Afrodisiacum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Afrodisiaca)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een afrodisiacum (meervoud: afrodisiaca) is een middel dat wordt gebruikt met het doel de geslachtsdrift te stimuleren. Veel stoffen waaraan een dergelijke werking wordt toegeschreven zijn van plantaardige, dierlijke of minerale oorsprong.

In het verleden is er voortdurend gezocht naar effectieve afrodisiaca. Vanuit de folklore zijn in meerdere culturen diverse natuurlijke substanties gebruikt voor het verbeteren van het seksueel functioneren, zeer weinig daarvan zijn ook farmacologisch onderzocht. Een aantal middelen die gebruikt worden voor het verbeteren van de seksuele prestaties heeft een stimulerend effect op de stofwisseling van dopamine, (nor-)adrenaline of serotonine.

Afrodisiaca kunnen op drie manieren op het seksueel functioneren ingrijpen, op de geslachtsdrift, potentie of het seksueel plezier.

Het woord is afgeleid van de naam van Aphrodite, de godin van de vruchtbaarheid, de zinnelijke liefde en de schoonheid in de Griekse mythologie.

Van veel afrodisiaca is de werking niet bewezen. Van knoflook[1] en ginseng[2] is uit proeven bekend dat ze de hormoonspiegel verhogen. Van alcohol is bekend dat het remmingen wegneemt. Sommige stoffen, zoals Spaanse vlieg, zijn werkzaam bij dieren, maar giftig en daarom verboden. Preparaten verkocht onder die naam bevatten daarom iets anders, bijvoorbeeld cayennepeper.

De volgende middelen worden wel als afrodisiaca gebruikt, in de meeste gevallen is er echter weinig of geen bewijs dat een dergelijke werking wetenschappelijk onderbouwt.[3] Sommigen worden verder onderzocht vanwege een mogelijke rol bij verminderd seksueel functioneren. Anderen dragen bij aan basale neurofysiologische processen van de geslachtsdrift.[3]