Europese kampioenschappen kunstschaatsen 1910

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Europese Kampioenschappen kunstschaatsen is een jaarlijks terugkerend evenement dat georganiseerd wordt door de Internationale Schaatsunie.

Het zestiende EK kunstschaatsen voor de mannen werd gehouden in de hoofdstad Berlijn van het Duitse Rijk. Het was de vierde keer dat het kampioenschap in Berlijn plaatsvond, in 1893, 1900 en 1907 vond het EK hier ook plaats. Het was het zesde kampioenschap dat in Duitsland werd gehouden, in 1891 was Hamburg en in 1905 Bonn gaststad van het kampioenschap.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

De Duitse en Oostenrijkse schaatsbond, verenigd in de "Deutscher und Österreichischer Eislaufverband", organiseerden zowel het eerste EK Schaatsen voor mannen als het eerste EK Kunstschaatsen voor mannen in 1891 in Hamburg, in toen nog het Duitse Keizerrijk, nog voor het ISU in 1892 werd opgericht. De internationale schaatsbond nam in 1892 de organisatie van het EK kunstschaatsen over. In 1895 werd besloten voortaan het WK kunstschaatsen te organiseren en kwam het EK te vervallen. In 1898, na twee jaar onderbreking, vond toch weer een herstart plaats van het EK kunstschaatsen.

De vrouwen en paren zouden vanaf 1930 jaarlijks om de Europese titel strijden. De ijsdansers streden vanaf 1954 om de Europese titel in het kunstschaatsen.

Deelname[bewerken | brontekst bewerken]

Er namen vijf mannen uit vier landen deel aan dit kampioenschap.

Voor Ulrich Salchow was het zijn negende deelname. Voor Per Thorén was het zijn vierde deelname. Werner Rittberger, Keiller Greig en Martin Stixrud waren de debutanten op het EK kunstschaatsen.

Vlag van Zweden Zweden (2)
Vlag van Duitse Keizerrijk Duitse Rijk (1)
Vlag van Noorwegen Noorwegen (1)
Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk (1)

Medaille verdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Ulrich Salchow veroverde zijn achtste Europese titel, ook in 1898, 1899, 1900, 1904, 1906, 1907 en 1909 won hij het EK, het was zijn negende medaille, in 1901 werd hij derde. Werner Rittberger op de tweede plaats veroverde zijn eerste EK medaille. Per Thorén op de derde plaats won zijn derde medaille, in 1906 en 1909 werd hij ook derde.

Discipline Goud Zilver Brons
Mannen Vlag van Zweden Ulrich Salchow Vlag van Duitse Keizerrijk Werner Rittberger Vlag van Zweden Per Thorén

Uitslagen[bewerken | brontekst bewerken]

Mannen[bewerken | brontekst bewerken]

Mannen
# naam (deelname) land pc/7
Goud Ulrich Salchow (9) Vlag van Zweden 7
Zilver Werner Rittberger Vlag van Duitse Keizerrijk 14
Brons Per Thorén (4) Vlag van Zweden 22
4 Keiller Greig Vlag van het Verenigd Koninkrijk 27
5 Martin Stixrud Vlag van Noorwegen 35