1470-1479

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De jaren 1470-1479 (van de christelijke jaartelling) zijn een decennium in de 15e eeuw.

Belangrijke gebeurtenissen en ontwikkelingen[bewerken]

Het beschilderde gewelf van de Sixtijnse Kapel
Europa
  • Een lange periode van door handelsbelangen ingegeven gewelddadigheden tussen steden in het Noordwestelijke deel van het Europese continent die bij de Hanze zijn aangesloten en het koninkrijk Engeland, mondden in 1469 uit in de Hanzeatisch-Engelse Oorlog (1469-1474).
  • In 1471 verovert grootvorst Ivan III van Moscovië de stad Novgorod, waarna hij de landen van Novgorod in 1478 bij Moskou voegt. Hij verbreekt in datzelfde jaar de betrekkingen met de Gouden Horde. Dit betekent het einde van de Tataarse macht in Rusland.
  • Als in 1471 George van Podiebrad sterft, breekt een oorlog uit om de opvolging op de troon van Bohemen tussen Matthias Corvinus, koning van Hongarije, en de Poolse prins Wladislaus. In 1475 brengen de hertogen van Saksen een bestand tot stand.
  • Tussen 1474 en 1477 woeden de Bourgondische Oorlogen tussen dat hertogdom en het Zwitsers Eedverbond. Karel de Stoute heeft het voorzien op de Elzas, maar moet dat uiteindelijk met de dood bekopen.
  • De nieuwe paus Sixtus IV is meer bezig met machtspolitiek dan met godsdienstige zaken. Zo is hij druk met het ondermijnen van de regering in Florence door de Medici. Hij zet vertrouwelingen op kerkelijke en burgerlijke posities rondom Florence en organiseert ten slotte een aanslag op de broers Giuliano en Lorenzo de' Medici. De bevolking van Florence richt een bloedbad aan onder de families achter de samenzwering.
  • Meñli I Giray , Khan van de Krim, moet in maart 1475 vluchten ten gevolge van een opstand van zijn broers in samenwerking met de adel. Hij wordt in datzelfde jaar in de plaats Caffa door de Ottomanen gevangengenomen en aan Istanboel uitgeleverd. Daar wordt hij gedwongen het Ottomaanse gezag over de Krim te erkennen, waarop hij in 1478 terugkeert als leider van de Krim.
Godsdienst
  • 1478 - Begin van de Spaanse Inquisitie.
  • Op Paaszondag 1475 wordt in een beek in Trente het 2- of 3-jarige kind Simon dood aangetroffen. Het kind was sinds Witte Donderdag vermist. Asjkenasische joden worden verdacht van de moord om rituele redenen. Na een opzienbarend proces en bekentenissen onder foltering wordt geoordeeld dat het kind het slachtoffer is geweest van een rituele moord door de joden en 14 van hen worden terechtgesteld. Terwijl de bisschop van Trente het proces heeft gesteund, blijft paus Sixtus IV sceptisch. Het lichaam van het kind wordt bijgezet in de Sint-Pieterskerk van Trente in de kapel van San Simonino. De verering van Simon wordt in 1480 erkend


Lage landen
Scheepvaart en handel
  • Tussen 1469 en 1474 woedt een handelsoorlog tussen de Hanze en vrije handelaren uit Engeland en Holland. De vrede van Utrecht geeft het Duitse stedenverbond een handelsplaats in Londen, de Stalhof. Maar feitelijk is de hegemonie van de Hanze doorbroken.
Cultuur
Azië