Naar inhoud springen

Anogramma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Wimpus (overleg | bijdragen) op 3 jul 2019 om 19:14. (Bronloze dubieuze etymologie verwijderd, nadat er na bijna twee jaar bronverzoeksjabloon nog steeds geen bron bij is geplaatst.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Anogramma
Anogramma leptophylla
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Clade:Tracheophyta
Clade:Euphyllophyta
Clade:Monilophyta
Klasse:Polypodiopsida
Orde:Polypodiales
Familie:Pteridaceae (Lintvarenfamilie)
Onderfamilie:Pteridoideae
Geslacht
Anogramma
Link (1841)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Anogramma op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Anogramma is een geslacht van zeven soorten overwegend tropische varens uit de lintvarenfamilie (Pteridaceae).

Anogramma-soorten onderscheiden zich door hun vreemde levenscyclus, met een eenjarige sporofyt (de volwassen varen) en een overblijvende gametofyt (of voorkiem).

Het zijn zeldzame varens met een groot verspreidingsgebied over tropische en subtropische zones van Zuid-Amerika, de Azoren, Afrika en Madagaskar, Zuidoost-Azië van India tot Taiwan, Australië en Nieuw-Zeeland.

Eén soort, Anogramma leptophylla, is ook op de Britse Kanaaleilanden te vinden.

Naamgeving en etymologie

  • Synoniemen:' Pityrogramma subgen. Anogramma (Link) Domin (1928), Dicranodium Newman (1854), Adenogramme Link (1908), Monosorus Domin (1928)

Kenmerken

Anogramma zijn kleine, terrestrische varens met korte, geschubde rizomen en in dichte bundels staande bladen. De bladsteel omvat één vaatbundel.

De bladen zijn één- tot meermaals gedeeld, de bladslipjes nogmaals diep gespleten. De buitenste steriele en de binnenste, fertiele bladen zijn verschillend van vorm, de steriele meestal korter, minder gedeeld en met bredere bladslipjes. De bladrand is niet naar onder omgekruld zoals bij de meeste lintvarens.

De sporendoosjes liggen open en bloot in lijnvormige sporenhoopjes langs de bladnerven, aan de onderzijde van de blaadjes. Er is geen dekvliesje.

Levenscyclus

Anogramma heeft een voor een varen zeer ongewone levenscyclus. De sporofyt die de bladen draagt is eenjarig en sterft na het vrijkomen van de sporen af. De gametofyt of voorkiem, ontstaan uit de sporen, is overblijvend en ontwikkelt elk jaar opnieuw nieuwe bladen. Bij de meeste varens sterft de voorkiem af zodra de eerste bladen gevormd zijn.

Om te overleven ontwikkelt de voorkiem van Anogramma daartoe een archegoniofoor, een orgaantje dat de archegonia draagt, waarvan het distale gedeelte zich tot een voedselknolletje omvormt.

Taxonomie

Het geslacht telt in de meest recent geaccepteerde taxonomie zeven soorten.

Soortenlijst

Zie de categorie Anogramma van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.