Abelisaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Abelisaurus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Profiel van Abelisaurus comahuensis
Profiel van Abelisaurus comahuensis
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Superorde: Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde: Saurischia
Familie: Abelisauridae
Geslacht
Abelisaurus
Typesoort
Abelisaurus comahuensis
Abelisaurus
Abelisaurus
Afbeeldingen Abelisaurus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Abelisaurus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Dinosauriërs

Abelisaurus is een geslacht van theropode dinosauriërs behorend tot de Abelisauridae, dat tijdens het late Krijt leefde in het gebied van het huidige Argentinië. Hij was een tweebenige vleeseter, die zeven tot negen meter lang kon worden.

Naam[bewerken]

De typesoort Abelisaurus comahuensis is in 1985 benoemd en beschreven door José Bonaparte en Fernando Novas. De geslachtsnaam verwijst naar professor Roberto Abel, de ontdekker van het fossiel en directeur van het Museo de Cipolleti. De soortaanduiding verwijst naar de regio Comahue.

Fossiel[bewerken]

Replica van het holotype van Abelisaurus

Het fossiel, holotype MC 11078, gevonden in de steengroeven van Lago Pellegrini, bestaande uit een inkomplete schedel, die delen aan de rechterkant mist en ook een groot deel van het verhemelte. De schedel is 856 millimeter lang. Hij heeft geen grote hoorns bovenaan de oogkassen zoals bij andere Abelisauridae maar slechts korte uitsteeksels. Wel moet bedacht worden dat de beenkernen van de uitsteeksels tijdens het leven verlengd waren met hoornstof of keratine, wat niet fossiliseert. Keratineuitsteeksels kunnen ook aanwezig geweest zijn op het zeer ruwe oppervlak op de snuit. Opvallend aan de schedel zijn daarbij de uitzonderlijk grote schedelopeningen waardoor Abelisaurus een erg hoge kop had — zeker in verhouding met de tamelijk zwakke onderkaken. Die was ook vrij breed; de typische driehoekige spitse snuitvorm van de meeste theropoden was dus verlaten. Bonaparte maakte een vergelijking met de schedel van de Tyrannosauridae die ook zeer breed was, maar concludeerde dat er vele verschillen waren; desalniettemin veronderstelde hij een gelijksoortige levenswijze als toppredator, waarbij de schedel verbreed was ter verhoging van de bijtkracht. De Abelisauridae zouden dus in Gondwana dezelfde rol vervuld hebben als de tyrannosauriden in Noord-Amerika en Azië.

Andere fossielen van Abelisaurus zijn niet bekend; de lengteschatting van het dier is daarmee zeer voorlopig. Bonaparte vermoedde nog dat Abelisaurus een relatief grote schedel had maar latere vondsten van andere abelisauriden laten juist zien dat een tamelijk korte schedel typisch is voor de groep; dat zou duiden op een lengte van zo'n negen meter voor Abelisaurus en een gewicht van ongeveer twee ton.

Stratificatie[bewerken]

Abelisaurus is een van de vele dinosauriërs waarvan fossielen zijn gevonden in Patagonië. De restanten zijn gevonden in de Rio Colorado-subgroep van Anacleto-formatie in de provincie Río Negro. Dit is een geologische formatie die dateert van het begin van de Campanien-periode van het Krijt, zo’n 83 tot 80 miljoen jaar geleden.

Verwantschap[bewerken]

Bonaparte plaatste Abelisaurus in een eigen familie, de Abelisauridae, die deel uitmaken van de Ceratosauria. Misschien behoort hij meer bepaaldelijk tot de Carnotaurini, maar hij is per definitie geen lid van de klade Carnotaurinae.

Externe links[bewerken]