Gebruiker:Berthebest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hallo! Ik ben groot fan van het (Junior)Eurovisiesongfestival, en DIT zijn mijn favo-pagina's:

Junior Eurovisiesongfestival[bewerken | brontekst bewerken]

Voor dit jaar, zie Junior Eurovisiesongfestival 2011

Het Junior Eurovisiesongfestival is een zangwedstrijd voor kinderen tussen de 10 en 15 jaar. Landen in Europa strijden tegen elkaar om de winst. De EBU organiseert samen met het gastland het evenement. In tegenstelling tot het Eurovisiesongfestival hoeft het winnende land niet verplicht het volgende evenement te organiseren. Een land kan aangeven of ze het willen organiseren, en zo heeft de Nederlandse AVRO dat in 2007 gedaan. VRT en de RTBF van België hebben dat in 2005 gedaan, allebei met succes. Hieronder vind je 2 schema's: Schema 1 laat zien wie de winnaars van de afgelopen jaren zijn en wie het organiseerde. Schema 2 laat zien wie de debuutmakers, terugkeerders en terugtrekkers zijn.

Schema 1[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar In: Gewonnen door: Artiest: Lied: Betekenis:
2003 Vlag van Denemarken Denemarken Vlag van Kroatië Kroatië Dino Jelusić Ti si moja prva ljubav Jij bent mijn eerste liefde
2004 Vlag van Noorwegen Noorwegen Vlag van Spanje Spanje Maria Isabel Antes Muerta Que Sincilla Liever dood dan doodnormaal
2005 Vlag van België België Vlag van Wit-Rusland Wit-Rusland Ksenia Sitnik My Vmeste Wij zijn samen
2006 Vlag van Roemenië Roemenië Vlag van Rusland Rusland Masja & Nastya Tolmatsjeva Vseniy Jazz Lentejazz
2007 Vlag van Nederland Nederland Vlag van Wit-Rusland Wit-Rusland Alexey Zhigalkovich S Druzjami Met vrienden
2008 Vlag van Cyprus Cyprus Vlag van Georgië Georgië Bzikebi Bzz... Geen vertaling in het Nederlands
2009 Vlag van Oekraïne Oekraïne Vlag van Nederland Nederland Ralf Mackenbach Click Clack Geen vertaling in het Nederlands
2010 Vlag van Wit-Rusland Wit-Rusland Vlag van Armenië Armenië Vladimir Arzumanyan Mama Geen vertaling in het Nederlands
2011 Vlag van Armenië Armenië Vlag van Georgië Georgië CANDY Candy Music Snoep Muziek
2012 Vlag van Nederland Nederland

Schema 2[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar: Organiserend land: Aantal deelnemers: Debuterend: Terugtrekkend: Terugkerend: Thema: Opmerkingen
2003 Vlag van Denemarken Denemarken 16 Alle landen - - - Dit was het eerste festival.
2004 Vlag van Noorwegen Noorwegen 18 Vlag van Frankrijk Frankrijk en Vlag van Zwitserland Zwitserland - - - Aan dit festival deden (op heden) de meeste landen mee.
2005 Vlag van België België 16 Vlag van Rusland Rusland en Vlag van Servië en Montenegro Servië en Montenegro Vlag van Cyprus Cyprus, Vlag van Polen Polen, Vlag van Frankrijk Frankrijk en Vlag van Zwitserland Zwitserland - Let's get loud! Bij dit festival werd voor het eerst een thema gebruikt.
2006 Vlag van Roemenië Roemenië 15 Vlag van Servië Servië, Vlag van Portugal Portugal en Vlag van Oekraïne Oekraïne Vlag van Denemarken Denemarken, Vlag van Noorwegen Noorwegen, Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk, Vlag van Servië en Montenegro Servië en Montenegro, Vlag van Letland Letland Vlag van Cyprus Cyprus Let's the music play! Dit was het eerste JESF dat in Oost-Europa werd gehouden.
2007 Vlag van Nederland Nederland 17 Vlag van Litouwen Litouwen, Vlag van Bulgarije Bulgarije, Vlag van Georgië Georgië en Vlag van Armenië Armenië Vlag van Spanje Spanje en Vlag van Kroatië Kroatië - Make a big splash! Bij dit festival gingen alle belopbrengsten naar UNICEF en zongen alle deelnemers een gezamenlijk lied.
2008 Vlag van Cyprus Cyprus 15 - Vlag van Zweden Zweden en Vlag van Portugal Portugal - Fun in the sun! Dit was het eerste festival dat buiten Europa werd gehouden.
2009 Vlag van Oekraïne Oekraïne 13 - Vlag van Griekenland Griekenland, Vlag van Litouwen Litouwen en Vlag van Bulgarije Bulgarije Vlag van Zweden Zweden Tree of life Na 4 jaar won weer eens een West-Europees land: Nederland.
2010 Vlag van Wit-Rusland Wit-Rusland 14 Vlag van Moldavië Moldavië Vlag van Roemenië Roemenië en Vlag van Cyprus Cyprus Vlag van Litouwen Litouwen en Vlag van Letland Letland Feel the magic! Na 3 jaar lang geen debuutmakers te hebben gehad zat er nu weer eens eentje bij: Moldavië.
2011 Vlag van Armenië Armenië 13 - Vlag van Malta Malta & Vlag van Servië Servië Vlag van Bulgarije Bulgarije Reach for the top! Voor de show moest de halve stad Jerevan zonder stroom doen.
2012 Vlag van Nederland Nederland n.n.b. ?? ?? ?? ?? Voor het eerst organiseert een land voor de 2e keer het JESF. De eerste keer was in 2007. Tevens organiseert Nederland het 2e jubileumjaar: het festival bestaat dan 10 jaar.

Junior Eurovisiesongfestival 2011[bewerken | brontekst bewerken]

In 2011 organiseert ARMTV van Armenië het Junior Eurovisiesongfestival 2011. 13 landen hebben zin in het festival. Een overzicht:

Nieuwe regels[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn 2 nieuwe regels op het Junior Eurovisiesongfestival 2011:

  • Vanaf 2011 worden weer alle punten voorgelezen, dit vanwege het lage aantal landen dat meedoet.
  • Ook kan je niet meer vanaf het begin stemmen. Deze regel is ook van kracht bij het Eurovisiesongfestival.

Terugkerende landen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Vlag van Bulgarije Bulgarije: Na een afwezigheid van 2 jaar keert Bulgarije weer terug naar het kinderfestijn. Hoewel de deadline al lang was verstreken, meldde Bulgarije zich in augustus toch nog aan. Dit was vooral te danken aan ARMTV, die alles in het werk stelde om het festival nog op te krikken boven de 12.

Terugtrekkende landen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Vlag van Servië Servië: Servië vindt het prijzengeld te hoog voor een deelname in 2011.
  • Vlag van Malta Malta: Malta is elk jaar nog op het festival te zien, maar gaat nu stoppen. Het gaat het Junior Eurovisiesongfestival verruilen voor een populair Maltees festival.

Eurovisiesongfestival[bewerken | brontekst bewerken]

(Voor dit jaar, zie Eurovisiesongfestival 2011. Voor volgend jaar, zie Eurovisiesongfestival 2012)

Het Eurovisiesongfestival is het grootste zingevenement van Europa. Dit wordt elk jaar georganiseerd door de EBU en de omroep van het organiserende land. Het eerste festival vond plaats in Lugano in 1956. Sindsdien doen er meer dan 40 landen mee. Het land dat wint, MOET het volgende jaar het festival organiseren. Bij sommige landen lukt dat niet, omdat ze een te klein budget hebben. Dan organiseert een ander land het festival. Ik begin niet bij 1956, maar ik doe vanaf het begin van de halve finale: 2004.

Schema 1[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar In: Gewonnen door: Artiest: Lied: Betekenis:
2004 Vlag van Turkije Turkije Vlag van Oekraïne Oekraïne Ruslana Wild Dances Wilde dansen
2005 Vlag van Oekraïne Oekraïne Vlag van Griekenland Griekenland Helena Paparizou My number one Mijn nummer één
2006 Vlag van Griekenland Griekenland Vlag van Finland Finland Lordi Hard Rock Hallelujah Geen vertaling in het Nederlands
2007 Vlag van Finland Finland Vlag van Servië Servië Maria Serifovic Molitva Een gebed
2008 Vlag van Servië Servië Vlag van Rusland Rusland Dima Bilan Believe Geloof
2009 Vlag van Rusland Rusland Vlag van Noorwegen Noorwegen Alexander Rybak Fairytale Sprookje
2010 Vlag van Noorwegen Noorwegen Vlag van Duitsland Duitsland Lena Meyer-Landrut Satellite Satelliet
2011 Vlag van Duitsland Duitsland Vlag van Azerbeidzjan Azerbeidzjan Ell & Nikki Running scared Angstig rennen
2012 Vlag van Azerbeidzjan Azerbeidzjan

Schema 2[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar debuutmakers terugkeerders terugtrekkers Thema opmerkingen
2004 Vlag van Albanië Albanië, Vlag van Andorra Andorra, Vlag van Servië en Montenegro Servië en Montenegro en Vlag van Wit-Rusland Wit-Rusland Vlag van Denemarken Denemarken, Vlag van Finland Finland, Vlag van Litouwen Litouwen, Vlag van Noord-Macedonië Noord-Macedonië, Vlag van Monaco Monaco en Vlag van Zwitserland Zwitserland - Under the same sky Er werd voor het eerst gebruik gemaakt van een halve finale.
2005 Vlag van Bulgarije Bulgarije en Vlag van Moldavië Moldavië Vlag van Hongarije Hongarije - Awakening Griekenland won het festival later dan Turkije, tegen alle verwachtingen in.
2006 Vlag van Armenië Armenië - Vlag van Hongarije Hongarije, Vlag van Servië en Montenegro Servië en Montenegro en Vlag van Oostenrijk Oostenrijk Feel the rhythm Het lied van de winnaar kreeg veel kritiek, vooral in Islamitische landen.
2007 Vlag van Georgië Georgië, Vlag van Montenegro Montenegro, Vlag van Servië Servië en Vlag van Tsjechië Tsjechië Vlag van Hongarije Hongarije en Vlag van Oostenrijk Oostenrijk Vlag van Monaco Monaco True Fantasy Servië won bij haar 1e deelname meteen haar festival. Behalve Zwitserland is dit niemand nog nooit gelukt.
2008 Vlag van Azerbeidzjan Azerbeidzjan en Vlag van San Marino San Marino - Vlag van Oostenrijk Oostenrijk Confluence of sound Er deden een recordaantal landen mee: 43 landen.
2009 - Vlag van Slowakije Slowakije Vlag van Georgië Georgië en Vlag van San Marino San Marino - Het was al lang onzeker of Georgië meedeet, wegens de recente Oorlog in Zuid-Ossetië. Georgië besloot in maart om toch niet mee te doen.
2010 - Vlag van Georgië Georgië Vlag van Andorra Andorra, Vlag van Hongarije Hongarije, Vlag van Montenegro Montenegro en Vlag van Tsjechië Tsjechië Share the moment Er won weer eens een West-Europees land: Duitsland.
2011 - Vlag van Hongarije Hongarije, Vlag van Italië Italië, Vlag van Oostenrijk Oostenrijk en Vlag van San Marino San Marino - Feel your heart beat Anke Engelke en Stefan Raab waren naast presentatoren ook de entertainers van het festival.
2012 - Vlag van Montenegro Montenegro Vlag van Polen Polen Vlag van Armenië Armenië Light your fire! Armenië wou niet meedoen aan het festival, omdat het land nog steeds een conflict heeft met gastland Azerbeidzjan.

Eurovisiesongefestival 2012[bewerken | brontekst bewerken]

Door de overwinning van Ell & Nikki is Azerbeidzjan het gastland voor het Eurovisiesongfestival 2012. Het zal worden gehouden in de Chrystal Hall in Bakoe. Een overzicht:

Nieuwe regels[bewerken | brontekst bewerken]

  • Vanaf 2012 zullen deelnemende landen niet meer intern hun kandidaat selecteren. Wel mag de artiest of het lied intern worden gekozen, maar het volk moet zijn stem kunnen uitbrengen over één van de twee.
  • Ook kan vanaf 2012 niet meer worden gestemd vanaf het begin van de show. Pas als alle liedjes zijn geweest kan worden gestemd. Dit omdat het overgrote deel van het stemmende publiek pas na alle liedjes stemt. Daarom besloot de EBU om het stemmen vanaf het begin van de show af te schaffen.

Terugkerende landen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Vlag van Montenegro Montenegro: Montenegro deed vanaf 2007 mee, maar stopte ermee in 2010. Na 2 jaar rust komt Montenegro weer terug op het festival.

Terugtrekkende landen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Vlag van Polen Polen: Polen doet niet meer aan het festival. De zender wil zich volledig richten op het Europees Kampioenschap voetbal 2012, dat dit jaar in Polen en Oekraïne wordt gehouden. Maar er wordt ook gespeculeerd dat Polen zich heeft teruggetrokken omdat de resultaten niet echt naar huis te schrijven zijn.

Bewerkingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • 5 bewerkingen: klaar!
  • 10 bewerkingen: klaar!
  • 20 bewerkingen: klaar!
  • 40 bewerkingen: klaar!
  • 50 bewerkingen: klaar!
  • 100 bewerkingen: klaar!
  • 200 bewerkingen: klaar!
  • 500 bewerkingen: moet nog komen!
  • 750 bewerkingen: moet nog komen!
  • 1000 bewerkingen: moet nog komen!