1500-1509

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De jaren 1500-1509 (van de christelijke jaartelling) zijn een decennium in de 16e eeuw.

Belangrijke gebeurtenissen[bewerken]

Leonardo da Vinci's Mona Lisa
Europa
  • De Spaanse prinses Catharina van Aragon huwt in 1501 met prins Arthur van Wales, de oudste zoon van Hendrik VII van Engeland, die echter al in 1502 sterft als gevolg van een ernstige infectieziekte die Catharina zelf ternauwernood overleeft. Om de aanzienlijke bruidsschat te kunnen behouden, verlooft de koning haar aanstonds met zijn tweede zoon, die op dat moment slechts twaalf jaar oud is: de latere Hendrik VIII. Deze verzet zich aanvankelijk, maar in 1509, na de dood van zijn vader, trouwt hij dan toch maar met Catharina.
  • Tussen 1503 en 1505 woedt de Landshuter Successieoorlog, waarin de keurpalts en Beieren-München elkaar het tussenliggende Beieren-Landshut betwisten. Allerlei Duitse staten mengen zich in de strijd die door Beieren wordt gewonnen.
  • 1505 - In Augsburg verschijnt de eerste krant.


Lage landen
Zeevaart
Amerika
  • Colimotl, de heerser van Colima, weet in de Salpeteroorlog de opdringerige Tarasken te verslaan, en Colima de machtigste staat van de omgeving te maken.
  • 1501 - De Spaanse vorsten keuren het sturen van enige zwarte slaven die nog uit de Moorse tijd in Spanje aanwezig zijn naar Amerika goed. Dit is het begin van de zwarte slavernij in de Nieuwe Wereld. Inzake de indianen bepaalt koningin Isabella in 1503, dat alleen kannibalen tot slaaf mogen worden gemaakt.
Kunsten
Azië
  • Ismael zweert dat hij het sjiisme als godsdienst zal invoeren in het op dat moment nog grotendeels soennitische Iran. In 1500-1501 verslaat hij de Shirvanshah en slaagt hij erin Bakoe te veroveren, zodat hij zich in juli 1501 kan laten kronen tot sjah van Azerbeidzjan. Als hoofdstad kiest hij Tabriz. Een jaar later verslaat hij de Ak Koyunlu en laat hij zich kronen tot sjah van Perzië.
  • Het Rijk van de Timoeriden valt uiteen. Hiervan maakt Moehammad Shaibani gebruik om een nieuw rijk te stichten. In 1505 verovert hij Samarkand, de hoofdstad van het rijk van de Timoeriden, in 1506 Buchara en in 1507 Herat. De shah van Perzië, Ismail I, vindt dat hij moet ingrijpen. Tijdens de Slag bij Merv (1510) wordt Shajbani gedood. Ismail laat de verschillende ledematen van Shaibani opsturen naar alle uithoeken van zijn rijk en maakt van zijn schedel een gouden drinkbeker.