1440-1449

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De jaren 1440-1449 (van de christelijke jaartelling) zijn een decennium in de 15e eeuw.

Belangrijke gebeurtenissen[bewerken]

Europa
Lage landen
  • Filips de Goede geeft als graaf van Holland in 1445 toestemming voor de vorming van een Veertigraad in Delft. In Leiden wordt een Veertigraad in 1449 ingesteld, om jaarlijks zestien kandidaten voor het ambt van schepen te nomineren. De landsheer (of diens plaatsvervanger, de stadhouder), kiest uit deze zestien voorgedragen personen vervolgens acht schepenen.
  • op 24 juli 1442 verklaart het voorheen neutrale Bremen de oorlog aan Holland, Zeeland, Friesland en Vlaanderen. Bremen gaat de oorlog die vier jaar zal duren aan vanwege de schade die het heeft geleden in de Hollands-Wendische Oorlog waarin het neutraal is geweest. De oorlog wordt in 1446 met de Vrede van Harderwijk beëindigd.
Afrika
Kunsten
Amerika
Azië
  • Onder leiding van de Koreaanse koning Sejong de Grote komt het Hangul-schrift in 1443 of januari 1444 tot stand. Het wordt in 1446 voor het eerst gepubliceerd in de Hunmin Jeongeum. In tegenstelling tot het Chinese schrift, is Hangul fonetisch. Het bestaat uit 10 klinkers en 14 medeklinkers die als lettergrepen in een soort vierkantje worden gegroepeerd.