ASV Atletics Nijverdal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
ASV Atletics Nijverdal
Plaats Vlag van Nederland Nijverdal
Opgericht 4 november 1986
Leden 430
Baan 6 laans kunststof (eerste 110 meter 8 laans)
Clubtenue
Clubtenue

Clubenue AV Atletics

Portaal  Portaalicoon   Atletiek

ASV Atletics is een Nederlandse atletiekvereniging uit Nijverdal. AV Atletics is opgericht op 4 november 1986. De vereniging telt ca. 430 leden (februari 2015). De vereniging is officieel lid van de Atletiekunie en behoort tot de atletiekregio Twente. Tevens is de vereniging lid van de Survivalbond Nederland.

Geschiedenis[bewerken]

Vanaf 1984 bestond er in de gemeente Hellendoorn een georganiseerde loopgroep. Aanvankelijk was deze loopgroep ondergebracht bij sportschool Middelkamp. Begin 1985 besloot deze groep om zelfstandig als atletiek/loopgroep verder te gaan. Op 4 november 1986 was de oprichting van AV Atletics een feit.
Sinds 1 november 2010 is de survivalgroep gestart bij AV Atletics. Als eerste en tot dusver enige atletiekvereniging in Nederland beschikt AV Atletics over een 100 meter lange survival trainingsbaan. De survivalbaan is goedgekeurd door de Survivalbond Nederland.
Op 4 november 2011 bestond de vereniging 25 jaar en op dat moment bestond de vereniging uit iets meer dan 300 leden. In 2014 werd de naam AV Atletics veranderd in ASV Atletics, Atletiek- en Survival vereniging Atletics. In december 2014 werd het 400ste lid ingeschreven. Tijdens de Algemene Ledenvergadering in maart 2015 werd bekendgemaakt dat de leden een nieuw logo hadden gekozen.

Accommodatie[bewerken]

De accommodatie van ASV Atletics aan de Van Heerdtweg in Nijverdal

Sinds november 1997 is ASV Atletics gevestigd op de huidige locatie. De accommodatie is gesitueerd in de Groene Mal, een natuurgebied tussen de Kruidenwijk en het centrum van Nijverdal.

De accommodatie van ASV Atletics bestaat uit:

In de zomer van 2010 is de baan gerenoveerd.

Op 9 juni 2011 werd de survivalbaan geopend. Deze beschikt over ongeveer 100 meter aan survivalbaan. Deze baan is verdeeld in secties van 5,5 m waar in elke sectie een andere hindernis geoefend kan worden. Een aantal van de hindernissen:

 • apehang van ongeveer 50 meter
 • catcrawl
 • swingover (verschillende versies)
 • bandenswing
 • daknet
 • horizontaalnet (incl. swingover)
 • stokjes (hangend onderaan een balk)
 • triangels (hangend onderaan een balk of touw)
 • postman-walk
 • lianen
 • staplussen
 • spaanse ruiter
 • slingertouw

Bekende (oud-)leden[bewerken]

Survival[bewerken]

ASV Atletics is de eerste atletiekvereniging van Nederland die een Survival afdeling heeft. De survival afdeling is lid van de Nederlandse Survival Bond en de survival baan is gekeurd door deze bond. In februari 2013 meldde zich het 100ste lid van de survival afdeling aan. Op het Nederlands kampioenschap 2013 in de BSC klasse te Gendringen behaalde Ruud Blikman van AV Atletics een twee plaats.

Wedstrijden[bewerken]

Medaille wedstrijd[bewerken]

ASV Atletics organiseert bijna jaarlijks een medaillewedstrijd. Deze atletiekwedstrijd voor pupillen en junioren C en D wordt 4 keer per seizoen georganiseerd. De atleten kunnen tijdens deze wedstrijd een gouden, zilveren of bronzen limiet halen waarmee ze aan het eind van het seizoen recht hebben op een medaille.

Diepe Hel Holterbergloop[bewerken]

Jaarlijks organiseerde ASV Atletics samen met AV Holten de Diepe Hel Holterbergloop. Traditioneel vond de wedstrijd iedere laatste zaterdag van oktober plaats. Het ene jaar (even jaren) wordt de wedstrijd gehouden in Nijverdal en het andere jaar (oneven jaar) in Holten. De wedstrijd staat bekend om de klim tegen de Holterberg. De afstanden zijn: 2 mijl (3,2 kilometer), 5 mijl (8 kilometer) en 10 Engelse mijl (16 kilometer). In 2017 werd de DHHL ondergebracht in een stichting. In het bestuur van de stichting zitten te allen tijde leden van de atletiekvereniging AV Holten en ASV Atletics. Daarnaast werd de loop verplaatst naar de zondag. De nieuwe afstanden bij de DHHL zijn: 1km kidsrun, 5km, 10km en de halve marathon.[1]

Regge Survival[bewerken]

Sinds 1996 wordt in Nijverdal de jaarlijkse Regge Survival gehouden. De Regge Survival wordt gelopen over twee verschillende afstanden, respectievelijk 5 kilometer en 7 kilometer. De Regge Survival is speciaal voor kinderen. Het is geen wedstrijd, het doel is met je team de finish halen. De start is elk jaar bij de atletiekbaan. De deelnemers moeten over touwbruggen, natuurlijke obstakels, kanovaren en door de rivier de Regge zwemmen. Bij de vijftiende editie van de Regge Survival in 2011 deden 1250 deelnemers mee.[2]

Landal loop[bewerken]

Albert Horsman van ASV Atletics organiseert elk jaar de Landal loop. De start is bij "Landal landgoed de Hellendoornse Berg". De wedstrijd over vijf verschillende afstanden (respectievelijk 1, 2, 5, 10 en 15 kilometer) wordt gelopen over het Landal landgoed en de Sallandse Heuvelrug.

Crosscircuit[bewerken]

Sinds het seizoen 1997/1998 organiseren ASV Atletics, AV Rijssen, AV Holten en AV Goor '75 gezamenlijk een crosscircuit. De crosscompetitie wordt over vier wedstrijden gelopen, waarvan er drie verplicht zijn. Elke cross wordt gelopen over vier verschillende afstanden, respectievelijk 1,5, 2,5, 5 en 10 kilometer. Het crosscircuit trekt jaarlijks vele regionale en soms nationale deelnemers. De verschillende wedstrijden zijn:

 • De Wilgendweard Nijverdalsebergcross wordt georganiseerd door Albert Horsman van AV Atletics en de startlocatie is bij activiteitenpark De Wilgenweard in Nijverdal.
 • De Ter Steege Crossloop wordt georganiseerd door AV Rijssen. De start vindt sinds enkele jaren plaats op de atletiekbaan van AV Rijssen. Voorheen vond deze plaats op de grasbaan van AV Rijssen.
 • De Holterbergcross wordt georganiseerd door AV Holten in Holten, in de buurt van de grasbaan van AV Holten.
 • De Bovenbergcross wordt georganiseerd door AV Goor '75 over de Bovenberg bij Goor. Voorheen heette de wedstrijd Herikerbergcross, verwijzend naar de locatie van de wedstrijd tot het seizoen 2008/2009 over de Herikerberg bij Markelo.
 • Sinds 2012 is er een cross bijgekomen. AV Twenterand organiseert de Lageveldcross om het recreatiewater Het Lageveld te Wierden.

Salland Trail[bewerken]

Op 13 maart 2012 werd voor de eerste keer de Salland Trail georganiseerd. Bertus van Elburg, zelf een ultraloper van ASV Atletics, organiseerde deze trail. Er zijn twee afstanden, 25 en 50 kilometer. De eerste 25 kilometer gaan door de noordzijde van de sallandse heuvelrug. De tweede 25 kilometer gaan door het beschermd natuurpark aan de zuidzijde van de Sallandse heuvelrug. Vanwege het beschermd natuurgebeid mogen maar 75 deelnemers aan de 50 kilometer deelnemen. Het parcours bied alles wat een trailloper zich kan wensen, veel hoogteverschil, singeltrails, mulle zandpaden, "alleen" in de natuur. Kenmerkend aan de Sallandtrail zijn de zeer uitgebreide verzorgingsposten onderweg. De eerste editie werd gewonnen door de Nijverdaller Bertil Krukkert (lid van ASV Atletics) die de 50 kilometer aflegde in 3:53:40. Vanaf 2014 is het ook mogelijk om 75km te lopen. Het aantal deelnemers is op alle afstanden verhoogd. Een deel in het inschrijfgeld komt ten goede aan de Sallandse heuvelrug.

SPAR NK Cross[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Nederlandse kampioenschappen atletiek veldlopen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 6 en 7 maart 2010 organiseerde ASV Atletics de SPAR Nederlandse Kampioenschappen Cross in Hellendoorn/Nijverdal. De 51e editie van het belangrijkste crossevenement van Nederland werd gelopen over een heuvelachtig parcours op de Sallandse Heuvelrug. De start vond plaats bij Manege 't Oale Spoor in Hellendoorn.

De officiële KNAU-series die, met uitzondering van de series voor de Masters, op 7 maart plaatsvonden, werden gelopen in elf categorieën, namelijk: Meisjes junioren B (3.990 m), Jongens junioren B (5.865 m), Meisjes junioren A (5.865 m), Jongens junioren A (7.989 m), Vrouwen korte cross (2.685 m), Mannen korte cross (2.685 m), Vrouwen lange cross (7.989 m), Mannen lange cross (12.054 m), Vrouwen Masters (5.062 m), Mannen Masters 35-45 (12.054 m) en Mannen Masters 50-70 (8.770 m). Verder was er nog een trimloop (8.000 m) voor recreanten en op zaterdag 6 maart waren er nog de onofficiële series voor de Pupillen en Junioren tot en met Junioren C.

Op 5 december 2009, tijdens de Nijverdalsebergcross, werd door AV Atletics een try-out voor de NK Cross georganiseerd. Hierbij kwam de organisatie erachter dat een aantal plekken op het parcours gevaarlijk glad werd in combinatie met regen. Vervolgens paste de organisatie het parcours op een aantal plaatsen aan.

De SPAR NK Cross 2010 werd bij de mannen gewonnen door Khalid Choukoud (lange cross) en Guus Janssen (korte cross). Bij de vrouwen waren het Miranda Boonstra (lange cross) en Yvonne Hak (korte cross), die als eerste over de streep kwamen.

ASV Atletics heeft ook de 52e editie in 2011 georganiseerd op hetzelfde parcours als in 2010.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]