Canadese fijnstraal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Canadese fijnstraal
Conyza-canadensis-plant.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Campanuliden
Orde:Asterales
Familie:Asteraceae (Composietenfamilie)
Onderfamilie:Asteroideae
Geslachtengroep:Astereae
Geslacht:Conyza (Asterfijnstraal)
Soort
Conyza canadensis
(L.) Cronquist (1943)
Conyza canadensis flowers, Canadese fijnstraal.jpg
Afbeeldingen Canadese fijnstraal op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Canadese fijnstraal op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De Canadese fijnstraal (Conyza canadensis; synoniem: Erigeron canadensis) is een tot 1 m hoge, maar op voedselrijke grond tot 1,5 m hoge, eenjarige plant uit de composietenfamilie (Asteraceae). De soortaanduiding canadensis verwijst naar het gebied van herkomst.

Botanische beschrijving[bewerken]

Deze op open, zandige, ruige standplaatsen algemeen voorkomende plant heeft vele kleine 3-5 mm brede en 6 mm lange hoofdjes. Deze hoofdjes bestaan uit korte witte (een enkele maal rode) lintbloemen en gele buisbloemen.

Elk bloemhoofdje brengt duizenden zaadjes voort, de plant kan zich dan ook gemakkelijk voortplanten. De 1-1,5 mm lange zaadjes met vruchtpluis zijn zeer licht en worden door de wind ver verspreid. De bloei loopt van juni tot de herfst.

De rechtopstaande, dun behaarde stengel is niet of alleen aan de voet vertakt. De langgerekte, lancetvormige, grijsgroene bladeren zijn smal.

Verspreiding[bewerken]

De plant is afkomstig uit Noord-Amerika. Reeds in 1665 werd de soort in Europa ingevoerd. De plant is sindsdien, door haar grote verspreidingskracht, over heel Europa uitgezaaid.

De plant groeit gemakkelijk op zand- en andere weinig vruchtbare grond. Door het grote aantal geproduceerde zaadjes is het een plant die gemakkelijk wortel schiet op ruderaal (verstoord) terrein.

Verwante soorten[bewerken]

Sinds kort kunnen in de steden en dorpen van Nederland en België enkele andere soorten uit het geslacht Conyza worden gevonden, namelijk hoge fijnstraal (Conyza sumatrensis) en gevlamde fijnstraal (Conyza bonariensis). In enkele Europese steden is bovendien ruige fijnstraal (Conyza bilbaoana) ingeburgerd.

Tuin[bewerken]

De plant wordt in veel tuinen eerder bestreden dan gekweekt. Bestrijden kan het best met de schoffel gebeuren: de plant is ongevoelig voor een aantal onkruidbestrijdingsmiddelen.

Toepassingen[bewerken]

In Noord-Amerika werd de plant door de Navajo-indianen gebruikt tegen puisten en tegen slangengif. De Chippewa gebruikten het tegen menstruatiepijn. In de fytotherapie wordt een extract gebruikt tegen aambeien.

In de huisapotheek kan men een aftreksel maken van twee theelepels van delen van de bloeiende plant per kop water tegen menstruatiepijn, baarmoederbloeding en diarree.

Namen in andere talen[bewerken]

  • Duits: Kanadisches Berufkraut
  • Engels: Horseweed, Canadian Horseweed, Canadian Fleabane, Coltstail en Butterweed
  • Frans: Vergerette du Canada

Externe links[bewerken]