Arnold Clerinx

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jan "Arnold" Clerinx (Sint-Truiden, 3 augustus 1816 - aldaar, 15 november 1898) was een Belgische orgelbouwer. Hij is vooral bekend omwille van het door hem in 1847 gepatenteerde systeem waardoor de luchttoevoer gelijkmatiger verloopt zodat registers naar keuze op meerdere manualen kunnen gebruikt worden. Een aantal van de door Clerinx gebouwde orgels zijn beschermd als monument.

Clerinx volgde een aanvankelijk een opleiding als uurwerkmaker maar ging daarna in de leer bij orgelbouwer Pieter-Adam Van Dinter. Tussen 1843 en 1887 bouwde hij ruim 100 orgels, voornamelijk voor kerken in het bisdom Luik. Clerinx had een werkplaats in het stadscentrum van Sint-Truiden. In zijn beste periode, tussen 1847 en 1867, had hij er tot 20 mensen in dienst. Nadat hij omstreeks 1887 gestopt was met het bouwen van orgels hield Clerinx zich tot aan zijn dood nog bezig met het herstellen van klokken en uurwerken.

Orgels van Clerinx[bewerken | brontekst bewerken]

Clerinxorgel uit 1843 in de Sint-Pietersbandenkerk (Lommel)
Clerinxorgel uit 1845 in de Hervormde kerk van Nieuw-Helvoet, in 1971 overgeplaatst vanuit Luik

In de volgende niet-volledige lijst zijn de kerken met een Clerinxorgel opgesomd. Sommige van deze orgels zijn beschermd als monument.