Europese cultuurpruim

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Europese cultuurpruim
Europese cultuurpruim
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'Nieuwe' tweezaadlobbigen
Clade:Fabiden
Orde:Rosales
Familie:Rosaceae (Rozenfamilie)
Geslacht:Prunus
Soort
Prunus domestica
L.
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Europese cultuurpruim op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De Europese cultuurpruim (Prunus domestica) is een pruimensoort, die behoort tot de rozenfamilie (Rosaceae). Van vele rassen worden de vruchten gegeten.

De oorsprong van de soort Prunus domestica staat niet vast. Lange tijd is men ervan uitgegaan dat de soort is ontstaan uit een soortkruising tussen de sleedoorn (Prunus spinosa) en de kerspruim of myrobalaan (Prunus cerasifera). Deze soortkruising zou bij toeval kunnen zijn ontstaan in de Kaukasus, waar de verspreidingsgebieden van de beide oudersoorten elkaar overlappen. Volgens deze theorie zouden in het genoom van Prunus domestica vier sets chromosomen (4x) van Prunus spinosa en twee sets chromosomen (2x) van Prunus cerasifera aanwezig zijn. Door de resultaten van latere onderzoeken wordt de bovenstaande theorie in twijfel getrokken. Volgens deze onderzoeken zouden 2x, 4x en 6x vormen van de kerspruim aan de basis staan van de soort Prunus domestica.

Tot de cultuurpruim Prunus domestica behoren zowel de tafelpruimen, die groot en vaak sappig zijn, als de kleinere en nogal droge kwetsen, die veel in bereidingen van jam (moes) of jenever gebruikt worden. De mirabellen of kroosjespruimen worden vaak tot een andere soort gerekend, namelijk Prunus insititia. Deze soort wordt echter niet altijd gezien als een aparte soort, maar soms ook als een ondersoort of slechts als een cultivar-groep van Prunus domestica, dus Prunus domestica subsp. syriaca. Hoe dan ook, Prunus domestica en Prunus insititia zijn zeer verwant aan elkaar.

De kwets (Prunus domestica subsp. domestica) is een oude ondersoort van de Europese cultuurpruim en heeft kleine, langwerpige, blauwe, weinig sappige vruchten.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Prunus domestica van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.