Brouwerij Alvinne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Brouwerij Alvinne
Brouwinstallatie te Moen
Algemene informatie
Locatie Moen
Eigenaar Glenn Castelein, Davy Spiessens & Marc De Keukeleire
Oprichting 2004
Bieren
Actieve bieren zie lijst
Lijst van Belgische brouwerijen
Portaal  Portaalicoon   Bier

Brouwerij Alvinne is een Belgische brouwerij gevestigd in het West-Vlaamse Moen, een deelgemeente van Zwevegem.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

Naamverklaring door de oprichters: De naam van de brouwerij verwijst naar de Middelnederlandse literatuur, de Ierse elfensprookjes en Grimms mythologie. Men kende er alven en alvinnen, beeldschone gevleugelde vrouwen, maar evenzeer gevallen engelen die den mensch ten val zochten te brengen door hem bede wakende en in drome te verleiden. De verhalen over alvinnen die gezien werden in de moerassen rondom kastelen in Vlaanderen, waaronder dat van Ingelmunster, overtuigden de oprichters van de naamkeuze. De mythische kracht van de alvinnen, het op hol doen slaan van de harten van mannen en vrouwen, proberen de brouwers te verwerken in de recepten van hun bieren en activiteiten.

Brouwerij[bewerken | brontekst bewerken]

De brouwerij werd opgericht als een vzw door Glenn Castelein en Davy Spiessens. Marc De Keukeleire werd op 1 januari 2010 de derde vennoot, die zijn eigen gist introduceerde, namelijk de Morpheusgist, waarmee nu alle Alvinnebieren gebrouwen worden.

Hun eerste bier, Alvinne Blond, werd al snel gevolgd door een Blond Extra, Bruine en Tripel-variant. Alvinne was tot 2011 een picobrouwerij. Dit hield in dat er slechts in kleine hoeveelheden, een kleine vier hectoliter per keer, werd gebrouwen. De aldaar gebrouwen bieren zijn dan ook slechts in een handvol gespecialiseerde biercafés of in de brouwerij zelf te koop. Tot 2007 was de brouwerij gevestigd in Ingelmunster, daarna verhuisde ze naar Heule.

Om de brouwcapaciteit van 450 hl/jaar naar 1500 hl/jaar te brengen, werd in 2010 een splinternieuwe 20 hl brouwinstallatie (de huidige is 5 hl) aangekocht in China (brouwinstallatie, een CIP en 6 gist/lagertanks). In 2011 verhuisde de brouwerij van Heule naar Moen, waar langs de oever van het kanaal Kortrijk-Bossuit een oud industrieel gebouw gekocht werd. Vanaf juli 2011 startte de productie daar in de nieuwe installatie en op 17 oktober vond de officiële opening plaats.

De brouwerij is gespecialiseerd in craft beer en de bieren zijn verkrijgbaar in meer dan 30 landen in Europa, Amerika, Australië en Azië.[1][2]

Productie in opdracht[bewerken | brontekst bewerken]

Brouwerij Alvinne brouwt ook bieren in opdracht voor andere brouwerijen.[1] Zo wordt bier gebrouwen voor het Amerikaanse B. United International Inc. (Zymatore Project), voor Brouwerij Het Alternatief en voor d'Oude Maalderij.[3][4]

Bieren[bewerken | brontekst bewerken]

Gamma bieren brouwerij Alvinne

Brouwcursussen en voordrachten[bewerken | brontekst bewerken]

Brouwerij Alvinne geeft cursussen voor amateurbrouwers. Na een gedegen theoretische inleiding krijgen de cursisten de gelegenheid hun eigen bier te brouwen. Ter ondersteuning van de biercultuur worden ook voordrachten georganiseerd.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]