Maastricht UMC+

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Maastricht UMC+
Zicht op het azM vanaf de Sint Pietersberg
Zicht op het azM vanaf de Sint Pietersberg
Plaats Maastricht
Land Nederland
Basisgegevens
Gesticht in 1986
Start bouw 1983
Opening 1991
Website MUMC
Kenmerken
Type academisch ziekenhuis / universitair medisch centrum
Verbonden universiteit Universiteit Maastricht
Bedden 715
Architect Architecten aan de Maas
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde
Het ziekenhuis vanuit het noordwesten
Het ziekenhuis vanuit het zuidwesten

Het Maastricht UMC+ (voorheen het academisch ziekenhuis Maastricht (afkorting: azM)) is een Nederlands academisch ziekenhuis gevestigd te Maastricht in de wijk Randwyck. Het ziekenhuis telde in 2011 5.200 medewerkers (4.360 fte), 400 medisch specialisten, 22 operatiekamers en 715 bedden. Er vonden in hetzelfde jaar bijna 30.000 ziekenhuisopnames plaats en bijna 430.000 poliklinische behandelingen.[1] Het is de bedoeling dat het azM één van de acht universitair medische centra (UMC's) in Nederland wordt.

Geschiedenis[bewerken]

Het azM is een voortzetting van het Ziekenhuis Sint Annadal, dat op haar beurt was voortgekomen uit het in 1820 door het Burgerlijk Armbestuur van Maastricht opgerichte Ziekenhuis Calvariënberg, dat eind 19e eeuw één van de modernste ziekenhuizen van Nederland was. In 1940 werd begonnen met de bouw van een nieuw onderkomen in Maastricht-West, dat pas in 1950 in gebruik genomen kon worden en dat de nieuwe naam Sint-Annadalziekenhuis kreeg. In 1965 werd de Stichting Wetenschappelijk Onderwijs Limburg (SWOL) opgericht met als doel "het bevorderen van wetenschappelijk onderwijs in Limburg". Vanaf 1968 werd doelgericht gestreefd het ziekenhuis deel te laten uitmaken van de in Maastricht te vestigen achtste medische faculteit. In 1974 resulteerde dat in de komst van de eerste medisch studenten in Maastricht. In 1975 werd door het parlement de Wet Rijksuniversiteit Limburg aangenomen, waarmee de reeds functionerende faculteit een wettige basis kreeg. In 1986 werd de naam van het Ziekenhuis Sint Annadal gewijzigd in Academisch Ziekenhuis Maastricht.

In 1983 werd begonnen met de nieuwbouw van het ziekenhuis in de wijk Randwyck, waar ook de twee medisch georiënteerde faculteiten van de Universiteit Maastricht gevestigd zijn. Het nieuwe ziekenhuis werd in 1990 opgeleverd en in 1991 door Koningin Beatrix geopend. Sindsdien is het gebouw diverse malen uitgebreid.

Toekomst[bewerken]

In 2008 is het ziekenhuis een samenwerking aangegaan met de Faculty Health Medicine and Life Sciences (FHML) van de Universiteit Maastricht met als doel het Maastricht Universitair Medisch Centrum Plus (MUMC+) te vormen. Begin 2013 bleek dat de pogingen om beide instellingen tot één organisatie om te vormen nog niet succesvol zijn geweest. Het nieuwe Maastricht UMC+ heeft als kerntaken: patiëntenzorg, onderwijs en opleiding en onderzoek. Daarin nemen, naast de standaard patiëntenzorg, topklinische zorg en topreferente zorg een belangrijke plaats in. Deze zijn nauwgezet afgestemd met het fundamenteel en het (experimenteel) klinisch onderzoek. Dit heeft geresulteerd in de volgende speerpunten voor klinische onderzoek:

Het ziekenhuis is onderdeel van de Maastricht Health Campus, een samenwerkingsverband met de faculteiten Health, Medicine and Life Sciences en Psychology and Neuroscience van de Universiteit Maastricht, de provincie Limburg en een 40-tal bedrijven.

Overige informatie[bewerken]

  • Het azM is lid van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra.
  • Het MUMC+ is door ZonMw uitgekozen als één van de nationale academische centra voor sport, bewegen en gezondheid.
  • Het ziekenhuis is één van de elf traumacentra in Nederland en beschikt over een Mobiel Medisch Team.
  • Maastro Clinic is een bestralingsinstituut dat de bestraling (radiotherapie) van diverse kankersoorten verzorgt.
  • Brains Unlimited is een scannerlab, waar zowel het ziekenhuis, de faculteit Psychology and Neuroscience, als bedrijven gebruik van kunnen maken. In 2013 werd een MRI-scanner van 9.4 tesla geïnstalleerd, waarvan er slechts drie ter wereld opereren.[2]

Externe links[bewerken]

Literatuur, bronnen en referenties[bewerken]