Windows CE

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Windows CE, soms afgekort als WinCE, is een lichtgewicht variant van Microsofts besturingssysteem Windows. Het wordt gebruikt in kleine computers, handhelds, smartphones, GPS-systemen en embedded systemen. Deze versie van Windows vergt relatief lage systeemeisen en is daardoor beter geschikt voor minder krachtige computers en andere mobiele apparaten. Het besturingssysteem werd meegeleverd met de Sega Dreamcast en Pocket PC.

Software[bewerken]

Windows CE werd populair door de snelle groei van smartphones en pda's. Ook navigatietoestellen waren toentertijd sterk in opmars. Windows CE wordt soms door smartphones gebruikt, maar is inmiddels grotendeels vervangen door Windows Mobile, dat op zijn beurt in 2010 grotendeels vervangen werd door Windows Phone 7. Inmiddels is Windows 8 ook beschikbaar voor mobiele apparaten in de vorm van Windows Phone 8.

In versie 5 is de stabiliteit belangrijk verbeterd en door het .NET Compact framework (een variant van het .NET Framework voor Windows Mobile) is er nu ook een markt opengelegd voor .NET-programmatuur voor handheld computers en smartphones.

Voor industriële toepassingen is Windows embedded CE nog wel een veelgebruikt OS.[1][2]

Door diverse softwareleveranciers wordt hier handig op ingespeeld.[3]

Softwareaanbod[bewerken]

Een kort lijstje van diverse programmatuur voor Windows CE:

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties