Vlaggenschip

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het voormalige vlaggenschip HMS Victory van de Britse zeemacht.

Een vlaggenschip is het schip dat gebruikt wordt door de officier met de leidende functie in een groep oorlogsschepen. De benaming stamt van de gewoonte van de officier (gewoonlijk, maar niet altijd, een vlagofficier) om een herkenbare vlag op te hangen.

Op deze manier is het "vlaggenschip" een tijdelijke herkenning; het vlaggenschip is waar de bevelhebber van de vloot zich bevindt. Deze hadden echter altijd extra voorzieningen nodig: een ontmoetingsruimte die groot genoeg was om alle kapiteins uit de vloot tegelijk te ontvangen, en een plaats voor de staf om plannen te maken en orders uit te schrijven.

In het tijdperk van de zeilschepen was het vlaggenschip meestal een linieschip van de eerste klasse (een schip met twee of drie geschutdekken). Aan de achterzijde werd een dek gebruikt als het hoofdkwartier van de admiraal en zijn stafofficieren. Dit kan vandaag de dag gezien worden op de HMS Victory, het vlaggenschip van admiraal Nelson bij de zeeslag bij Trafalgar, dat nu in Portsmouth ligt.

In de twintigste eeuw werden schepen zo groot dat de meeste scheepstypen accommodatie konden bieden aan de commandanten en de staf. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kozen de leidinggevenden vaak liever een sneller dan een groter schip. Hogere eisen aan de communicatie en bereikbaarheid hebben geresulteerd in het ontwerp van speciale schepen voor het voeren van het commando die dienen als vlaggenschepen. Zodoende is een vlaggenschip van een vloot tegenwoordig meestal het best uitgeruste schip van waaruit de orders komen.

Vlaggenschip in de taal[bewerken]

Zoals veel andere marinetermen is ook het woord "vlaggenschip" overgenomen in het dagelijkse taalgebruik, waar het de betekenis heeft van het belangrijkste of leidende lid van een groep. Het wordt ook gebruikt voor het meest aanwezige product, de meest bekende locatie, of de beste service aangeboden door een bedrijf. Zo wordt Windows wel het vlaggenschip van Microsoft genoemd. Bij een winkel wordt soms flag store gebruikt.[bron?] Soms wordt het ook gebruikt voor omvangrijke mensen.

Nederlandse vlaggenschepen[bewerken]

Beroemde Nederlandse vlaggenschepen in de zeventiende eeuw: