Aldo Bakker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Aldo Bakker (Amersfoort, 1971) is een Nederlandse vormgever.

Leven en werk[bewerken]

Bakker werd in 1971 geboren als zoon van ontwerper Gijs Bakker en sieraadontwerper Emmy van Leersum. Bakker is vernoemd naar ontwerper Aldo van den Nieuwelaar en architect Aldo van Eyck.[1]

Aldo Bakker studeerde aan diverse kunstopleidingen: de Vakschool Schoonhoven, de Gerrit Rietveld Academie, en de Design Academy Eindhoven, maar maakt geen van deze opleidingen af. In plaats daarvan werkte hij in het atelier van zijn vader en later in dat van de Utrechtse edelsmid Willem Noyons.

In 1994 richtte Bakker zijn eigen studio op. De eerste ontwerpen waarmee hij bekendheid kreeg zijn de tafelproducten die hij ontwierp voor het Nederlandse designlabel Thomas Eyck. Dit waren een serie glazen gemaakt van borosilicaatglas (1998) en een serie porseleinen tafelproducten (2005-2008). Zijn glaswerk won in 2008 de eerste prijs op de European Glass Context in Bornholm. Met zijn porseleinen tafelproducten won Aldo Bakker in 2009 een Dutch Design Award.[2] In 2010 won hij nogmaals een Dutch Design Award voor zijn Copper Collection, uitgebracht door Thomas Eyck.[3] In 2011 werden zijn Jug and Cup genomineerd voor een Dutch Design Award.[4]. De Jug and Cup is uitgebracht door Particles Gallery. In 2011 kende het tijdschrift Wallpaper hem twee design awards toe: een voor de Copper Collection voor het beste gebruik van materiaal en een voor de Urushi Stool, uit de collectie van Particles Gallery, in de categorie domestic design.

Sinds 2002 geeft Aldo Bakker les aan de Design Academy Eindhoven.

Werk in openbare collecties (selectie)[bewerken]