Ernestine van der Wall

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ernestine van der Wall
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Ernestine Gesine Everdine van der Wall
Geboren Ermelo, 19 april 1953
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Werkzaamheden
Vakgebied Cultuur en geschiedenis van het christendom
Universiteit Universiteit Leiden
Proefschrift De mystieke chiliast Petrus Serrarius (1600-1669) en zijn wereld (1987)
Soort hoogleraar Emeritus hoogleraar
Website
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Ernestine Gesine Everdine van der Wall (Ermelo, 19 april 1953) is een Nederlandse hoogleraar (emeritus sinds 2018) in de cultuur en geschiedenis van het christendom. Haar onderzoek richt zich op het religieus liberalisme in Europa en Noord-Amerika, en in het bijzonder op de relatie tussen religie en Verlichting in de westerse cultuur.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Proefschrift 1987: E.G.E. van der Wall, De mystieke chiliast Petrus Serrarius (1660-1669) en zijn wereld
Een boek uit 1653 van Petrus Serrarius, het onderwerp van Van der Walls proefschrift. Titelpagina: Goddelycke aandachten ofte vlammende begeerten, Amsterdam, Salomon Savrij, 1653.[1]

Van der Wall promoveerde in 1987 op het proefschrift De mystieke chiliast Petrus Serrarius (1600-1669) en zijn wereld.[2] Sinds 1 september 1992 is zij als hoogleraar verbonden aan de Universiteit Leiden, waar zij decaan was van de Faculteit der Godsdienstwetenschappen. Op 18 februari 1994 hield ze haar oratie.

Van der Wall was lid van het Gebiedsbestuur Geesteswetenschappen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en voorzitter van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. Zij is sinds 2004 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Op 1 mei 2008 werd zij gekozen tot voorzitter van de Afdeling Letterkunde en vice-president van de Akademie.

In 2009 werd Van der Wall door het tijdschrift Opzij genoemd op plaats 10 van de machtigste vrouwen van Nederland binnen de categorie Onderwijs & Wetenschap.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Ernestine van der Wall van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.