Carina Van Cauter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Carina Van Cauter
Carina-van-tittelboom-van-cauter-1359732140.jpg
Volledige naam Carina Elisabeth Jan Van Cauter
Geboren Merchtem, 27 juni 1962
Kieskring Flag of Oost-Vlaanderen.svg Oost-Vlaanderen
Regio Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politica
Advocate
Partij VLD / Open Vld
Functies
2000 - 2007 Provincieraadslid Oost-Vlaanderen
2004 - 2007 Gedeputeerde Oost-Vlaanderen
2007 - heden Volksvertegenwoordigster[1]
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Carina Elisabeth Jan Van Cauter (Merchtem, 27 juni 1962) is een Belgisch advocate en politica voor de Open Vld.

Levensloop[bewerken]

Ze is de dochter van wielerlegende Emiel Van Cauter. In 1985 huwde ze met Johan Van Tittelboom die sinds 2001 voor Open Vld burgemeester is van Herzele. Samen hebben ze twee kinderen. Ze is licentiaat in de rechten en bemiddelaar in familiezaken.

In 2000 werd ze provincieraadslid in Oost-Vlaanderen en in 2004 ook gedeputeerde. Na de provincieraadsverkiezingen van 2006 bevestigde zij haar functie van gedeputeerde. Bij de verkiezingen van 2007 werd ze vanaf de tweede plaats op de Kamerlijst van Oost-Vlaanderen verkozen en zij nam ontslag als gedeputeerde. Daarin werd zij opgevolgd door Hilde Bruggeman.

Tijdens de legislatuur 2007-2010 zetelde zij in de Kamer in de commissies Justitie, Naturalisaties en de werkgroep Overheidsaansprakelijkheid. Tevens was zij lid van de onderzoekscommissie belast met het onderzoek van de grote fiscale fraudedossiers. Samen met senator Martine Taelman was zij afgevaardigd door Open Vld in de Atomiumwerkgroep, belast met de hervorming van de Justitie.

Bij de verkiezingen van 2010 wist zij goed stand te houden, terwijl haar partij Open Vld zware klappen kreeg. Zij zetelt in de commissies Grondwetsherzieningen en Naturalisaties. Tevens is zij actief in de commissie Justitie, waar zij als plaatsvervanger fungeert.

Bij de oprichting van de Parlementaire Commissie Seksueel Misbruik in Gezagsrelaties (en in het bijzonder de Katholieke Kerk), waarop zij vanaf het begin van de crisis binnen de Katholieke Kerk aanstuurde, werd zij aangeduid als ondervoorzitter van deze commissie. Haar aandeel in deze wordt extra onder de loep genomen omdat zij bekende in 1972 zelf het slachtoffer van ontvoering en poging tot aanranding te zijn geweest.

In de commissie Naturalisaties lag zij aan de basis van de nieuwe strengere criteria om Belg te worden, welke vanaf januari 2011 gehanteerd worden. Vooral de bereidheid te integreren, het kennen van één der landstalen en de bereidheid de taal van woonplaats aan te leren, zijn haar stokpaardjes. Zij is tevens auteur van de nieuwe nationaliteitswet die een antwoord moest bieden op de vele verzuchtingen van de Snel-Belg-wet (2000). Haar wet - die het verwerven van nationaliteit koppelt aan werk, taal en integratie - ging van kracht op 1 januari 2013.

In februari 2011 werd zij door de redactie van Actua-TV uitgeroepen tot beste en hardst werkende parlementslid. Zo was zij te zien in de uitzending van Actua-Rapport op 12 februari 2011 waar ze het had over de minnelijke schikking en de afschaffing van het bankgeheim, de problemen rond onderzoeksrechters en procedures, de verstrenging van de naturalisatie en de werkzaamheden in de bijzondere commissie seksueel misbruik. In dat jaar cumuleerde ze 4 mandaten, waarvan 2 bezoldigde.[2]

Op zaterdag 29 maart 2014 bracht De Standaard het rapport uit van alle zetelende parlementsleden. Carina Van Cauter kwam er als beste uit met een score van 8/10. Vooral haar werk binnen de commissie Justitie, de commissie Seksueel Misbruik en haar nieuwe wet rond de Belgische nationaliteit werden hiervoor in rekening gebracht. "De primus inter pares is – letterlijk – een prima donna" titelde De Standaard.

Bij de verkiezingen van 2014 werd ze herkozen als Kamerlid. Ze werd daarna door haar partij benoemd als fractieleider.[3] Ze bleef dit tot oktober 2014.

In 2018 was ze in de running om gouverneur van Oost-Vlaanderen te worden. De aanstelling veroorzaakte meningsverschillen binnen de coalitie van de regering-Bourgeois en nadat Van Cauters uitslag op de selectieproeven uitlekte, trok ze haar kandidatuur in.[4]

Eretekens[bewerken]

Externe links[bewerken]