Europese kampioenschappen kunstschaatsen 1904

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Europese Kampioenschappen kunstschaatsen is een jaarlijks terugkerend evenement dat georganiseerd wordt door de Internationale Schaatsunie.

1902, 1903

In 1902 was het EK toegewezen aan Amsterdam, Nederland, waar het zou plaatsvinden op een natuurijsbaan op het Museumplein. Door het ontbreken van ijs werd het kampioenschap geannuleerd. Voor 1903 werd het EK eveneens aan Amsterdam toegewezen, en na wederom weer geen ijs in Nederland werd het kampioenschap naar Stockholm, Zweden verplaatst. Hier kwam maar één deelnemer opdagen en werd het kampioenschap wederom geannuleerd.

1904

De voortzetting van het EK kunstschaatsen voor mannen vond plaats op 16 en 17 januari 1904 in Davos, Zwitserland, tegelijk met het EK schaatsen voor mannen. Het was na 1899 de tweede keer dat het kampioenschap in Davos en Zwitserland plaatsvond. Het was de tiende editie van het toernooi.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

De Duitse en Oostenrijkse schaatsbond, verenigd in de "Deutscher und Österreichischer Eislaufverband", organiseerden zowel het eerste EK Schaatsen voor mannen als het eerste EK Kunstschaatsen voor mannen in 1891 in Hamburg, in toen nog het Duitse Keizerrijk, nog voor het ISU in 1892 werd opgericht. De internationale schaatsbond nam in 1892 de organisatie van het EK kunstschaatsen over. In 1895 werd besloten voortaan het WK kunstschaatsen te organiseren en kwam het EK te vervallen. In 1898, na twee jaar onderbreking, vond toch weer een herstart plaats van het EK kunstschaatsen.

De vrouwen en paren zouden vanaf 1930 jaarlijks om de Europese titel strijden. De ijsdansers streden vanaf 1954 om de Europese titel in het kunstschaatsen.

Deelname[bewerken | brontekst bewerken]

Er namen zes deelnemers[1], waaronder één vrouw, de Britse Madge Syers-Cave, uit vijf landen deel aan dit kampioenschap. Het Verenigd Koninkrijk en Rusland, door Nikolai Panin, werden dit jaar voor het eerst vertegenwoordigd op het kampioenschap.

Ulrich Salchow nam voor de vijfde keer deel aan het EK en voor Martin Gordan was het na zijn debuut in 1899 zijn tweede deelname aan het kampioenschap. Max Bohatsch en Heinrich Burger namen ook voor de eerste keer deel.

Vlag van Duitse Keizerrijk Duitse Keizerrijk (2)
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk (1)
Vlag van Rusland Rusland (1)
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk (1)
Vlag van Zweden Zweden (1)
Jury

In de zevenkoppige jury zaten onder andere de Europees kampioenen Tibor von Földváry (1895) en Gustav Hügel (1901).

Medaille verdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Ulrich Salchow, de Europees kampioen van 1898, 1899 en 1900, veroverde dit jaar zijn vierde Europese titel, het was zijn vijfde medaille, in 1901 eindigde hij op de derde plaats. Debutant Max Bohatsch eindigde op de tweede plaats. Nikolai Panin werd derde. Dit was de eerste EK medaille voor Rusland bij het kunstschaatsen.

Discipline Goud Zilver Brons
Mannen Vlag van Zweden Ulrich Salchow Max Bohatsch Vlag van Rusland Nikolaj Panin

Uitslagen[bewerken | brontekst bewerken]

Mannen[bewerken | brontekst bewerken]

pc/7 = plaatsingcijfer van 7 juryleden
Mannen
# naam (deelname) land pc/7
Goud Ulrich Salchow (5) Vlag van Zweden 8
Zilver Max Bohatsch 13
Brons Nikolaj Panin Vlag van Rusland 21
4 Martin Gordan (2) Vlag van Duitse Keizerrijk 28
- Heinrich Burger Vlag van Duitse Keizerrijk t.z.t.
- Madge Syers-Cave Vlag van Verenigd Koninkrijk t.z.t.