Eddie Van Halen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Eddie van Halen
Eddie Van Halen in 1978
Algemene informatie
Volledige naam Edward Lodewijk Van Halen
Geboren 26 januari 1955
Geboorteplaats Amsterdam
Overleden 6 oktober 2020
Overlijdensplaats Santa Monica (Californië)
Land Vlag van Nederland Nederland
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1972-2020
Genre(s) Rock, hardrock
Beroep Muzikant
Instrument(en) Gitaar
Act(s) Van Halen
Officiële website
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Actief in Van Halen
In deze formatie 1972-2020
Portaal  Portaalicoon   Rock

Edward Lodewijk (Eddie) Van Halen (Amsterdam, 26 januari 1955Santa Monica (Californië), 6 oktober 2020)[1][2][3][4] was een Nederlands-Amerikaanse gitarist, bekend geworden als medeoprichter en gitarist van de hardrockband Van Halen. Hij was niet alleen een vernieuwer op het gebied van rockmuziek, maar ook op technisch vlak, waaronder gitaarontwerp, gitaarversterking en gitaareffecten. Eddie Van Halen wordt gezien als degene die de two-hand-tappingtechniek populariseerde. Van Halen werd geboren als Nederlander en verruilde die nationaliteit op latere leeftijd voor die van de Verenigde Staten.

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Van Halen werd geboren in het Nico van Suchtelenhof in Amsterdam Slotermeer[5] en was een zoon van saxofonist en klarinettist Jan van Halen, die tot 1962 in de Luchtmachtkapel speelde. Kort na zijn geboorte verhuisde het gezin naar Nijmegen waar de Luchtmacht Instructie en Militaire Opleidingen School (LIMOS) zich bevond. Ze woonden in deze periode in de wijk Heseveld op de Rozemarijnstraat 59[6]. Zijn moeder Eugenie van Beers was een Indisch-Nederlandse van Javaanse afkomst. Ze verhuisden in 1962 naar de Amerikaanse stad Pasadena in Californië omdat zijn moeder zich in Nederland een tweederangsburger voelde. De kinderen waren slachtoffer van racisme.[7] Van Halen leerde als kind pianospelen en won diverse talentenjachten. Ook zijn oudere broer Alex studeerde piano.

Het pianospelen beviel de broers niet en Alex kocht een gitaar terwijl Eddie ging drummen. Terwijl Eddie kranten bezorgde om zijn drumstel af te betalen, begon Alex te oefenen op drums en bleek al snel beter te zijn dan zijn broer. Eddie ging vervolgens aan de slag met de elektrische gitaar.

Van Halen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Van Halen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Onder de muzikale invloed van onder andere Eric Clapton en Brian May ontwikkelde Van Halen zich tot hardrockgitarist en in 1972 richtte hij samen met broer Alex en bassist Mark Stone de groep Mammoth op. Voor een optreden huurden ze een geluidssysteem van David Lee Roth, die ze overigens in een auditie voor zanger hadden afgewezen. Toen Eddie Van Halen er genoeg van had om als zanger te fungeren, werd Roth alsnog aangetrokken en werd bassist Stone vervangen door Michael Anthony. Omdat er nog een band was die zich Mammoth noemde werd door Roth voorgesteld de naam van de band te wijzigen in Van Halen. Overigens dachten veel fans dat Van Halen de naam was van David Lee Roth, maar pas later kwamen ze erachter dat dit de achternaam was van de twee broers.

Beat It[bewerken | brontekst bewerken]

Behalve met zijn eigen groep deed hij ook ander werk, bijvoorbeeld de gitaarsolo in Beat It van Michael Jackson. Dit nummer werd een grote hit, omdat het door zijn solo niet alleen r&b-fans, maar ook hardrock-liefhebbers aansprak, waardoor een nieuw cross-overgenre ontstond.

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Van Halen speelde zichzelf in een aflevering van Two and a Half Men, die op 21 september 2009 werd uitgezonden op het Amerikaanse CBS. Eerder speelde hij al de rol van een straatmuzikant die door een serveerster uit een café wordt gezet in de televisieserie Cafe Americain. De serveerster werd gespeeld door zijn toenmalige vrouw, Valerie Bertinelli.

Gezin[bewerken | brontekst bewerken]

Van Halen trouwde in 1981 met Valerie Bertinelli (gescheiden in 2007). Ze kregen een zoon Wolfgang (vernoemd naar Wolfgang Amadeus Mozart) die sinds 2006 in de band optreedt als basgitarist. Op 4 augustus 2008 vroeg Van Halen zijn vriendin Janie Liszewski ten huwelijk, ze trouwden in juni 2009. Hij overleed op 65-jarige leeftijd aan keelkanker.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Van Halen speelde soms op een zelfgebouwde gitaar, de Frankenstrat.
  • Van Halen is in 2012 door de lezers van Guitar World uitgeroepen tot beste gitarist aller tijden.
  • De band Van Halen werd in 2007 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.[8]
  • In 2021 maakte de gemeente Nijmegen bekend een straat naar Eddie Van Halen te noemen. [9]
  • In september 2022 brengt Red Hot Chili Peppers de song 'Eddie' uit. Dit is een ode aan Eddie Van Halen[10]
Zie de categorie Eddie van Halen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
De Engelstalige Wikiquote heeft een of meer citaten van of over Eddie Van Halen.