Naar inhoud springen

Hunyad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hunyad vármegye
Comitatul Hunedoara
Historisch Comitaat in Hongarije Vlag van Hongarije
Coördinaten 45°53'NB, 22°54'OL
Algemeen
Oppervlakte 2.444 km²
Inwoners
(1910)
95.174
Hoofdplaats Déva (Deva)
Bron: Hongaars Bureau voor Statistiek
Foto's
Ligging van het comitaat Hunyad binnen Hongarije
Ligging van het comitaat Hunyad binnen Hongarije
Portaal  Portaalicoon   Hongarije

Het comitaat Hunyad (Hongaars: Hunyad vármegye, Roemeens: Comitatul Hunedoara, Duits: Komitat Eisenmarkt) is een historisch comitaat in het vroegere koninkrijk Hongarije. Het ligt vandaag in de Roemeense regio Zevenburgen.

Kaart van het comitaat Hunyad in 1890

Hunyad grensde aan de comitaten Arad, Torda-Aranyos, Alsó-Fehér, Szeben en Krassó-Szörény, alsook aan het koninkrijk Roemenië in het zuiden.

Door zijn ligging in de Zuidelijke Karpaten is het een zeer bergachtig gebied, met in het zuiden, in het Retezatgebergte, bergtoppen van bijna 2.500 meter hoog. Enkel langs de rivier de Mureș, die net als de Jiu en de Strei door het gebied loopt, is landbouw mogelijk. Er werden voornamelijk graan, maïs, fruit en wijn verbouwd. Voor de rest speelden vooral bos- en mijnbouw een economische rol.

Het comitaat Hunyad ontstond in de 11e eeuw en de naam verschijnt in 1265 onder de vorm Hugnod. Dit comitaat behoorde tot Zevenburgen, het meest oostelijke landsdeel van Hongarije en werd bestuurd vanuit het kasteel van Hunedoara. Later werd de stad Deva de hoofdplaats van het comitaat. Na de bezetting van Midden-Hongarije door de Ottomanen, viel het gebied in de 16e eeuw onder het vorstendom Transsylvanië, dat op zijn beurt vanaf 1711 (vanaf 1765 als grootvorstendom) onder Habsburgse heerschappij viel. Na de Ausgleich in 1867 werd Hunyad weer een deel van het Koninkrijk Hongarije. Na de hervorming van de Hongaarse comitaten in 1876 werd Hunyad met een deel van het voormalige comitaat Zaránd samengevoegd, en kreeg op deze manier nieuwe grenzen.

Na het einde van de Eerste Wereldoorlog werd het gebied als gevolg van het Verdrag van Trianon deel van Groot-Roemenië. Van het grondgebied dat voorheen het comitaat Hunyad vormde, ligt het grootste deel nu in het district Hunedoara, en een smalle strook in het westen van het voormalige comitaat ligt nu in het district Arad.

Stoeldistricten (járások)
Stoeldistrict Hoofdplaats
Algyógy Algyógyalfalu, tegenwoordig Geoagiu
Brád Brád, tegenwoordig Brad
Déva Déva, tegenwoordig Deva (Roemenië)
Hátszeg Hátszeg, tegenwoordig Hațeg
Körösbánya Körösbánya, tegenwoordig Baia de Criș
Marosillye Marosillye, tegenwoordig Ilia
Petrozsény Petrozsény, tegenwoordig Petroșani
Puj Puj, tegenwoordig Pui
Szászváros Szászváros, tegenwoordig Orăștie
Vajdahunyad Vajdahunyad, tegenwoordig Hunedoara
Stadsdistricten (rendezett tanácsú városok)
Déva, tegenwoordig Deva
Hátszeg, tegenwoordig Hațeg
Szászváros, tegenwoordig Orăștie
Vajdahunyad, tegenwoordig Hunedoara (stad)
Zie de categorie Hunyad County van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.