Vondelparkpaviljoen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het Vondelparkpaviljoen, juli 2005.
Het Vondelparkpaviljoen in 1881.

Het Vondelparkpaviljoen is een gebouw in het Vondelpark te Amsterdam. Het is gebouwd in 1874-1881 door architect W. Hamer in Italiaanse renaissancistische stijl en voorzien van gecanneleerde Ionische halfzuilen, rondboogvormige vensters en gekoepelde torentjes. Het staat op het laagste punt van de stad (van voor de annexaties van 1921).

Vanaf de opening werden er in het paviljoen al exposities gehouden van moderne kunstenaars en was het een favoriete ontmoetingsplek voor bohemien Amsterdam.

In de oorlogsjaren hebben Duitse cavaleristen zware pinnen in het marmer geslagen om er hun zadels aan op te hangen.[1] In de jaren '50 was het de vaste uitvalsbasis van het Holland Festival.

Van 1972 tot 2012 bood het onderdak aan het Filmmuseum. Het museum, dat jarenlang had ingewoond bij andere instellingen, kon in het eigen gebouw uitgroeien tot een aanzienlijke publiekstrekker.[2] Het museum had er de beschikking over twee kleine filmzalen en ontving jaarlijks meer dan 150.000 bezoekers.[3] Het paviljoen, dat als het Filmmuseum bekend kwam te staan, was echter niet op deze taak berekend en er was chronisch ruimtegebrek. Op 8 januari 2012 werd als slotfilm de stille klassieker Sunrise vertoond.[4]

In 1991 is het gebouw grondig gerestaureerd.[5] Nadat het museum in 2009 was opgegaan in het nieuwe EYE Film Instituut Nederland, droeg de locatie enkele jaren de naam EYE Vondelpark.[6] Het Filmmuseum heropent in het voorjaar van 2012 op een locatie aan het IJ.

Op het brede terras en in het voormalige Caveau in het souterrain huist sinds 1988 café Vertigo, vernoemd naar de Hitchcockfilm. Door het vertrek van het museum werd de toekomst van de onderhuurder onzeker.[7] Op 28 oktober 2012 is de laatste openingsmanche van het café.

In oktober 2010 is de AVRO door het stadsdeel West van de gemeente Amsterdam geselecteerd als de beoogde huurder van het Vondelparkpaviljoen. Op 1 februari 2012 hebben de Avro en het stadsdeel een intentieovereenkomst gesloten. Op basis van deze overeenkomst zal de herontwikkeling van het Vondelparkpaviljoen tot 'Avrohuis' verder ter hand genomen worden.[8]

Bronnen, noten en/of referenties