Derrick

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Derrick
Horst Tappert, de acteur die hoofdinspecteur Derrick speelde
Horst Tappert, de acteur die hoofdinspecteur Derrick speelde
Genre Krimi
Speelduur 40 - 60 min.
Hoofdrollen Horst Tappert
Fritz Wepper
Willy Schäfer
Scenario Herbert Reinecker
Muziek Onder meer Frank Duval en Peter Thomas
Intromuziek Les Humphries
Land van oorsprong Duitsland
Taal Duits
Productie
Producent Helmut Ringelmann
Uitzendingen
Start 1974
Einde 1998
Afleveringen 281
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Derrick was een Duitse krimiserie waarin Stephan Derrick, hoofdinspecteur bij de Münchense Kriminalpolizei (recherche), samen met zijn assistent Harry Klein geweldsdelicten oplost. Talloze afleveringen spelen zich af in rijke of deftige milieus. Opvallend was dat typische geweldsscènes achterwege bleven, veel meer ging het om de motivatie en psyche van de dader(s).

De serie werd van 20 oktober 1974 tot 16 oktober 1998 uitgezonden op de Duitse zender ZDF, de Oostenrijkse zender ORF en de Zwitserse zender SF DRS.

In de 25 jaar dat de serie liep werden 281 afleveringen gemaakt. De serie is in ruim 100 landen uitgezonden. In Nederland werd de serie uitgezonden door de TROS, en later door Omroep MAX. Op 27 april 2013 maakte deze omroep bekend per direct te stoppen met de uitzendingen. Dit na de onthulling dat hoofdrolspeler Horst Tappert in de Tweede Wereldoorlog vrijwillig gediend had bij de Division Totenkopf van de Waffen-SS. Een paar dagen later is het Duitse ZDF tot datzelfde besluit gekomen.[1] In Vlaanderen werd de serie uitgezonden door de VRT. De scenario's voor alle 281 afleveringen zijn geschreven door Herbert Reinecker.

In de beginfase van de serie werd de dader al direct bij aanvang bekend, na kritiek hierop heeft men dit concept aangepast. In de afleveringen daarna bleef tot het einde ongewis wie de dader was, hetgeen de spanning voor de kijker duidelijk verhoogde.

De serie eindigde toen Tappert de leeftijd van 75 jaar had bereikt en vond dat het zo wel genoeg was. Het scenario voor de laatste aflevering werd op Tapperts wens aangepast: oorspronkelijk was het de bedoeling, dat Derrick in een confrontatie met criminelen om het leven zou komen. Dit vond Tappert echter geen passend einde. Zodoende herschreef Reinecker het script: Derrick werd bevorderd naar een afdeling van Europol in Brussel.

Auteur[bewerken]

Cast[bewerken]

Muziek[bewerken]

Titelmuziek[bewerken]

Overige muziek[bewerken]

Muzikanten die in de meeste afleveringen de achtergrondmuziek verzorgden zijn:

Afleveringen[bewerken]

Zie: Lijst van afleveringen van Derrick

Profielschets Derrick[bewerken]

Op zijn werk[bewerken]

Horst Tappert met collega Heidi Hansen (links) en minister Katharina Focke, 1971

Derrick profileert zich in de loop der tijd als een niet-roker. Hij drinkt in horecagelegenheden zelden een glas bier, meestal wijn of mineraalwater. Hij draagt op het werk altijd een maatkostuum. Zijn dienstwapen gebruikt hij alleen in uiterste noodgevallen, vaak heeft hij het niet eens bij zich. Opvallend is wel dat hij in de vroegere afleveringen zijn wapen vaker gebruikt dan in de latere episoden en dat er dus ook meer sprake is van schiet- en achtervolgingsscènes.

Privé[bewerken]

Derrick is niet getrouwd en woont in een koophuis. In de serie is er tweemaal sprake van een vriendin.

Over zijn collega's[bewerken]

Harry Klein[bewerken]

Vanaf de eerste aflevering van Derrick in 1974 speelt Fritz Wepper mee als Harry Klein. Dit personage is afkomstig uit de krimi Der Kommissar. Op het moment dat Fritz Wepper aan de serie Derrick gaat deelnemen, verdwijnt hij na de 71ste aflevering uit Der Kommissar met de afscheidswoorden: „Ab morgen bin ich bei Oberinspektor Derrick.“ In de serie Der Kommissar wordt zijn taak voortgezet door Fritz' broer Elmar Wepper die het personage Erwin Klein (de broer van Harry) gaat spelen.

Willy Berger[bewerken]

Berger, gespeeld door Willy Schäfer, is de derde man in de serie die zich meestal alleen op het bureau laat zien en vaak voor de koffie zorgt. In aflevering 8 speelt Schäfer voor het eerst de rol van Berger, in aflevering 10 speelt Schäfer de rol van getuige om later weer als politiefunctionaris terug te keren. Zijn voornaam in de serie zou aanvankelijk Franz zijn, maar in aflevering 81 noemt Harry Klein hem bij de voornaam van de acteur (Willy). Dit en andere scènes in verscheidene afleveringen maakt dat het personage voortaan bekend werd als Willy Berger.

Schröder[bewerken]

Günther Stoll vertolkt de rol van politiefunctionaris Schröder in 19 afleveringen. De laatste aflevering, nummer 35, werd op 12 juni 1977 voor het eerst op de Duitse televisie vertoond. Op 10 januari van dat jaar is Stoll dan al op 52-jarige leeftijd overleden.

Hol schon mal den Wagen[bewerken]

In de meeste afleveringen verplaatsen Derrick en Klein zich in een BMW, soms in een Audi. De zin "Harry, hol schon mal den Wagen" kreeg in Duitsland en ook in Nederland een cultstatus, hoewel hij in de serie zelf nooit gebezigd werd. De enige keer dat Derrick deze zin zei, was in de speelfilm Derrick - Die Pflicht Ruft, echter bij wijze van parodie. De zin kwam wel een keer voor in één van de afleveringen van Der Kommissar, waar Fritz Wepper ook al de rol van Harry Klein op zich nam, toen als assistent van commissaris Keller (Erik Ode). In een Tatort-aflevering "Mutterliebe" beseft Max Ballauf dat hij zijn collega de variant "Freddy, hol schon mal den Wagen" kon toevoegen, in een andere uitzending werd de zin eens gebezigd door Till Ritter, als een knipoog naar de TV-collega. Vermoedelijk werd de zin door een TV-recensent per abuis met de serie Derrick in verband gebracht. Op de site van het ZDF was naar aanleiding van een tekenfilm over Derrick een spel te spelen met als titel Hol den Wagen Harry. Fritz Wepper speelde zijn rol als Harry Klein 281 keer als de serieuze assistent van Derrick.

Parodie[bewerken]

  • Derrick is in Nederland geparodieerd in het programma Jiskefet. Hierin speelde Herman Koch de rol van inspecteur Tampert (deze naam is een verbastering van Tappert) en Michiel Romeyn die van zijn assistent. De persiflage bevatte veel steenkolenduits en benadrukte de traagheid van de oorspronkelijke serie, ten opzichte van de actie van de hedendaagse politieseries. Dit kwam bijvoorbeeld tot uiting door lange close-ups van inspecteur Tampert die voor zich uit staarde, en dan iets verzuchtte als 'Ja... wie sage ich das jetzt...', of door opnames van de auto van Tampert die eindeloos rondjes bleef rijden op een verkeersplein.
  • Een tweede parodie was de Nederlandse reclamecampagne "geen spoed, wel politie" begin 21e eeuw, die gelanceerd werd om een nieuw landelijk alarmnummer te introduceren. In de reclame speelde Horst Tappert een gepensioneerde Derrick die 's avonds rustig een braadworst met zuurkool voor zichzelf denkt te kunnen bereiden. Hij wordt echter voortdurend lastiggevallen door mensen die iets bij de politie willen melden. Bij de eerste beller, ene Harry, begint Derrick te glimmen omdat hij aanvankelijk denkt dat hij zijn assistent Harry Klein aan de lijn heeft. Zijn gezicht betrekt echter wanneer het een Amsterdammer blijkt te zijn die de aanwezigheid van "een paar containertjes" komt melden.

Tekenfilm[bewerken]

In 2004, nadat de serie reeds een aantal jaren was gestopt, kwam er bij wijze van persiflage een avondvullende tekenfilm over Derrick en zijn assistent Harry. In Derrick - de plicht roept worden de stemmen van de hoofdrolspelers vertolkt door Horst Tappert en Fritz Wepper zelf.

Nederlandse bewerking[bewerken]

In 1994 werd een Nederlandse bewerking gemaakt onder de naam Kats en Co met Coen van Vrijberghe de Coningh.