Borsod

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Borsod vármegye
Historisch comitaat in Hongarije Vlag van Hongarije
Wapen van Borsod vármegye
Locatie van Borsod
Locatie van Borsod
Coördinaten 48°6'NB, 20°47'OL
Algemeen
Oppervlakte 3629 km²
Inwoners
(1910)
289.914
Hoofdplaats Miskolc / Mischkolz , eerder Borsod (plaats)
Bron: Hongaars Bureau voor Statistiek
Portaal  Portaalicoon   Hongarije

Het comitaat Borsod (Duits: Komitat Borsod) was een historisch comitaat net benoorden het midden van het koninkrijk Hongarije. Dit comitaat bestond vanaf de 11e eeuw tot 1950 in zijn historische context en is daarna onderdeel geworden van Borsod-Abaúj-Zemplén.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Kaart van het Comitaat Borsod in 1890

Het comitaat grensde aan de comitaten Gömör és Kis-Hont, Abaúj-Torna , Szabolcs (comitaat) , Hajdú en het comitaat Heves (historisch comitaat). De rivier de Tisza / Theiss begrensde het comitaat grotendeels aan de oostkant. Verder liepen de rivieren ; Hornád, Sajó, Bodva en daarnaast stroomde een aantal andere bergrivieren door het gebied. Het gebied is een bergachtig landschap enerzijds en een vlakker gebied anderzijds. Delen van het Bükkgebergte waren in het comitaat te vinden.

De overwegend Hongaarse inwoners waren sterk betrokken bij de wijnbouw, vooral wijn uit het gebied rond Miskolc was erg populair in Hongarije, daarnaast werd er op grote schaal tarwe, fruit, hennep en tabak verbouwd. Bijna de helft van het gebied was bedekt met bos en er was een grote wild populatie. Ook de mijnbouw was goed ontwikkeld, waar met name koper, ijzer en steenkool mee werd gewonnen.

De burcht van het comitaat was eerder in het dorp Borsod (plaats) voor 1724 te vinden, deze plaats werd begin 20e eeuw ingelijfd bij het stadje Edelény.

Districten[bewerken | brontekst bewerken]

Stoeldistrict Hoofdplaats
Edelény Edelény
Mezőcsát Mezőcsát
Mezőkövesd Mezőkövesd
Miskolc Miskolc / Mischkolz
Ózd Ózd
Sajószentpéter Sajószentpéter
Stadsdistrict
Miskolc Miskolc / Mischkolz

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]