Emile Verhaeren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Théo van Rysselberghe, Een voordracht door Emile Verhaeren

Emile Verhaeren (Sint-Amands, 21 mei 1855 - Rouen (Frankrijk), 27 november 1916) is een Belgisch auteur die in het Frans schreef. De geboorteakte vermeldt als de voornamen Emile Adolphus Gustavus (dus niet Émile zoals ten onrechte meestal wordt geschreven). Verhaerens ouders hadden nog 2 andere kinderen, namelijk Leo en Maria. Verhaeren studeerde aan het Sint-Barbaracollege te Gent, waar ook al zijn vriend Georges Rodenbach schoolliep.

Het werk van Emile Verhaeren bestaat vooral uit poëzie. Aanvankelijk behoorde hij tot het naturalisme, maar als dichter wordt hij meestal tot het symbolisme en het mysticisme gerekend. Marie Gevers, ook een Vlaams auteur die voornamelijk in de Franse taal publiceerde, kwam via zijn nicht met hem in contact. Verhaeren stimuleerde haar om te schrijven. Beiden zijn ook in het buitenland beroemd geworden en in een aantal talen vertaald.

Koning Albert I van België verleende de titel "Nationale dichter" aan Emile Verhaeren in 1899[1].

Portret van Emile Verhaeren (1915) door zijn vriend Théo van Rysselberghe

Verhaeren overleed in Rouen door op een rijdende trein te willen springen. Hij zou op dat moment de legendarische woorden hebben gesproken: Mijn vrouw, mijn vaderland. Dit is echter zeer onwaarschijnlijk.

In Sint-Amands is het Emile Verhaerenmuseum gevestigd, evenals de zetel van het Emile Verhaerengenootschap.

In 2005 eindigde Emile Verhaeren op nr. 116 in de Vlaamse versie van De Grootste Belg, buiten de officiële nominatielijst. In de Waalse versie eindigde hij op nr. 67.

De Oostenrijkse schrijver Stefan Zweig (1881-1942) bracht het werk van Verhaeren in het Duitse taalgebied onder de aandacht en getuigt van zijn bewondering voor Verhaeren in zijn autobiografie 'De wereld van gisteren. Herinneringen van een Europeaan'.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. « La Belgique s'enrichit d'un Poète national » in de Belgische krant La Libre Belgique, 15 januari 2014.