Naar inhoud springen

Sports utility vehicle: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
voordelen en klasses toegevoegd
Max Pinto (overleg | bijdragen)
nuancering veiligheid
Regel 8: Regel 8:
Eind jaren '90 werd de terreinauto in Europa, maar zeker in Amerika enorm populair. Om de auto's anders te ''marketen'' werden termen als ''SUV'' en ''CRUV'' uitgevonden. SUV's zijn auto's die ontwikkeld zijn om voornamelijk op de weg te rijden en daarnaast eigenschappen hebben om in het terrein ook uit de voeten te kunnen.
Eind jaren '90 werd de terreinauto in Europa, maar zeker in Amerika enorm populair. Om de auto's anders te ''marketen'' werden termen als ''SUV'' en ''CRUV'' uitgevonden. SUV's zijn auto's die ontwikkeld zijn om voornamelijk op de weg te rijden en daarnaast eigenschappen hebben om in het terrein ook uit de voeten te kunnen.


==Voordelen==
==(On)veiligheid==
SUV's vervangen twee auto's: de luxe personenwagen en de bestelbus. Veel SUV's kunnen tot 7 personen vervoeren. De rechte, comfortabele zit is handig voor bestuurders die lange afstanden afleggen. Diverse SUV's zijn ook offroad zeer capabel. De hogere zit geeft SUV-rijders net als bestuurders van bestelwagens en bussen een beter overzicht op de weg voor zich, maar tevens een beter zicht rondom en achter. Dat geeft de bestuurder een groter gevoel van veiligheid. Tegelijkertijd lijkt de veiligheid voor overige verkeersdeelnemers af te nemen. In een zogenaamde scan die het [[ministerie van Verkeer en Waterstaat]] liet uitvoeren naar verkeersveiligheidsrisico's van SUV's wordt dit type auto omschreven als niet passend "binnen het Nederlandse beleid inzake een permanente verbetering van de verkeersveiligheid".<ref>'''Sports Utility Vehicles, Scan naar de verkeersveiligheidsrisico's''', ''ministerie Verkeer en Waterstaat, juni 2005''</ref> De onderzoekers wijzen op diverse studies waaruit blijkt dat door het gewicht en vooral door de neusvorm en de hoogte van SUV’s bij ongevallen met deze voertuigen ernstigere letsels optreden. De onderzoekers halen statistieken aan die uitwijzen dat bij ongevallen tussen SUV’s en personenauto’s de kans dat iemand overlijdt zesmaal groter is dan bij ongevallen tussen personenauto’s. De onderzoekers noemen het opvallend dat de kans op dodelijke afloop met SUV’s groter is bij ongevallen waarbij de SUV van rechts of links in de zijkant van de auto botst. Dit is overigens eenvoudig te verklaren door de neushoogte van veel SUV's die zich niet zelden op dezelfde hoogte bevindt als de (onbeschermde) zijramen van een doorsnee personenauto. Zie ook: Kritiek.
SUV's vervangen twee auto's: de luxe personenwagen en de bestel-bus. De hogere zit geeft SUV rijders net als bestuurders van bestelwagens en bussen een beter overzicht op de weg voor zich, maar tevens een beter zicht rondom en achter. In het algemeen zijn SUV's zeer luxe wagens met hoge NCAP veiligheidsscores. Veel SUV's kunnen tot 7 personen vervoeren. De rechte, comfortabele zit is handig voor bestuurders die lange afstanden afleggen. Diverse SUV's zijn ook offroad zeer capabel.


==Klasses==
==Klasses==
Regel 75: Regel 75:
==Zie ook==
==Zie ook==
* [[Terreinauto]]
* [[Terreinauto]]

{{bron|1=
<!--Dit is "Sjabloon:Bronnen/noten/referenties", zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Sjabloon:Bronnen/noten/referenties. -->
<!--Hier (boven de ---- streep) is ruimte voor algemene referenties, review-artikelen, en andere bronnen, ZONDER verwijzing in de tekst. -->
<!--Algemeen:-->
----
<!--Hier (onder de ---- streep) is ruimte voor referenties, voetnoten MET verwijzing in de hoofdtekst. Dit artikel gebruikt de op [http://nl.wikipedia.org/wiki/Help:Referenties_en_voetnoten] beschreven softwarematige manier van weergeven van referenties en voetnoten, gebaseerd op de Cite.php software. Degene die extra referenties of voetnoten wil toevoegen aan dit artikel wordt verzocht dit op de daar beschreven wijze te doen. -->
<!--In de tekst:-->
{{references}}
}}


{{commons|Sport utility vehicle}}
{{commons|Sport utility vehicle}}

Versie van 10 sep 2007 17:32

Hummer H2
Bestand:Vwtreg2.jpg
Volkswagen Touareg

Een Sports Utility Vehicle (SUV) is een auto met een hoog laadvermogen en de capaciteit om passagiers te vervoeren, zoals een stationwagon, in de meeste gevallen gecombineerd met off-road-techniek in de vorm van vierwielaandrijving (4WD). SUV's bestaan feitelijk al lang, de Range Rover dateert bijvoorbeeld van 1970, maar de benaming SUV is sinds eind jaren '90 overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. Dit type auto is ook meer en meer populair in Europa sinds het jaar 2000. De SUV wordt door de meeste eigenaren gebruikt als grote gezinsauto; het ruwe terrein wordt zelden opgezocht, sommige kleinere SUV's zijn zelfs ongeschikt om in het terrein te rijden.

De terreinauto, zoals gebruikt in de Tweede Wereldoorlog door de Verenigde Staten (Jeep) en Duitsland (Volkswagen Kübel) werd ontwikkeld om in het terrein (t.o.v. de verharde weg) uit de voeten te kunnen. Hiervoor werden de auto's hoger op de wielen gezet (obstakels kunnen hiermee makkelijker genomen worden) en uitgerust met vierwielaandrijving (betere tractie).

Eind jaren '90 werd de terreinauto in Europa, maar zeker in Amerika enorm populair. Om de auto's anders te marketen werden termen als SUV en CRUV uitgevonden. SUV's zijn auto's die ontwikkeld zijn om voornamelijk op de weg te rijden en daarnaast eigenschappen hebben om in het terrein ook uit de voeten te kunnen.

(On)veiligheid

SUV's vervangen twee auto's: de luxe personenwagen en de bestelbus. Veel SUV's kunnen tot 7 personen vervoeren. De rechte, comfortabele zit is handig voor bestuurders die lange afstanden afleggen. Diverse SUV's zijn ook offroad zeer capabel. De hogere zit geeft SUV-rijders net als bestuurders van bestelwagens en bussen een beter overzicht op de weg voor zich, maar tevens een beter zicht rondom en achter. Dat geeft de bestuurder een groter gevoel van veiligheid. Tegelijkertijd lijkt de veiligheid voor overige verkeersdeelnemers af te nemen. In een zogenaamde scan die het ministerie van Verkeer en Waterstaat liet uitvoeren naar verkeersveiligheidsrisico's van SUV's wordt dit type auto omschreven als niet passend "binnen het Nederlandse beleid inzake een permanente verbetering van de verkeersveiligheid".[1] De onderzoekers wijzen op diverse studies waaruit blijkt dat door het gewicht en vooral door de neusvorm en de hoogte van SUV’s bij ongevallen met deze voertuigen ernstigere letsels optreden. De onderzoekers halen statistieken aan die uitwijzen dat bij ongevallen tussen SUV’s en personenauto’s de kans dat iemand overlijdt zesmaal groter is dan bij ongevallen tussen personenauto’s. De onderzoekers noemen het opvallend dat de kans op dodelijke afloop met SUV’s groter is bij ongevallen waarbij de SUV van rechts of links in de zijkant van de auto botst. Dit is overigens eenvoudig te verklaren door de neushoogte van veel SUV's die zich niet zelden op dezelfde hoogte bevindt als de (onbeschermde) zijramen van een doorsnee personenauto. Zie ook: Kritiek.

Klasses

Er kan onderscheid worden gemaakt in: - Klassieke SUV's (bijvoorbeeld Land Rover Defender, oudere Jeep Cherokees) Dit zijn eenvoudige maar krachtige 4x4 auto's die met name bedoeld zijn om offroad te performen. - All-purpose SUV's (bijvoorbeeld Land Rover Discovery) Dit zijn grote, luxe wagens die zowel on-road als off-road goed presteren, luxe en praktisch: ze kunnen veel bagage en personen vervoeren - Road SUV's (bijvoorbeeld Porsche Cayenne, Range Rover, BMW X5, VW Touareg) Dit zijn auto's die met name op de weg worden gebruikt, maar tevens offroad ook zeer geschikt zijn. Deze wagens zijn vooral zeer luxe, grote auto's - Pimp SUV's (bijvoorbeeld Hummers) Dit zijn doorgaans zeer grote, extreem luxe en glimmend uitgevoerde wagens, met te grote motoren, die offroad slecht presteren maar vooral bedoeld zijn als 'blingbling' auto's. De zogeheten asobakken of PC Hooft-tractoren - Midsize SUV's (bijvoorbeeld BMW X3, Land Rover Freelander) Dit zijn kleinere SUV's, die onroad goed rijden, maar offroad niet even goed presteren als de grotere broers. Ligt qua gebruiksgemak tegen de 'MPV' aan. - Nep SUV's Tal van merken verhogen bestaande auto's, of lanceren auto's met een SUV-look. De wagens bieden in werkelijkheid geen verbeterde offroad capaciteiten, niet meer veiligheid, niet meer ruimte en geen beter overzicht.

Kritiek

Er zijn onder andere in de Verenigde Staten actiegroepen die protesteren tegen het gebruik van de SUV als luxe gezinsauto, vanwege het hoge brandstofverbruik, de onveiligheid voor voetgangers en de milieuonvriendelijkheid.

In enkele steden, zoals Parijs, Londen, Amsterdam en Nijmegen is de toegang voor SUV's beperkt.

Voorbeelden

Trivia

  • Sports Utility Vehicles worden in Nederland ook wel PC Hoofttraktoren genoemd, aangezien deze veelvuldig in deze winkelstraat te zien zijn. Na een actie van GroenLinks in Nijmegen om deze auto's uit de stad te weren, wordt ook de term asobak gebruikt. In Groot-Brittannië heten deze auto's Chelsea-tractor, naar de chique wijk in Londen.

Zie ook

<span title="Voor deze uitspraak is een bronvermelding gewenst. Motivering: ----

  1. Sports Utility Vehicles, Scan naar de verkeersveiligheidsrisico's, ministerie Verkeer en Waterstaat, juni 2005

">[bron?]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Sport utility vehicle op Wikimedia Commons.