Associatie van oranje dooiermos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Associatie van oranje dooiermos
Syntaxonomische indeling
Klasse:Verrucario-Schistidietea
(klasse van stippelkorsten en achterlichtmossen)
Orde:Verrucarietalia
(stippelkorst-orde)
Verbond:Calogayion decipientis
(citroenkorst-verbond)
Associatie
Xanthorietum calcicolae
Beschel in Klem. 1955
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons

De associatie van oranje dooiermos (Xanthorietum calcicolae) is een associatie uit het citroenkorst-verbond (Calogayion decipientis).

Naamgeving en codering[bewerken | brontekst bewerken]

De wetenschappelijke naam Xanthorietum calcicolae is afgeleid van de botanische naam van de kensoort oranje dooiermos (Xanthoria calcicola).

Fysiognomie[bewerken | brontekst bewerken]

Het vegetatieaspect van de associatie van oranje dooiermos wordt dikwijls bepaald door de opvallende geeloranje thalli van oranje dooiermos en de vaak forse grijze rozetten van kastanjebruine schotelkorst.

Ecologie[bewerken | brontekst bewerken]

De associatie van oranje dooiermos is een pioniervegetatie die verschijnt op eutrofe, stenige substraten in het volle zonlicht of in zeer licht beschutte omgevingen. Meestal treedt zij op als een uitgesproken cultuurvolgende gemeenschap die vooral verschijnt op stenen standplaatsen die via antropogene factoren zijn verrijkt met stikstof of fosfor. Vaak betreft het geëutrofieerde bakstenen. Voorbeelden van standplaatsen zijn het muren van gebouwen, muraltmuren en asfalt of dijken.

Vegetatiezonering[bewerken | brontekst bewerken]

In de vegetatiezonering vormt de associatie van oranje dooiermos vaak contactgemeenschappen met andere syntaxa uit de klasse van stippelkorsten en achterlichtmossen, waaronder vooral de muisjesmos-associatie. Met de laatstgenoemde associatie vormt de associatie van oranje dooiermos ook vegetatiemozaïeken. Aan de kust, onder invloed van zeesproei, kan de associatie ook vegetatiemozaïeken vormen met de associatie van gewoon kusttakmos (Ramalinetum siliquosae). Tot slot kunnen gemeenschappen uit de muurvaren-klasse optreden als contactgemeenschappen, die eveneens vegetatiemozaïeken kunnen vormen.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Xanthorietum calcicolae van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.