1450-1459

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De jaren 1450-1459 (van de christelijke jaartelling) zijn een decennium in de 15e eeuw.

Belangrijke gebeurtenissen[bewerken]

Boekdrukkunst
Europa
  • De Osmanen trekken verder op in Europa en maken in 1450 Edirne tot hun hoofdstad. In 1453 valt Byzantium, het oude centrum van het Oost-Romeinse Rijk, in hun handen.
  • 1457 - Christiaan I van Denemarken wordt koning van Zweden en verenigt daarmee Denemarken, Noorwegen en Zweden onder zich.
  • 1450 - 15 april - De Fransen verslaan de Engelsen in de Slag van Formigny. Dit luidt het einde van het Engelse Normandië in. Karel VII maakt zich op om ook Guyenne te veroveren en daarmee voorgoed een eind aan de Honderdjarige Oorlog te maken. Op 12 augustus van hetzelfde jaar is met de overgave van Cherbourg heel Normandië in Franse handen.
  • 1451 - 30 juni - Bordeaux, sinds 1259 in bezit van de Engelse koningen, valt in Franse handen. Nu de laatste pogingen om Bordeaux te heroveren op niets zijn uitgelopen, sluit Engeland uit arren moede vrede met Frankrijk in 1453. Van het Anglo-Franse rijk is alleen nog Calais over. Dit is het einde van de Honderdjarige Oorlog.
Lage landen
  • De Zoutoorlog verwoest in 1452-1453 grote delen van het platteland van Vlaanderen. Het lukt de Gentenaren niet de Bruggenaren in de oorlog te betrekken. Ze verliezen de strijd en hun gilden moeten de vlaggen inleveren.
  • De Brusselaars laten de Aula Magna bouwen voor de Bourgondische hertog Filips de Goede in de hoop, dat hij er zijn residentie zal vestigen.
Azië
  • Na een aantal veroveringen en plunderingen door het koninkrijk Ayutthaya (in hedendaags Thailand) besluiten de koningen van het Khmerrijk het gebied rond Angkor te ontruimen en de bevolking te verhuizen naar het gebied rondom het huidige Phnom Penh.