om het Duitse vaderland te redden en een nieuw ras van Noordse Arische Atlantiërs te vestigen, waarna de nieuwe Messias (volgens sommigen Hitler) zou verschijnen om zijn volk te leiden.

Het Thule-Genootschap was niet alleen uitgesproken anti-semitisch en racistisch maar ook militant anti-communistisch. Na een mislukte poging in december 1918 om de Beierse socialistische premier, Kurt Eisner, te ontvoeren, smeedde het Genootschap na de Beierse Revolutie van april 1919 plannen om de Münchense Radenrepubliek ten val te brengen. Wanneer op 26 april 1919 communistische milities het Thule-hoofdkwartier binnenvallen worden zeven Thule-leden gegijzeld en vier dagen later geëxecuteerd. Onder hen Walter Nauhaus, gravin Heila von Westarp en prins Gustav von Thurn und Taxis.

Invloed[bewerken]

NSDAP[bewerken]

In januari 1919 zocht een prominent lid van het Thule-Gesellschaft, Karl Harrer contact met de Politischer Arbeiterzirkel van Anton Drexler. Dankzij de (beperkte) financiële steun van het Thule-Gesellschaft kon men reeds op 5 januari 1919 de Deutsche Arbeiterpartei oprichten. Datzelfde jaar werd Adolf Hitler lid van deze partij en vormde die in 1920 om tot de NSDAP.

Völkischer Beobachter[bewerken]

Om zijn oplage te verhogen kocht het Thule-Genootschap in 1918 het plaatselijke weekblad de 'Münchner Beobachter' en veranderde de naam in 1919 in Völkischer Beobachter. In 1920 werd het tijdschrift, op initiatief van Dietrich Eckart, opgekocht door de NSDAP en werd het de officiële partijkrant.

Prominente leden[bewerken]

Prominente leden van het Thule-Gesellschaft waren:

Na 1945[bewerken]

Het Thule-Gesellschaft inspireerde het naoorlogse Thule Seminar, een groepering van rechts-extremistische intellectuelen onder leiding van Pierre Krebs. Het Thule Seminar gebruikt een aan de Arische mythologie ontleende zwarte zon als symbool. De groepering wordt tot Nieuw Rechts (o.a. Nation und Europa, Junge Freiheit) gerekend.

In obscure neonazistische partijtjes en groeperingen is een uitgebreide mythologie ontstaan over de "geheime wetenschap" die het Thule-Gesellschaft voor en tijdens de oorlog onder supervisie van Heinrich Himmlers SS ontwikkeld zou hebben zoals anti-zwaartekracht en nazi-ufo's.

Trivia[bewerken]

Een computerspel van ID software (Wolfenstein) speelt met het idee dat de nazi's de zwarte zon van de Thule als een energiebron gebruiken om zo de wereld over te nemen.

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties