Fietsenkelder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ingang fietsparkeerkelder bij Station Maastricht (2018).
Fietsenkelder bij een school.

Een fietsenkelder, fietssouterrain, fietsparkeerkelder of ondergrondse fietsparkeergarage is een ondergrondse fietsenstalling. Deze kan een privékarakter dragen, bijvoorbeeld de fietsenkelder van een school, kantoor- of flatgebouw, of een openbaar karakter.

In onder andere Nederland worden steeds vaker openbare fietsenkelders aangelegd, vaak in de nabijheid van een bus-, metro- of spoorwegstation, een tramhalte of in drukke stadscentra. Een belangrijk voordeel ten opzichte van een bovengrondse fietsenstalling is dat fietsenkelders er voor zorgen dat er bovengronds meer ruimte is voor andere infrastructuur, bijvoorbeeld voor voetgangers en het openbaar vervoer. Tevens zorgt de aanleg van een fietsenkelder voor een minder rommelig straatbeeld, zeker in samenhang met een bovengronds fietsparkeerverbod in de directe omgeving. Tevens kunnen fietsenkelders worden uitgerust met geautomatiseerde fietsenstallingssystemen.

Fietsenkelders worden steeds groter; zo was in 2010 de fietsenkelder onder het Stationsplein in Haarlem met 5.000 plekken de grootste van Nederland en Europa.[1] In 2017 was de fietsenstalling onder het Stationsplein van Utrecht de grootste van Nederland. Na de uitbreiding van deze stalling in 2019, is deze met 12.500 plekken de grootste ter wereld.[2] De op een na grootste stalling van Nederland is gesitueerd onder het Koningin Julianaplein in Den Haag bij Den Haag CS en biedt plaats aan 8.000 fietsen.[3]