Gebruiker:SvenDK/6

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mee bezig Mee bezig
Aan deze pagina of deze sectie wordt de komende uren of dagen nog druk gewerkt.
Toelichting: onder revisie naar aanleiding van de reorgainsatie van de Brusselse Metrolijnen
Klik op geschiedenis voor de laatste ontwikkelingen.
Lijnen van de
Brusselse metro
  Metrolijn 1
  Metrolijn 2
  Metrolijn 3
  (Premetrolijn 3)
  (Premetrolijn 4)
  Metrolijn 5
  Metrolijn 6
  (Premetrolijn 7)
  (Premetrolijn 25)
  (Premetrolijn 55)
  Zie ook:
  Brusselse premetro

Lijn 6 is sinds 4 april 2009 een oost-westlijn van de Brusselse metro. De metrolijn verbindt station Erasmus in het zuidwesten van Brussel (Anderlecht) met station Herrmann-Debroux in het zuidoosten (Oudergem). Het centrale deel van de lijn, tussen Beekkant en Merode, wordt gemeenschappelijk bereden met lijn 1, die in de buitenwijken haar eigen route heeft. Metrolijn 5 heeft een lengte van ?? km, het gedeelde tracé is ongeveer 6 km lang.

Lijn 5 loopt grotendeels ondergronds, met uitzondering van een kort stuk rond het Weststation, het bovengronds gelegen eindpunt Erasmus, het tracé Beaulieu - Demey, gelegen in de middenberm van een autosnelweg, en een traject parallel aan spoorlijnen tussen Thieffry - Delta) waar de stations evenwel grotendeels ondergronds of overdekt zijn.

naar via
Lijn 1 alle stations tussen Weststation en Merode
Lijn 2 Weststation, Beekkant en Kunst-Wet
Lijn 3 en Lijn 4 De Broukère
Lijn 6 Weststation, Beekkant en Kunst-Wet

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Van premetro tot metro[bewerken | brontekst bewerken]

Kaart van het netwerk zoals het in 1969 was voorzien

Sinds 20 december 1969 was er tussen De Brouckère in het centrum van de stad en Schuman in de Europawijk een premetrolijn in gebruik (trams in een tunnel, zie ook Brusselse premetro). De premetrotunnel werd omgebouwd, zodat op 20 september 1976 de eerste echte metrolijn (lijn 1) van Brussel geopend werd, op het traject De Brouckère - Merode, met vandaar aftakkingen naar Beaulieu (lijn 1A) en Tomberg (lijn 1B). De uitbreidingen van de lijn werden direct als metro opgeleverd.

In de plannen voor de Brusselse metro van 1969 was een metrolijn 5 voorzien die grotendeels het traject van de grote ring zou volgen van het Noord- naar het Zuidstation via het oosten van de stad. Een klein deel van deze lijn is daadwerkelijk gebouwd en wordt tussen Diamant en Boileau als premetro geëxploiteerd door trams 23 Vanderkindere - Heizel, 24 Vanderkindere - Schaarbeek station en 25 Boondaal station - Rogier.

Uitbreiding van de lijn[bewerken | brontekst bewerken]

Minder dan een jaar na de opening, op 13 april 1977, volgde de eerste westelijke verlenging, met één station tot Sint-Katelijne. Op 7 juni van hetzelfde jaar werd lijn 1A verlengd van Beaulieu tot Demey. Het met lijn 1B gedeelte tracé kwam, met de ingebruikname van het traject Sint-Katelijne - Beekkant, gereed op 8 mei 1981. In de loop der jaren werden beide takken van lijn 1 steeds verder naar de buitenwijken uitgebreid. Lijn 1A bereikte station Bockstael op 6 oktober 1982 en het zuidoostelijke eindpunt Herrmann-Debroux op 23 maart 1985. De noordwestelijke verlenging naar Heizel volgde op 10 mei 1985. Op 25 augustus 1998 kwam in het noordwesten een 400 meter lange verlenging gereed van Heizel naar het huidige eindpunt Koning Boudewijn. Het voorheen bovengronds gelegen eindstation Heizel werd hierbij ondergronds gebracht, een kort gedeelte voor het station bevindt zich evenwel nog altijd boven de grond.

Reorganisatie van 2009[bewerken | brontekst bewerken]

Het keren van de treinen in station Beekkant kostte veel tijd, doordat de bestuurder hiervoor naar het andere uiteinde van van de trein moest lopen. Deze situatie was oorspronkelijk bedoeld als tijdelijke voorziening, maar is nooit opgelost. Op 4 april 2008 werd het Brusselse metronet echter geherstructureerd, waarbij het traject Beekkant - Koning Boudewijn overgenomen werd door de nieuwe lijn 6, komend van het Weststation. Lijn 1A rijdt sindsdien onder lijnnummer 5 naar Erasmus, over het traject dat voorheen door lijn 1B bediend werd.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

[[Categorie:Brusselse metro]] [[fr:Ligne 6 (métro de Bruxelles)]]