Djamboe semarang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Djamboe semarang
Djamboe semarang
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Rosiden
Orde:Myrtales
Familie:Myrtaceae
Geslacht:Syzygium (Rozenappel)
Soort
Syzygium samarangense
(Blume) Merr. & L.M.Perry (1938)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Djamboe semarang op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De djamboe semarang (Syzygium samarangense, Indonesisch: jambu semarang) of Java-appel is een plant uit de mirtefamilie (Myrtaceae).

Het is een tot 15 m hoge, groenblijvende boom met een open, brede kroon en een afbladderende schors. De bladeren zijn tegenovergeplaatst, kortgesteeld, langwerpig-ovaal, geelachtig tot blauwachtig groen en 10-25 × 5-12 cm groot. De bloemen groeien in overhangende trossen van drie tot dertig stuks aan de uiteinden van de takken of in kleinere groepen in de bladoksels van afgevallen bladeren. De bloemen zijn 2-4 cm breed, geurend en geligwit van kleur. Ze bestaan uit vier kroonbladeren en vele tot 2,5 cm lange meeldraden.

De vruchten zijn rijp wasachtig en crèmekleurig, groenig-wit of lichtrood van kleur. Ze zijn 3-4,5 × 4,5-5,5 cm groot, peervormig, versmald aan de basis, breder wordend naar de onderkant en aan de onderkant ingedeukt en bedekt met vier vlezige, kelkslippen. De schil is dun en het vruchtvlees is wit, sponsachtig, sappig en smaakt mild zoetzuur. De vruchten zijn zaadloos of bevatten één of twee, afgeronde, 0,5-0,8 cm brede zaden.

De vruchten worden als handfruit gegeten of worden verwerkt in compotes. Het rode kernhout van de bomen wordt gebruikt in de huizenbouw.

De djamboe semarang komt van nature voor in Maleisië, Indonesië, op de Filipijnen en op eilanden in de Indische Oceaan (onder andere op de Andamanen en Nicobaren), in gebieden met langere droge tijden. De plant wordt tevens gekweekt in Thailand, Cambodja, Laos, Vietnam, India, Zanzibar en Pemba. In het Caribisch gebied is de djamboe semarang eveneens te vinden, onder meer op Aruba, Bonaire en Curaçao. Op Curaçao heet de boom 'kashu (di) Sürnam' (Surinaamse kashu). In Suriname wordt de plant 'Curaçaose appel' genoemd.

Djamboe semarang op de markt, links mandarijn en rechts jujube
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Syzygium samarangense op Wikimedia Commons.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Tropische Früchte; Bernd Nowak & Bettina Schulz; BLV (1998); ISBN 3405151686
Nederlandse vertaling: Tropische vruchten; Tirion (1999); ISBN 9052103399
  • Farbatlas Exotische Früchte: Obst und Gemüse der Tropen und Subtropen; Rolf Blancke; Verlag Eugen Ulmer (2002); ISBN 3800135205
  • Morton, J. 1987. Java Apple. p. 381–382. In: Fruits of warm climates. Julia F. Morton, Miami, FL.
  • Syzygium samarangense; National Tropical Botanical Garden