Breemwaard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Breemwaard
Natuurgebied
Breemwaard (Nederland)
Breemwaard
Situering
Land Nederland
Locatie Zaltbommel
Coördinaten 51° 49′ NB, 5° 9′ OL
Informatie
Oppervlakte 1 km²
Opening Vrij toegankelijk/delen enkel op paden
Beheer Staatsbosbeheer, SBNL
Foto's
Kruidenrijk grasland, wilgen en open water
Kruidenrijk grasland, wilgen en open water

Breemwaard is een uiterwaard in de gemeente Zaltbommel, liggende aan de Waal. De 130 hectare grote uiterwaard wordt bij hoogwater door de rivier overstroomd. De Breemwaard is ingericht als natuurgebied en wordt deels onderhouden door middel van begrazing. De uiterwaard is in het beheer van Staatsbosbeheer en de Stichting Beheer Natuur en Landelijk gebied (SBNL).

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Breemwaard is gelegen tussen Waaldorpen, Zuilichem en Nieuwaal ten zuiden van Zaltbommel. De uiterwaard heeft een oppervlakte van 130 hectare en bestaat deels uit open water, zachthoutooibos en stroomdalgrasland. Door het gebied loopt een strang alsmede een aantal nevengeulen die bij extreem hoogwater met de rivier meestromen. De bodem van het gebied bestaat onder andere uit klei en zand. Een deel van het gebied is volledig opengesteld voor het publiek, dit deel wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Het deel dat door de SBNL beheerd wordt, mag alleen betreden worden wanneer men op de paden blijft.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Rond eind negentiende eeuw lag er zowel een nevengeul als een zandeiland in de Breemwaard. Het gebied bestond verder uit oeverwallen en grasland. Griendhout werd geteeld op de lager gelegen delen. In 1890 is men begonnen met de afgraving van het zandeiland waardoor de dynamiek in het gebied veranderde. Ongeveer twintig jaar later heeft men aan de rivieroever ter plaatse kribben aangelegd.

Tot in de jaren 1970 is het gebied gebruikt voor het delven van klei en zand. Op de afgegraven plaatsen had zich moeras en ooibos gevormd. Na 1996 verloor de Breemwaard zijn agrarische bestemming en is het gebied ingericht voor laag dynamische natuurontwikkeling. In 1996 en 1998 heeft een kunstmatige verlaging van het maaiveld plaatsgevonden en in 2003 zijn de oeverwal en de zomerkade bij het natuurgebied getrokken.

Flora en fauna[bewerken | brontekst bewerken]

In de Breemwaard is sprake van een gevarieerde flora en fauna. Speciale aandacht besteed hebben libellen, juffers, vlinders, sprinkhanen en broedvogels. Enkele bijzondere soorten vogels zijn de kneu en de rietgors maar ook de zwartkop en de matkop komen in het gebied voor. Daarnaast broeden er diverse weidevogels waaronder de grutto en de kievit.

De flora bestaat voornamelijk uit struweel en kruidachtige vegetatie. In de periode 1996 t/m 2010 is er een aantal kenmerkende soorten uit het gebied verdwenen nadat voor het beheer grote grazers werden ingezet. Deze zorgen ervoor dat opslag van begroeiing in de Breemwaard beperkt blijft. Het garanderen van voldoende doorstroming bij hoogwater maakt dat in verband met de waterveiligheid noodzakelijk.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Breemwaard van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.