De tiende van Tijl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De tiende van Tijl
Genre Klassieke muziek
Speelduur per afl. 40 minuten
Bedenker Tijl Beckand
Presentatie Tijl Beckand
Vaste gasten Iris Hond (huispianiste)
Daria van den Bercken (huispianiste)
Valentina Tóth (huispianiste)
Regie Richard Valk
Camera David Vaessen
Geluid Marcel Adriaansz
Muziek Klassieke muziek
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Productie
Productiebedrijf Night of Comedy
Uitzendingen
Start 7 september 2011
Einde 24 december 2019
Afleveringen 57 (incl. specials)
Seizoenen 6
Netwerk of omroep AVRO
AVROTROS
Zender NPO 2
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

De tiende van Tijl is een Nederlands televisieprogramma gepresenteerd door Tijl Beckand dat werd uitgezonden door de publieke omroep AVRO. Het was een voortvloeisel van een uitzending in het kader van TV Lab 2010.

De AVROTROS geeft aan dat klassieke muziek in allerlei gedaanten binnen de cultuur een van haar speerpunten is. Tijl Beckand is geïnteresseerd in de weetjes over en verbanden in de klassieke muziek. De titel van het programma verwijst naar het 9e Symfonie-syndroom. Dat verwijst naar tiende symfonieën die nooit geschreven dan wel voltooid zijn, onder meer die van Ludwig van Beethoven, Anton Bruckner en Gustav Mahler. Beckand dacht dat zijn idee nooit zou uitgroeien tot een daadwerkelijk programma en gaf het daarom de titel De tiende van...

De verhalen achter de muziek worden gekoppeld aan uitvoeringen van min of meer bekende werken binnen de klassieke muziek, maar de gekozen opzet kan ook gebaseerd zijn op de klassieke muziek zelf met de verhalen daarachter. Vaste gast was Iris Hond (geboren 1987), die van achter de piano muzikale ondersteuning gaf. Zij werd later opgevolgd door Daria van den Bercken en Valentina Toth. Elke uitzending ging gepaard met een uitvoering van een lied uit de klassieke muziek uitgevoerd door een populaire hedendaagse zanger(es). Het eerste seizoen bevatte tevens een zangwedstrijd voor amateurzangers. De laatste aflevering van seizoen 1 was gewijd aan en een eerbetoon aan Cristina Deutekom. In het tweede seizoen (2012) werd speciale aandacht geschonken aan vrouwelijke componisten door de tijd heen, qua tijd beginnende bij Hildegard von Bingen.

De muziek van de leader is gebaseerd op het koraal 'And he shall purify' uit het oratorium Messiah van Georg Friedrich Händel.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2011: Deutsche Grammophon: De sleutel tot de schatkamer van de klassieke muziek met "standards" uit de klassieke muziek