1490-1499

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De jaren 1490-1499 (van de christelijke jaartelling) zijn een decennium in de 15e eeuw.

Belangrijke gebeurtenissen[bewerken]

Christoffel Columbus
Ontdekkingsreizen
  • In augustus 1492 vertrekt Christoffel Columbus om Indië via een westelijke route te vinden. Nog datzelfde jaar bereikt hij de Amerikaanse kust en landt op een (niet met zekerheid geïdentificeerd) eiland in de Bahama's. Hiermee is de ontdekking van Amerika, of beter gezegd herontdekking een feit. Hij ontdekt vervolgens Cuba. Op 5 december 1492 ontdekt Columbus Hispaniola. Columbus maakt in 1493 en 1498 nog twee reizen naar Amerika. Dit feit wordt soms gezien als het "einde der Middeleeuwen".
  • Amerigo Vespucci en Alonso de Ojeda varen van Europa naar Zuid-Amerika en bereiken de monding van de rivier de Amazone in 1499. Naar Amerigo Vespucci zal het continent uiteindelijk worden vernoemd.
  • In mei 1497 vertrekt De Italiaanse kapitein Giovanni Cabotto met een enkel schip, de Matthew, uit Bristol. Hij heeft een octrooi van de Engelse koning, en de meeste opvarenden zijn zeelieden uit Bristol. Na ruim een maand varen, bereikt hij land. Waar hij precies landt is onbekend; Newfoundland en Cape Bretoneiland zijn de meest waarschijnlijke kandidaten, maar ook Maine en Labrador worden genoemd. Hij gaat aan land, en neemt het gebied namens Engeland in bezit. Hij vindt sporen van menselijk leven, maar heeft nooit indianen ontmoet.
  • De Portugees Bartolomeu Dias rondt in 1488 Kaap de Goede Hoop en verkent vervolgens de Zuid-Afrikaanse kust tot aan de Grote Visrivier, 850 kilometer ten oosten van de Kaap. Dias’ tocht bewijst dat de Indische Oceaan vanuit Europa over zee te bereiken is.
Europa
Nederlanden
  • Met de Vrede van Senlis eindigt de strijd om de Bourgondische erflanden in Frankrijk. Maximiliaan van Habsburg trekt zich terug uit de Nederlanden en zijn zoon Filips de Schone wordt landsheer. Hij weigert de Blijde Inkomste te ondertekenen die indertijd zijn moeder was afgedwongen.
  • De Filippusgulden van Filips de Schone komt in Nederland in omloop.
  • Hertog Albrecht van Saksen strijd met graaf Edzard I van Oost-Friesland om de macht in het noorden van het huidige Nederland. Er vindt onder meer een veldslag plaats bij Noordhorn tussen de Saksen en de stad-Groningers, waarbij de Groningers door Nittert Fox en zijn mannen worden verslagen. Om de dood van Fox' hoofdman Jurjen van Reijnsberg te wreken worden Noord- en Zuidhorn platgebrand. In Aduard wordt het klooster door de Saksen ingenomen. De Ommelander hoofdelingen voeren onderhandelingen om verdere vernietiging van hun bezittingen te voorkomen en betalen een afkoopsom.